• 31
 • Dec, 08

Wat is er zo bijzonder aan Avond van Boudewijn de Groot?

Avond van Boudewijn de GrootIn deze terugkerende tijd van diverse aller tijden lijsten valt hetΒ  me keer op keer op dat Avond van Boudewijn de Groot een bijzondere status heeft in de Radio 2 Top 2000. In de andere lijsten (Top 1000 AT van Veronica en de Q Top 1000 ) komt dit nummer namelijk niet of niet in de top 100 voor.

Waarom is Avond eigenlijk zo succesvol in de Top 2000?

Laat ik eerst even iets meer vertellen over dit nummer…

Avond in 1973 – Rob De Nijs

Avond werd geschreven door Lennaert Nijgh, een van Nederlands beste tekstschrijvers. Hij vormde samen met Boudewijn de Groot een soort van Bernie Taupin/Elton John combinatie van de lage landen. Nadat ze in de jaren 60 erg succesvol waren, kwam het in 1968 tot een (tijdelijke) breuk tussen de twee. Lennaert Nijgh schreef daarna ook voor anderen zoals List, Shaffy en Rob de Nijs.

In de uren van de middag - Rob De NijsMet deze laatste werkte Lennaert o.a. aan het album In de uren van de middag (1973), waarop klassiekers als Dag Zuster Ursula, Jan Klaassen de Trompetter en Malle Babbe te vinden zijn. Ook Avond (hier als De Avond, geschreven voor Anja Bak, de toenmalige geliefde van Lennaert) is op dit album te vinden.
Die uitvoering van De Avond klinkt ongeveer zo:

Avond in 1996 – Boudewijn de Groot

23 jaar later is er veel veranderd: Boudewijn de Groot is inmiddels getrouwd met de eerder genoemde Anja Bak. Als eerbetoon aan Anja neemt Boudewijn een nieuwe versie van Avond op voor zijn met goud bekroonde comeback album ‘Een Nieuwe Herfst‘ uit 1996. Een live versie van dit nummer ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Avond is nooit een Top 40/50 hit geweest

Avond single van Boudewijn de GrootAvond werd in 1997 op single uitgebracht, maar wist niet tot de top 40/50 door te dringen. Echter, doordat Boudewijn wel weer volop in de belangstelling kwam te staan, en dit nummer tijdens zijn optredens vaak speelde, kreeg het nummer wel steeds meer bekendheid. In 1999 behaalde het de 428e plaats in de allereerste Top 2000. In de opvolgende jaren steeg die positie en bereikte in 2003 en 2004 zelfs de top 10 van die lijst.

Avond vs Bohemian Rhapsody

In 2005 riepen een aantal Radio 2 diskjockeys op om op Avond nummer te stemmen voor de Top 2000, om zo Bohemian Rhapsody eens van de 1e plaats te stoten, en dat werkte. Avond bereikte dat jaar de eerste plaats, en de Bo Rap bleef op 2 staan. (In latere Top 2000 lijsten eindigde Queen gewoon weer op 1 en bleef Avond in de top 3 hangen.)

Maar weer geen hit

Door de bovengenoemde actie en de stijgende populariteit werd Avond eind 2005 weer op single uitgebracht (als De Avonden (meerdere versies)), maar ook deze keer bleef dit nummer in de Tipparade steken en werd het weer geen hit.

Bijzondere status van Avond

Avond is hierdoor een bijzonder nummer. In de Top 2000 doet het nummer het erg goed, terwijl het in andere aller tijden lijsten niet of nauwelijks voorkomt. Ook beide keren dat het nummer op single werd uitgebracht, bleef de hitstatus uit.

Is Radio 2 dan zo ver verwijderd van de andere hit- en jaarlijsten? Avond lijkt echt een Radio 2 nummer te zijn, dat op andere zenders (bijna) niet ten gehore wordt gebracht. Dat mag toch opmerkelijk genoemd worden.

Of heeft dat met de smaak van de verschillende doelgroepen te maken? Ik ontdekte het nummer via de Top 2000, maar vond het destijds onderdoen voor de klassieke nummers die ik van Boudewijn (en Nijgh) kende. De laatste tijd groeit het nummer overigens wel in m’n beleving. Maar ik ben er nog niet uit of ik die hoge Top 2000 positie terecht vind.

Wat vind jij eigenlijk van Avond van Boudewijn de Groot?

Oh ja, bij deze een prettig 2009. Doe voorzichtig met vuurwerk en een fijne avond! πŸ˜‰

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Vergelijking Top 10 van Top 2000 en Top 1000 Aller Tijden in 2010
-Top 10 vergelijking van de Top 2000 en de Top 1000 Aller Tijden
-Top 2000 vs. Top 1000 Aller Tijden

7 reacties

 1. Ik vind het wel een prachtig nummer, maar of het nu inderdaad top 10 materiaal van de top 2000 is, vraag ik me ook wel af.

  Ach, toch leuk om het nummer weer te horen. πŸ™‚

 2. @Peter: zo, weer een hiaat in mijn muziekkennis opgevuld. Geen idee waarom dit nummer nog nooit tot mij is doorgedrongen, ik dacht dat ik het repertoire van Boudewijn de Groot en Rob de Nijs redelijk kende. Nee dus, op oudejaarsavond 2008 hoorde ik Avond pas voor het eerst (op de radio).

  Nu weet ik weer waarom ik meerdere malen per week je blog lees. Bedankt hiervoor!

  Omdat ik het nummer nog maar pas ken kan ik het nog niet de juiste plaats geven in mijn persoonlijke top zoveel (voor zover die te maken is). Maar een top 3 notering in de top 2000 lijkt me inderdaad wel wat overdreven. Jammer dat de radio 2 dj’s menen de lijst te moeten manipuleren.

 3. @Jeroen: Voor je compliment. 😎
  Ik ontdekte het nummer ook via de Top 2000, en ook lang nadat ik het essentiele repertoire van Boudewijn de Groot leerde kennen. Avond deed er lang over om echt bekend te worden, en is volgens mij nog steeds niet heel bekend.

 4. Ik vind het best wel een mooi liedje. Volgens mij staat ‘ie pas in sinds 2005? Dus sinds die oproep?

 5. Avond is al sinds de eerste Top 2000 in die lijst aanwezig, alleen stond toen nog op plaats 428. In de loop der jaren steeg die positie. Zie ook wat Wikipedia hier over zegt.

 6. Avond is gewoon een mooi nummer en past uitermate bij het huidige publiek van de Top 2000.

  Ik vraag me wel eens af wat er met de Top 2000 gaat gebeuren in de loop der jaren. Nirvana kan niet anders dan eens dwars door de bocht vliegen.

 7. Avond is een geweldig nummer met dat fantastisch subtiele pianorifje ergens halverwege.Ken het al jaren en kan het niet vaak genoeg horen want het verveelt nooit,ondanks dat ik voornamelijk metalmuziek luister.????

Reageer op dit bericht!