• 16
 • Apr, 08

Wie kent Mr. Mister nog?

Mr. MisterLaatst wees een vriendin me weer eens op Mr. Mister, de band die in 1985 en 1986 wereldhits scoorde met Broken Wings en Kyrie. Hoewel ik een verzamelalbum van deze groep op een plank heb staan, heb ik daar al jaren niet meer naar geluisterd.

Hmm, misschien zit hier wel een mooi popgeschiedenis lesje in…

Broken Wings

Ok, voor de allerjongsten onder ons, hierbij even de clip van het mooie Broken Wings, de doorbraakhit van Mr. Mister uit 1985:

Toen ik aan het einde van de jaren 80 de op dat moment heersende AOR (Adult Oriented Rock)/ Pop rock ontdekte, paste Mr. Mister bijna naadloos in het rijtje van bands als Toto, Foreigner, Journey, Bad English, Starship, Survivor en Chicago.
Broken Wings en Kyrie had ik destijds vaak beluisterd. Hierdoor was ik in 2001 dan ook niet onder de indruk van de versie (Until The End Of Time) die 2Pac van dit nummer uitbracht.

Het begin van Mr. Mister

I Wear The Face - Mr. MisterMr. Mister werd opgericht in 1982 door een viertal sessie muzikanten: zanger Richard Page, toetsenist Steve George, drummer Pat Mastelotto en gitarist Steve Farris. In 1984 bracht de band haar eerste album, ‘I Wear the Face’ uit. Het niet onaardige aardige Hunters Of The Night was de eerste, maar geflopte single.

Na dit album werd Richard Page door zowel Toto als Chicago gevraagd om hun leadzanger te worden, na het vertrek van respectievelijk Bobby Kimball en Peter Cetera. Richard Page weigerde dit en ging met Mr. Mister verder werken aan hun 2e album.

Welcome to the Real World

Welcome To The Real World - Mr. MisterHet tweede album van Mr. Mister, Welcome to the Real World, betekende hun doorbraak. Niet alleen Broken Wings, de eerste single, werd een Amerikaanse nummer 1 hit (2 in NL, 4 in de UK), maar ook Kyrie bereikte de eerste plaats in de VS. Daarna werd Is It Love ook nog een Amerikaanse top 10 hit.

Kyrie

Hierbij de clip van Kyrie, die andere fraaie wereldhit van Mr. Mister:

Kyrie in dit nummer verwijst overigens naar Kyrie Eleison, dat vrij vertaald uit het Grieks iets betekend als ‘Lord have mercy’.

Het einde van Mr. Mister

Go On - Mr. MisterIn 1987 brengt Mr. Mister een derde album uit: ‘Go On’. Dit album weet bij lange na niet het commerciele succes van haar voorganger te evenaren en betekende dit het begin van het einde van Mr. Mister. Nadat hun voltooide vierde album niet uitgebracht werd, besloot de groep ermee te stoppen en kwam er een einde aan deze band.

Richard Page werkte later nog met Patrick Leonard en wist zo in 1993 de hit I’ll Remember voor Madonna te schrijven. Ook de overige leden bleven werkzaam in de muziekbusiness door samen te werken met allerlei sterren, maar ze behaalden niet meer de bekendheid die ze in 1985-1986 behaalden als Mr. Mister.

Mr. Mister anno 2008

Tijdens het schrijven van dit stukje luister ik weer naar dat verzamelalbum van Mr. Mister. Hoewel ik er prima van kan genieten, valt me het toch op dat de muziek behoorlijk gedateerd klinkt (door o.a. de synths, drums, cleane productie en dito teksten) en heb ik sterk het vermoeden dat alleen 30+-ers er vergelijkbaar van kunnen genieten.
Ach, zijn niet bijna alle liedjes gebrandmerkt door de tijd waarin die uitkwamen?

Ok, wat vinden jullie van Mr. Mister?

12 reacties

 1. Goed stuk Peter en leuk dat ik daarvoor wat inspiratie heb gegeven!
  Als 30+-er (oef …) geniet ik met volle teugen van Mr. Mister. Die clip van ‘Broken Wings’ is ook erg gaaf!
  Ik vrees dat ik overigens wel een beetje in de 80’s ben blijven ‘hangen’ …

 2. Ik heb de ’80’s qua muziek niet bewust meegemaakt, maar desondanks vind ik het wel wat hebben die ’80’s sound.

  Synthesizers FTW!!

 3. Alleen 30+ers? Nee hoor, ik ben 20 en vond ze vanaf mijn 16e, toen ik ze ontdekte, al helemaal geweldig! Ik heb het album Welcome to the real world en Kyrie is het mooiste nummer dat ik ooit gehoord heb. 😉

  Over synths gesproken… Wat vind je van de Pet Shop Boys?

 4. @Rachel: Leuk om te zien dat ook jongeren dit ontdekken. Ik vind het ontdekken van oudere muziek eigenlijk ook leuker dan nieuwe. Over de Pet Shop Boys zal ik later deze week iets bloggen. Dank voor dat idee.

 5. Leuk! Ik kom ff kijken dan.

 6. kunnen die niet eens samenkomen voor een tournee of een petitie opstarten dat ze terug moeten samen komen??

 7. 26 juni 2010, een warme zomernacht, kan niet slapen, stuit op een oude LP van Mr Mister. Gedateerd? Zal best wel, maar toch …..klinkt nog errug goed en beter dan 99% van wat heden ten dage geproduceerd wordt. Ga hem de komende dagen zeker vaker nog draaien. Aanrader.

 8. @Frank: Was dat hun Welcome to the Real World album?

 9. “Kyrie” is inderdaad prachtig! 😈

 10. Ik heb die plaat nog op vinyl (welcome to the real world). Buiten Broken Wings en het ijzersterke Kyrie staan er nog een paar aardige nummers op. De opener Black and White is zeer goed. En wat een stem heeft die Page. Overigens heeft hij nog meegezongen op een aantal TOTO platen, alleen niet als leadvocalist.

 11. @Vic: Richard Page is inderdaad te horen als backing vocalist op een aantal platen van Toto, waaronder Isolation, een van mijn favoriete Toto platen.

 12. http://www.richardpagemusic.com/ daar vind je alles wat je nog niet wist over mr mister en richard page. (een van de mooiste stemmen uit de popmuziek) het 4de mr mister album komt in oktober 2010 uit! eindelijk.

Reageer op dit bericht!