• 30
  • Nov, 07

Mahna Mahna en de Muppets

Mahna Mahna is zo’n liedje dat iedereen kent, maar waarvan slechts weinigen weten waar het vandaan komt en wie het geschreven heeft. De bekendste versie van Mahna Mahna is wellicht die te zien was in de Muppet Show uit 1976/7:

Sesamstraat versie

Laatst wees iemand me op een eerdere Mahna Mahna versie van Sesamstraat uit 1969. Hiermee werd me duidelijk dat de bovenstaande versie knap gerecycled was. Let er op hoe dichtbij deze Sesamstraat versie zit bij de bekendere Muppets versie. De sketch is alleen iets korter gemaakt, en er is een ander einde aan gegeven:

Phenomenon met Sandra Bullock

In 1996 namen de Muppets weer een versie op van Mahna Mahna voor de Muppets Tonight serie. Ditmaal kreeg het nummer de titel Phenomenon mee, en speelde actrice Sandra Bullock een grote rol in deze sketch:

Bip Bipadotta - Muppet Mahna Mahna

Bip Bipadotta

De harige figuur uit de eerstgenoemde Muppets versie heet overigens Bip Bipadotta, die nogal eens van uiterlijk wisselde, en in een aantal melige sketches speelde. De leukste hiervan zie je hier:

Fat Cat

Some And None

Herkomst Mahna Mahna

Piero Umiliani - film componist Mahna MahnaDe oorspronkelijke versie van Mahna Mahna staat op naam van de in 2001 overleden Italiaanse filmmuziek componist Piero Umiliani.

Zijn versie stamt uit 1968 en hij schreef het voor Svezia, Inferno e Paradiso (Sweden, Heaven & Hell), een ‘soft core’ documentaire over o.a. seksualiteit bij Zweedse jongeren uit die tijd. Svezia, Inferno e Paradiso - Mahna MahnaHet nummer heeft wat thema betreft een flinke reis gemaakt voordat het bij de Muppets en Sesamstraat terecht kwam.

Overigens, dankzij de Muppets versie scoorde Piero Umiliani in 1977 met zijn oorspronkelijke versie van Mahna Mahna uit 1968 een Britse top 10 hit.

Hierbij de audio versie van dat oorspronkelijke nummer:

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Bohemian Rhapsody door The Muppets is erg grappig!
-Coconut – Harry Nilsson
-Heb jij Rock Lobster van de B-52’s wel eens gehoord?

4 reacties

  1. Oh, dit is echt geniaal. En wat een filmmuziek dan! Dit heb ik dus nu de hele dag in m’n hoofd, dank je wel…

  2. Ik heb hier niet eens geluid op mijn werkplek en ik heb het al in mijn hoofd… *zucht* 😉

  3. Dit nummer heerst!

  4. Mooi overzicht, jammer dat de links niet meer allemaal werken vanwege rechten. Wel vraag ik me af, wie eigenlijk de stem van Mahna Mahna doet in de versie van MM en de Snowths! Keep up the good work.

Reageer op dit bericht!