• 01
 • Oct, 08

Waar is Shut Up And Let Me Go van de Ting Tings door beïnvloed?

Shut Up And Let Me Go - Ting TingsShut Up And Let Me Go van de Ting Tings is een aanstekelijk nummer dat op dit moment vrij veel gedraaid wordt op de Nederlandse radio. Ik hoorde het nummer voor het eerst op Wakkere Burgers en Ajay’s blog.

En elke keer dat ik het hoor, moet ik denken aan een aantal klassiekers uit de periode 1979-1981, die volgens mij duidelijk van invloed zijn geweest op Shut Up And Let Me Go.

Laat ik die klassiekers even op een rijtje zetten.

Shut Up And Let Me Go video

Ok, het gaat om het onderstaande nummer, waarvan de videoclip sterk doet denken aan die van Seven Nation Army van de White Stripes:

Over de Ting Tings

The Ting TingsOh ja, de Ting Tings is een Brits duo (Katie White en Jules De Martino) dat afgelopen zomer met That Is Not My Name een nummer 1 hit wisten te scoren in Groot Brittannië. De opvolgende single, Shut Up And Let Me Go, kwam daarna op single uit en wist ook de Britse top 10 te halen. Dit laatste nummer betekende ook hun ‘doorbraak’ in de VS (nr. 55 hit) en Nederland (nr. 17). Door deze singles doet ook hun debut album ‘We Started Nothing‘ het erg goed.

Invloed 1: Rapper’s Delight

De baslijn van Shut Up And Let Me Go doet me sterk denken aan die van Rapper’s Delight uit 1979 van de Sugar Hill Gang.
Dit was een van de eerste grote rapplaten, die van onschatbare waarde is geweest op de ontwikkeling van de latere popmuziek. Zelfs The Ketchup Song (Asereje) van Las Ketchup uit 2002 is hierdoor beïnvloed.

Invloed 2: Another One Bites The Dust

Ook Another One Bites The Dust van Queen uit 1980 hoor ik terug in Shut Up And Let Me Go. Dit is op zich niet zo vreemd, omdat de baslijn van dit nummer sterk lijkt op die van het eerder genoemde Rapper’s Delight. Luister zelf maar:

Invloed 3: Good Times

En dan Good Times van Chic uit 1979. Dit is een van de meest gesamplede nummers ooit, en ook duidelijk van invloed geweest op zowel Rapper’s Delight, Another One Bites The Dust en Shut Up And Let Me Go. Luister alleen maar even naar het intro van dit nummer:

Invloed 4: Rapture

Tenslotte hoor ik ook stukjes van Rapture van Blondie uit 1981 terug in Shut Up And Let Me Go. Ook dit nummer is wat geluid betreft duidelijk te plaatsen in dezelfde periode als de hierboven genoemde nummers. Let bij de onderstaande video vooral op de manier waarop Debbie Harry aan het ‘rappen’ is, en hoe dit overeen komt met het nummer van de Ting Tings:

Conclusie: Retro is leuk

Shut Up And Let Me Go is duidelijk beïnvloed door het semi-funk/disco en riff geörienteerde geluid van rond 1980. Neem daarbij ook nog de videoclip die gebaseerd is op een andere riff-klassieker (Seven Nation Army) en je krijgt een single die niet nieuw maar lekker retro klinkt. Dit is wellicht ook de reden waarom ik het nummer al vanaf de eerste keer dat ik het hoorde, aanstekelijk vind klinken.
Verder vind ik het leuk dat eigentijdse artiesten teruggrijpen naar muziek uit eerdere perioden, waardoor de muziek van nu weer een nieuwe impuls krijgt. Dit is iets wat overigens vaak voorkomt in de geschiedenis van de popmuziek.
Tenslotte hoop ik dat velen hierdoor ook de hierboven genoemde klassiekers (opnieuw) gaan ontdekken. Ik ben wel benieuwd: Kenden jullie deze bovenstaande nummers?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Invloed van roken op de popmuziek?

5 reacties

 1. Hm, ik lees een beetje dat je ze niet origineel genoeg vind? Dan moet je toch echt het nummer “Great DJ” van hun eens gaan beluisteren (heb ‘m wel bij me, je geeft maar een schop onder het bureau door). Waarschijnlijk vind je daar ook weer bepaalde invloeden in terug als je lang genoeg zoekt 😉

  The Ting Tings zijn wel een van mijn ontdekkingen wat betreft 2008.

 2. De nummers 1 t/m 3 zijn me inderdaad bekend (leuk!) en klinken absoluut door in dit nieuwe nummer van de Ting Tings. Rapture van Blondie ken ik niet.

 3. Ik zou voor invloeden voor dit nummer eens naar long train running van de doobie brothers luisteren.

 4. @Siegfried: Ik vind ze origineel omdat ze de muziek van rond 1980 met ‘Shut Up And Let Me Go’ even weer terughalen. En ik vind ze ook een van de leukste nieuwe bandjes van dit jaar. Ik hoop dan ook dat de volgende single ‘That’s Not My Name’ een nog grotere hit wordt in Nederland. De opbouw van dat nummer is erg aanstekelijk.

  @Désirée: Blondie heeft in hun/haar 5-jarige piek periode wel een aantal leuke wereldhits gemaakt. Wellicht leuk om eens uit te zoeken.

  @Boezzie: De gitaaraanslag van het nog oudere Long Train Running hoor je idd ook wel in dit nummer, maar dat nummer van de Doobie Brothers heeft nog niet de latere funk-groove (sterk aanwezig bass etc.) zoals de bovenstaande nummers.

 5. Indeep: 😉

  Last night a deejay saved my live
  Last night a deejay saved my life from a broken heart
  Last night a deejay saved my life
  Last night a deejay saved my life with a song

Reageer op dit bericht!