• 20
  • Nov, 07

Vinylfanaten – Robert Haagsma

In het vorig jaar verschenen boek Vinylfanaten interviewt Robert Haagsma een 22-tal bekende en onbekende platen verzamelaars, waaronder Jules Deelder en Johan Derksen. Elk van de geinterviewden doet zijn of haar verhaal waarom ze verzamelen, hoe ze er mee begonnen en wat ze bijeenbrengen in hun soms uit meer dan 70.000 platen(!) bestaande verzameling. Hierbij valt op dat de meeste vinylfanaten een sterke afkeur van CDs of MP3s hebben.

Vinylfanaten - Robert HaagsmaBehalve de aandacht voor muziek, biedt dit boek ook een fascinerende kijk op het leven van deze verzamelaars en doet het een poging uit te leggen wat deze verzamelaars bezielt zo verschrikkelijk veel geld en tijd uit te geven aan hun platen verzameling. Waarom zou je zoveel geld gaan uitgeven aan een bepaalde Japanse persing van een album dat je al in meervoud op de plank hebt staan?

Ook de relatie tussen de verzameling en partners of gezinsleden komt in dit boek naar voren. Zo blijft een geinterviewde liever single dan dat hij z’n vriendin telkens weer moet verantwoorden waarom hij geld uitgeeft aan platen in plaats van voedsel. Een andere wordt ongemakkelijk wanneer zijn vrouw een plaat niet goed in de kast heeft teruggezet, en een derde geinterviewde laat zijn jonge dochter slapen in de ouderlijke slaapkamer, omdat de extra kamer dienst doet als platenkast.

Enfin, Vinylfanaten van Robert Haagsma is een boeiend boek en heeft vele herkenbare momenten, en weet me op een bepaalde manier met m’n kleine CD verzameling gerust te stellen, omdat het soms lijkt dat de hoeveelheid albums een maatstaf is van de mate waarop de verzameling het leven van de verzamelaar beheerst.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-How Music Works is een leuk boekje over de werking van muziek
-Richtlijnen voor een goed verzamelalbum
-Top 2000 volume 2 boek is ondanks foutjes een prima vervolg

Reageer op dit bericht!