• 08
  • Nov, 07

Vandaag in de popmuziek scheurkalender 2008

In oktober kwam de Vandaag in de Popmuziek scheurkalender 2008 uit en omdat ik eerder blij verrast was door de nieuwe Top 40 hitdossier scheurkalender, leek me dit ook een interessante aankoop om m’n popfeitjes kennis te verrijken.
Radio grootheden Ton van Draanen en Tom Blomberg zijn verantwoordelijk voor deze kalender, en het is eigenlijk een supersamenvatting van de indrukwekkende hoeveelheid informatie die ze aanbieden op hun VandaagInDePopMuziek website.

Veel informatie

Vandaag in de Popmuziek scheurkalender 2008Deze kalender zit echt boordevol popfeitjes. Voor elke dag worden er 3 tot 4 feitjes weergegeven, alsmede een vijftal belangrijke verjaardagen van beroemdheden uit de entertainment brache (muziek, film, cabaret, literatuur etc). Het moet een gigantisch werk zijn geweest om al deze informatie bijeen te brengen en dat geeft ongetwijfeld aan dat Ton van Draanen en Tom Blomberg er met veel plezier en liefde aan hebben gewerkt.
Iedere popliefhebber zal in deze zee van informatie leuke wetenswaardigheden kunnen vinden. Een leuk feitje dat ik in deze kalender ondekte is dat zowel Bryan Adams (1959) als Ryan Adams (1974) hun verjaardag vieren op 5 november.

Wisselvallige informatie

Hoewel het merendeel van deze Vandaag in de popmuziek scheurkalender 2008 leuke informatie bevat, vraag ik me bij het overige deel af in hoeverre dit interessant is voor popliefhebbers.
Zo is veel van de aangeboden informatie datum gebonden, en ik vraag me af wie er zit te wachten op de exacte datum waarop de Rolling Stones hun opnamen van het album ‘Some Girls’ (Met Miss You, Beast Of Burden) voltooiden of op welke dag Good Vibrations van de Beach Boys de Amerikaanse Billboard lijst binnenkwam. Ik zie deze datum informatie niet meer als een kapstok voor de structurering van de hoeveelheid popfeitjes in deze kalender.
Verder wordt er soms informatie van wisselvallige kwaliteit aangeboden. Denk hierbij aan catalogus nummers van met name een aantal oude singles (zoals I Can’t Explain van The Who en Till I Kissed You van de Everly Brothers), maar ook aan showbizz informatie zoals de voornamen van de kinderen van Henk Wijngaard, of hoeveel de zoon van Wendy van Dijk en Xander de Buisjone woog bij zijn geboorte.

Dubbele informatie

Het is opvallend dat een deel van de informatie in de Vandaag in de popmuziek scheurkalender op meerdere dagen terugkomt in iets andere bewoordingen. Vaak betreft het een feitje dat zich op meerdere dagen voordoet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afronding van de opnamen van een album of single, en de datum waarop deze de hitlijsten binnenkomt. Hierdoor krijg je als lezer vaak het idee dat je iets al eerder gelezen hebt.

Fouten

Ondanks de indrukwekkende hoeveelheid informatie en de autoriteit die deze kalender hierdoor uitstraalt, zijn er toch een aantal foutjes te bespeuren. Zo is bij de opsomming van de nummers op het Thriller album van Michael Jackson Beat It weggelaten. Verder is het titelloze album van Elton John uit 1970, met daarop o.a. Your Song NIET zijn debut, zoals in deze kalender beweerd wordt (1 mei). Het eerste album van Elton John was Empty Sky uit 1969.
Dit zijn wellicht kleine foutjes, maar omdat dit aantal helaas niet op 1 hand te tellen is, kun je hierdoor wel gaan twijfelen aan de correctheid van de andere feitjes in deze kalender.

Leuk, maar niet perfect

Enfin, deze Vandaag in de popmuziek scheurkalender 2008 biedt heel erg veel voor popliefhebbers interessante informatie en er is duidelijk veel tijd gestoken in het bijeen brengen ervan.

Toch is deze kalender niet perfect omdat een deel van de informatie van wisselende kwaliteit is. Ook wordt er vrij veel informatie herhaald. Tenslotte zijn er verschillende fouten te bespeuren, waardoor de overige informatie minder betrouwbaar wordt.

Enfin, indien je twijfelt over de aanschaf van deze scheurkalender, dan raad ik je aan eerst te kijken op de bijbehorende website. Let er hierbij op dat je wel WWW gebruikt in het adres van de pagina, zoals in: http://WWW.vandaagindepopmuziek.nl. Gek genoeg verwijst http://vandaagindepopmuziek.nl/ naar een site over Nederlandse autoraces.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Waarom zit er geen kat in de Chinese dierenriem?

Reageer op dit bericht!