• 13
 • Jun, 08

Wat vind ik van de Pet Shop Boys?

Pet Shop BoysLeuk, een kijkersvraag:

Rachel vroeg me, n.a.l.v. een post over Mr. Mister het volgende:

Over synths gesproken… Wat vind je van de Pet Shop Boys?

Eigenlijk weet ik nog niet precies wat ik van de PSB vind. Eens even nadenken…

West End Girls – Doorbraak

In de jaren 80 leek het nog redelijk eenvoudig om als Britse (synthesizer) band door te breken in de VS en de Pet Shop Boys deden dat in 1985-86 met hun West End Girls single, dat zowel in Groot Brittannie en de VS een nummer 1 hit werd. In Nederland behaalde dit nummer de 3e plaats:

Door het succes van dit nummer verkochten ook hun debut album Please en opvolgende singles als Suburbia en Opportunities redelijk goed.

Succesvolle vervolgen

Eerlijk gezegd was ik destijds niet bijzonder gecharmeerd van West End Girls of die opvolgende singeltjes, maar ze wisten wel indruk te maken door met succesvolle opvolgers te komen, iets wat veel groepen of artiesten niet lukte.

Zo brachten de Pet Shop Boys in 1987 It’s A Sin uit als voorloper van hun tweede studio album (Actually) en dit nummer werd weer bijna net zo’n grote hit als hun doorbraak hit (top 10 VS, no 1 UK, no 3 in NL):

Van datzelfde album kwam daarna What Have I Done To Deserve This uit, een verrassend duet met Dusty Springfield, dat een nog grotere hit werd. Het behaalde de 2e plaats in de VS, UK en NL, en zorgde ervoor dat Dusty een succesvolle comeback maakte:

Ook hun derde album (Introspective) wist het succes te continueren. De eerste single Always On My Mind gooide wederom hoge ogen: 4 in de VS, 1 in de UK en 3 in Nederland:

Afname van succes

Tegen het einde van de jaren 80 leek het succes van de Pet Shop Boys af te nemen. Singles als Heart, It’s So Hard en Being Boring, deden het toch een stuk minder dan hun voorgaande singles. Domino Dancing werd zelfs hun laatste US top 40 hit.

In het begin van de jaren 90 wisten ze in Europa nog even met een tweetal covers (Where The Streets Have No Name (I Can’t Take My Eyes Off Of You) en Go West) iets van hun oude glorietijd te evenaren, maar daarna was hun commerciele piek periode toch echt voorbij.

Artistieke fase?

Ok, mijn kennis over de Pet Shop Boys houdt hier eigenlijk een beetje op, mede omdat ze na 1993 niet zo vaak meer in de hitlijsten te vinden waren. Wat ik wel meekreeg is dat ze sindsdien met interessante artiesten hebben gewerkt (o.a. Bowie en Robbie Williams), dat de critici nog wel tevreden zijn met hun latere albums en dat het duo in 2007 twee keer genomineerd was voor een Grammy Award (in de Dance categorie).

Dus?

Ok, terug naar de hoofdvraag: Wat vind ik van de Pet Shop Boys?

Hmm, ik heb een voorliefde voor gitaar- of organische muziek, en de Pet Shop Boys behoren niet tot die categorie. Dat neemt niet weg dat ze al meer dan 20 jaar goed aan de weg timmeren (wat veel groepen niet lukt) en dat ik prima kan luisteren naar een verzamel album van de Pet Shop Boys, waarbij met name hun nummers uit 1987 me het meeste aanspreken. Daarbij zijn ze volgens mij (met name in hun laatste 10 jaar) niet vies van het experimenteren, wat goed is voor de ontwikkeling van de popmuziek en hun bijdrage daaraan.

Wat vind JIJ eigenlijk van de Pet Shop Boys?

6 reacties

 1. PSB voelt voor mij wat afstandelijk, een link naar een verleden dat ik niet gekend heb. Veel ruimte, weinig bereik. Te synth, te weinig body om persoonlijk te worden…

  En toch heb ik er herinneringen aan – melodiegewijs vooral – omdat er redelijk wat PSB-kloonmuziek werd uitgebracht, begin jaren ’90, in de Demoscene

  Kortom, PSB leeft, maar enkel als een lichtelijk onbehagelijke onderhuidse herinnering.

 2. Hey, leuk dat je dit geplaatst hebt! Thanks!

  Groeten uit Griekenland, trouwens! (Ben ff online op de pc in het hotel ;-))

 3. 😎 Wauw, m’n eerste bezoek uit Grienkenland!
  Woohoo!
  Als je terug bent moet je nog maar eens wat groepen of artiesten noemen.
  Plezier daar!

 4. Het was leuk, dankjewel!

  Wat voor artiesten wil je, nieuw, oud, of allebei?

  Misschien kun je wat met John Farnham, ik luister nu naar z’n album Whispering Jack.. Geweldig.

 5. Hmm. John Farnham? :mrgreen:
  Daar moet ik echt even induiken omdat ik eigenlijk maar 2 dingen van hem weet:
  1. You’re The Voice
  2. Was even lead zanger van Little River Band (in hun nadagen).
  Maar dat kan wel leuk zijn. Ik duik er wel in, maar duurt wel even. 😎

 6. Haha, de meeste mensen weten dat van Little River Band niet. Zelfs mensen die beweren dat ze alles van muziek weten. Zodra ik vraag in welke band John Farnham heeft gezongen, zijn ze stil. 😆

Reageer op dit bericht!