• 11
 • Aug, 09

Zes manieren om irritante liedjes in je hoofd kwijt te raken

Oplossing voor irritante liedjes die in je hoofd blijven hangenEen vriendin vroeg me laatst hoe ik omging met liedjes die tegen mijn zin in mijn hoofd blijven hangen.

Dit was een hele mooie vraag waar ik niet meteen een antwoord op had. Ik ging het uitzoeken en vond op het web een aantal manieren om irritante liedjes in je hoofd kwijt te raken.

Waarom blijven sommige liedjes in je hoofd hangen?

Het komt vaak voor dat een liedje ongewild op de repeat-stand in iemands hoofd wordt afgespeeld. Zo’n liedje wordt ook wel een oorwurm of een brain itch genoemd, en dit schijnt vaker voor te komen bij muzikanten en vrouwen.

Deze liedjes schijnen een afwijking in de muziek te hebben waardoor je hersenen het niet volledig kunnen verwerken/corrigeren en het daardoor blijven herhalen. Er wordt zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit verschijnsel.

Enfin, omdat de oorzaak nog lang niet helemaal duidelijk is, lijkt het me beter me te richten op de oplossingen:

1: Wachten tot het liedje verdwijnt

Een voor de hand liggende oplossing is te wachten tot het betreffende liedje vanzelf uit je hoofd verdwijnt. Het probleem daarbij is dat dit vaak makkelijker gezegd is dan gedaan, omdat je er dan bij gaat nadenken en het nog moeilijker wordt het liedje te laten verdwijnen.

2: Verdring het met een ander deuntje

Dit is de oplossing waar ik in eerste instantie op uit kwam, en ook terugkoppelde naar de vriendin die me hierover aan het denken zette:

Zorg ervoor dat je een ander irritant deuntje in je hoofd krijgt, zodat het oorspronkelijke liedje verdwijnt. Denk bijvoorbeeld aan het herhaaldelijk luisteren naar een van deze liedjes, waarbij alleen al het lezen van de titels de kans op oorwurmen aanzienlijk verhoogt:

Bij nader inzien vraag ik me af dit verdringen de juiste oplossing is, omdat je het ene probleem verruilt voor het andere.

3: Stimuleer het liedje

Een andere oplossing is het betreffende irritante liedje te stimuleren, door het nog vaker te gaan luisteren, of de tekst ervan op te zoeken. Dit schijnt vooral te helpen bij oorwurmen waarvan je de tekst of de melodie niet volledig herinnert. Je zou dat kunnen vergelijken met een plaat die blijft hangen. Het herstellen van de informatie kan er voor zorgen dat je hoofd het liedje wel tot het einde kan afspelen en je het daarna kwijt bent.

4: Deel het liedje met anderen

Je zou ook het betreffende liedje kunnen delen met anderen, in de hoop het zo kwijt te raken. Vaak deel je dit liedje al onbewust, wanneer je het bijvoorbeeld loopt te fluiten. Maar je kan het ook bewust delen, zoals in dit filmpje van The Office UK:

Overigens kan dit wel nadelig/besmettelijk zijn voor mensen in je omgeving.

5: Laat iemand ernaar vragen

Wanneer iemand duidelijk last heeft van oorwurmen (door te tikken op een tafel bijvoorbeeld), schijnt het te helpen de betreffende persoon te vragen waarom hij/zij mee zit te tikken (o.i.d.). Vaak is dit tikken (fluiten/neuriΓ«n etc.) onbewust en wordt de persoon door de vraag er juist bewust van, wat kan leiden tot het verdwijnen van het oorwurm probleem.

6: Visualiseer een oorwurm die je hoofd verlaat

Oorwurm visualisatieAls laatste zou je kunnen proberen een oorwurm te visualiseren, die je hoofd via je oor verlaat. Vervolgens kun je dan zelf verzinnen wat je met deze wurm gaat doen (zoals: opsluiten, verkeerd voedsel geven, doorsturen naar iemand die je niet mag etc.) πŸ˜‰

Andere oplossingen?

Hoe ga jij eigenlijk om met irritante liedjes in je hoofd?

38 reacties

 1. Een ander liedje opzetten is meestal het effectiefst.

  Leuker is om een link naar de youtube variant (bijv. via twitter of im) naar anderen door te spelen, zodat je iig niet de enige bent met het nummer in je hoofd. Zoiets: http://bit.ly/12Lw9d πŸ™‚

 2. Pak je gitaar en probeer uit te zoeken hoe het in elkaar zit: garantie dat je het daarna kwijt bent. Ik heb een vakantie lang het nummer “It makes no difference” van The Band in mijn hoofd gehad (overigens juist een heel mooi nummer): thuis heb ik het uitgezocht, ben het gaan spelen en nu is het uit mijn hoofd. Maar ik speel het nog wel bijna dagelijks.

 3. Welke andere nummers ik overdag ook hoor of zing, ‘s nachts als ik half wakker wordt schiet de oorwurm weer in mijn hoofd. Soms dagen achter elkaar. Een tip die ik toepas (niet altijd met resultaat) is het liedje helemaal tot het einde uitzingen. En wat bij mij meestal beter werkt om de oorwurm (tijdelijk) te verdrijven is naar klassieke muziek luisteren. Dan moet dat een niet al te populair stuk zijn wat zich niet makkelijk leent om een nieuwe oorwurm te worden.

 4. De ellende bij mij is dat de liedjes vooral ‘s nachts in mijn hoofd komen. Daardoor slaap ik niet of heel onrustigt (ze gaan zelfs in mijn slaap/dromen door). En het stomme van alles is, dat het liedjes zijn die te maken hebben vaak met ‘problemen’ waar ik op dat moment mee te maken heb in het dagelijkse leven.

  Hoorde vandaag van iemand dat een liedje in je hoofd betekend dat je niet voldoende rust krijgt of hebt gehad.

 5. Leuk artikel! Ik ga naar
  http://earwurm.com
  En stuur hem door naar iemand anders!

 6. Dat irri liedje van de efteling o my god, ik krijg het er niet meer uit

 7. Ik heb vaak liedjes in mijn hoofd, dit is ook logisch.. ik ben een vrouw en een muzikant, de grootste risico groep dus!
  Ik loop nu al een paar dagen met een liedje in mijn hoofd, waarschijnlijk omdat ik het gewoon te vaak heb geluisterd! Maar het is vreselijk moeilijk om vanaf te komen. Zelf gebruik ik de methode tellen wel eens… gewoon blijven tellen tot dat je denkt dat het weg is. Maar dit kan behoorlijk duren… dus ook niet ideaal. En je moet erg geconcentreerd blijven op het tellen, anders zit je binnen de kortste keren alweer met het deuntje er doorheen! Vreselijk! Hopelijk ontwikkelen ze een handige manier om liedjes te verdrijven!

 8. Hallo,

  Op de volgende cd ” Valium – Art Of Misdirection –
  International Dj Gigolo Records Germany ” kan je
  een uitleg terugvinden over deze problematic …

  Het is een proffesor die op de bbc radio in 1998 een beschrijving en uitleg gaf omtrend deze problematic
  en op deze cd te beluisteren is …er zit wel wat ruis op,
  opgenomen destijds met een analoge radio

  Of mail me gerust even

  πŸ™‚

 9. http://www.discogs.com/Valium-Art-Of-Misdirection/master/17348

 10. Ik heb dat stomme liedje van Jannes in mijn hoofd, en omdat het precies op de maat van de klok gaat en ik de klok hoor tikken en automatisch op de maat het liedje in mijn hoofd afspeel AAARRGGHH.

  Hoe kom ik er vanaf?? De klok stopzetten is zowaar wat…

 11. Ik heb ook veel last van liedjes in mijn hoofd.
  In de reclame maakt men vaak gebruik van die deuntjes die niet meer uit je hoofd verdwijnen.
  Om van zo,n liedje af te komen gebruik ik dezelfde tactiek als bij het opvoeden van een puppie.
  Zodra het liedje begint zeg ik in gedachte: liedje weg! Géén liedje! Ik blijf dat herhalen op bevelende toon.
  Het helpt………soms.

 12. Als ik naar de Efteling ven geweest heb ik altijd deuntjes zoals de villa volta in mijn hoofd en omat dit zo ouderwets is kan ik er niet van slapen dus verjaag ik het weg met nieuwe muziek als: Rihanna, Justin Bieber, Selena Gomez enzovoort… Of iets ouders maar wel modern zoals Disney liedjes

 13. Zijn jullie er al een beetje vanaf gekomen of hehbben de meeste nog steeds last

 14. Ik heb de hele week i’vr been waiting for you van Abba iin mijn hoofd

 15. dan ben ik muziekaal dat wist ik al maar dit is een extra
  bevestiging. ben geen vrouw en liedjes blijven vaak
  in me hoofd zitten haha

 16. Bah wat verschrikkelijk altijd die oirwurmen. Ik sta ermee en ga er mee naar bed. Het lijkt alsof stress het enkel in de hand helpt. Ik ga een poging wagen om het eruit te visualiseren. Wat ik met die oorwurm ga doen? Die mag voor zeer korte tijd een schoenmaat 45 dragen πŸ‘Ώ

 17. Ik heb al weken last van dan het ene en dan een ander melodietje in mijn hoofd mijn zoon heeft psychoses en is ook altijd
  Heel druk in zijn hoofd nu ging ik kijken hoe het komt dat ik ook de hele tijd een melodietje in mijn hoofd heb en kwam ik op deze site ik ga de tips uit proberen het is bijzonder irrritant maar ik begrijp nu wel wat mijn zoon meemaakt met druk zijn in zijn hoofd.

 18. De reden dat vrouwen eerder een liedje in hun hoofd krijgen; ze kunnen multitasken. Het liedje blijft doorspelen terwijl ze iets anders kunnen doen.

 19. Misschien moeten we de boel omdenken. Een deuntje in je hoofd is heel gezond, het helpt ons dingen te verwerken die ons logies brein niet aankan. Het vervelende is dat de reclame (overigens ook de commerciele muziek) ons te pakken heeft met deze menselijke eigenschap. We kunnen wel sturen, liedjes streamen of downloaden en luisteren om de domme deuntjes te vervangen.

 20. Oh, wat blijft dat nummer van The Matrix – Clubbed to Death verschrikkelijk in je kop hangen.
  En Mi Mi Mi Mi van Serebro ook.

 21. Wat mij helpt: een ander liedje luisteren en dan voor het eind afzetten. Dan ga ik dat in mijn hoofd afmaken en ben ik af van het liedje dat me irriteert. Muziekvrij word ik nooit, en dat vind ik ook niet erg. Eigenlijk geniet ik ervan, het voegt iets toe aan mijn leven. Soms neem ik even de tijd om ernaar te luisteren – het is er niet voor niets – en vervolgens kan ik het naar de achtergrond zetten en weer geconcentreerd aan het werk gaan.
  Overigens: ja ik heb een behoorlijk goed ontwikkeld muzikaal gehoor en heel veel moeite met valse noten.

 22. Dank voor die tip van het vroegtijdig afzetten van een ander liedje. Dat ga ik eens proberen 😈

 23. Ik heb ook andere sites bezocht hoe je negatieve gedachten uit je hoofd kan halen, dat je het best kan kijken naar al je zintuigen (dus ook voor als je een liedje in je hoofd heb denk ik dan). Wat je voelt, hoort of ruikt. Het kan misschien helpen. Ik ben nou niet zo professioneel als deze man, Peter, jullie weten wel πŸ˜› maar voor meer informatie kan je beter googlen met “hoe kan je minder denken”. Hoop je geholpen te hebben!

 24. Hoi allemaal ik heb hier ook heel erg veel last van. πŸ˜₯ 😐 Kan er vaak niet van slapen voor mij werkt het het best om muziek te luisteren die ik niet ken. En dan niet te lang. En daarna het liefst helemaal geen muziek meer of alleen klassiek. Dat hou je natuurlijk niet heel lang vol en dan begint het zelfde liedje weer opnieuw maar dan met een ander nummer. Het is een heel vervelend probleem heb nl nooit echt rust in mn hoofd. Ga proberen dat te krijgen Door middel van ademhalingsoefeningen. Wens jullie succes in de strijd tegen de oorwurmen.

 25. Ik heb alles al ge probeerd maar niks hielp????
  Heeft iemand anders nog een oplossing.??
  Alsjeblieft HELP mij!????????

 26. Wat bij mij iedere keer weer helpt is observeren. Vaak dan speelt het liedje ergens op de achtergrond in m’n hoofd. Door het liedje naar de ‘voorgrond’ te brengen kun je het gaan observeren. Belangrijk is dat je er zonder oordeel naar kijkt. Dus er niet in opgaan of het irritant vinden etc.

  Zodra ik merk dat er naast het liedje ook een stilte is, dan focus ik me op de stilte. Komt er weer een zin voorbij, dan zie ik deze en richt ik mijn focus weer op de stilte.

  Hoe vaker ik deze manier toepas, hoe sneller ik een oorwurm kan laten oplossen in de stilte.

  Nog bedankt voor het artikel, leuk om te lezen!

  G.

 27. ik heb meerdere liedjes tegelijk in mn hoofd, die mekaar gewoon opvolgen ook. ben man/muzikant, het is the girl from ipanima, fool of love, en the shadow of your smile, wordt regelmatig vervangen door andere liedjes/ melodietjes, je komt er niet vanaf door bewust iets te doen, ik moet er mee leven denk ik πŸ˜• πŸ˜•

 28. Wie weet helpt het erover schrijven (zoals het geven van een reactie op een blogpost) ook wel πŸ˜‰

 29. Weet je Peter, ik heb er last van maar soms geniet ik er ook van, bedankt voor je suggestie om er over te gaan schrijven 😎

 30. Ik heb dat irritante liedje van little mix in mijn hoofd: love me like you ❓ ik heb de hele nacht wakker gelegen! πŸ‘Ώ

 31. Ik heb de hele tijd een zin in mijn hoofd van zo’n liedje van Melanie Martinez en het is behoorlijk irritant omdat ik in een toetsweek zit, bedankt voor dit.
  De zin was btw : Now I gotta wash my mouth out with soap. Super bedankt! πŸ˜‰ 😈

 32. Jeetje zeg, mijn neefje heeft paar dagen geleden dat “Pineapple Pen” opgezet. … dat zegt wel genoeg.

 33. Ben blij te lezen dat ik niet de enige ben…. een paar dagen geleden was ik bij de neuroloog waar ik onder andere mijn slaapproblemen besprak. Ik vertelde dat ik constant muziek in mijn hoofd hebt wat me enorm uit mijn slaap houdt. Hij keek me glazig aan en wist niet wat hij daarvan moest denken. Nu lees ik dat het gewoon een bekend verschijnsel is. Maar een echte oplossing is er dus niet..
  Jaren geleden had ik het ook erg heftig en heb toen in bed oordopjes in gedaan en ben gaan luisteren naar slaapmuziek wat je op YouTube kan vinden. Dat helpt ook wel….

 34. Wat vreemd dat je neuroloog dat verschijnsel niet kent, Aad ..

 35. Aah! wat fijn dat er meer mensen zijn. Ik ben me eigenlijk sinds kort pas bewust van de drukte in mij hoofd. Er zit altijd wel een deuntje in mijn hoofd.. mijn omgevingsgeluiden moeten daar dan ‘ook nog bij’, zodat ik behoorlijk overprikkeld kan raken. Ik heb soms het idee dat de volume keihard staat. Ik probeer ‘ritmeloze’ muziek te luisteren, zoals Greogoriaanse muziek/ of Hildegard van Bingen.Tip voor anderen misschien..

 36. Heb een burn out/ hyperventilatie/angststoornis
  Het laatste jaar regelmatig liedjes in mijn hoofd.hoe meer aandacht ik er aan geef des te erger het wordt. Maar ik heb ook soms gewoon een woord in mijn hoofd bv van een bepaald medicatie wat moeilijk uit te spreken is..nou geloof me dat is nog veel erger.. ❗ ❗

 37. Een man in een verzorgingshuis,herinner ik me,die zat van s morgens tot s avonds het liedje Jo met de banjo en Kaatje met haar monikaatje te zingen. Wel 1000 keer op een dag. Het verplegend personeel werd er gek van en kreeg het er zelfs ook van in het hoofd. Onmogelijk voor de man om het uit het hoofd te krijgen. Hij is nu overleden en voor het personeel is dat een opluchting.

 38. zo ik heb laatste keer het liedje Sucker opgezet en het blijft maar in mijn hoofd zitten, maar uiteindelijk heb ik een relax liedje van opgezet van het kanaal Soothing relexation, en dat heeft geholpen!

  TIP : zet een rustig muziekje aan. πŸ˜‰

Reageer op dit bericht!