• 17
 • Dec, 09

Top 2000 Popquiz is leuk maar heeft een paar rare en foute vragen

Top 2000 Popquiz 2009Traditiegetrouw staat de site van Radio 2 in december in het teken van de Top 2000. Naast o.a. lijsten van vorige edities en informatie over uitzendingen, vind je er ook een aantal Top 2000 spelletjes.

Vorig jaar had ik al iets geschreven over deze Top 2000 quizzen en ook dit jaar trekt het weer mijn aandacht. Hiervan vind ik de Top 2000 Popquiz het leukste, ondanks dat er een paar rare en foute vragen tussen zitten.

Top 2000 Popquiz

De Popquiz bestaat uit 18 vragen, die je zo goed mogelijk moet beantwoorden. Vanzelfsprekend wordt er een score bijgehouden, waarmee je kan zien hoe veel (of weinig) je weet. Naast kennis speelt ook de tijd een rol in deze score. Aan de ene kant is dat leuk, maar hierdoor wordt de highscorelijst wat mij wel betreft decoratief, omdat kennis hierbij geen rol meer speelt.Volgens mij is het zelfs onmogelijk om op natuurlijke wijze zulke hoge (lees: snelle) scores te verkrijgen. Enfin, het mag het speelplezier niet drukken.

Categorieën

De 18 vragen zijn verdeeld over een 6-tal categorieen:

 • Top 2000 popquiz met platenspelerLuisteren – Hierbij mag je intermezzo’s herkennen of een link leggen tussen 3 platen. Erg leuk, mede door de weergave van een ouderwetse platenspeler die ook afslaat(!).
 • Songteksten – Hier vind je leuke vragen over eerste regels of ontbrekende woorden van (bekende) Top 2000 liedjes.
 • Nederlandstalig – Specifieke vragen over Nederlandse artiesten uit de Top 2000.
 • Film & Muziek – Vragen over soundtracks en liedjes uit films.
 • Covers – Liedjes die door anderen opnieuw zijn uitgevoerd.
 • Top 2000 – Vragen over de DJ’s en de Top 2000 lijst.

Rare vragen van de Top 2000 Popquiz

Deze laatste categorie (over de Top 2000) had wat mij betreft wel achterwege mogen worden gelaten, omdat het niet bijdraagt aan het opdoen van algemene kennis over popmuziek. Ik bedoel, wat is de meerwaarde van het weten van de antwoorden op vragen als:

 • Welk nummer stond vorig jaar op plaats 2000?
 • Welk nummer van Aerosmith steeg vorig jaar 1499 plaatsen?
 • Welk nummer was vorig jaar favoriet onder de stemmers uit Gelderland?
 • Welk item is niet te koop in de Top 2000 webshop?

Fouten in de Top 2000 Popquiz

Verder vielen deze vragen me op, omdat er fouten in zaten:*

*Disclaimer: Ik zag deze vragen vrij snel voorbij komen (en het duurt erg lang voordat je ze weer opnieuw ziet), dus er is een kleine kans dat ik het niet goed gelezen heb. Ik hoor dat dan ook graag.

 • Met hoeveel platen stond Marco Borsato in de lijst van vorig jaar? Ik wist dit niet, en kwam er na trial & error achter dat het er 15 waren. Gek genoeg vulde ik dat getal later bij deze vraag in: Welke Nederlandse artiest had vorig jaar de meeste nummers (15) in de top 2000? en dat werd niet goed gerekend. Natellen leerde me dat Marco er vorig jaar 13 liedjes in had staan. Wellicht kwam de eerste vraag uit een eerdere editie van de quiz en is niet tijdig aangepast.
 • Wie zong en schreef het nummer Grease uit de gelijknamige film? Het gewenste antwoord was Frankie Valli, maar die heeft het niet geschreven. Dat was Barry Gibb (idd, de bebaarde Bee Gee).
 • In welke taal bracht Sting zijn hit Fragile naast Engels ook uit? Ik klikte hierbij op Portugees, en dat werd fout gerekend. Waarschijnlijk was het gewenste antwoord Spaans, maar is het over het hoofd gezien dat Sting het ook in het Portugees zong.
 • Welke sample werd gebruikt in S.O.S. van Rihanne? Dat moet natuurlijk Rihanna zijn.
 • Wat komt er achter de zin “Yesterday, love was such an easy game to play”? Hierbij wordt 2 keer hetzelfde antwoord gegeven:
  Top 2000 popquiz over Yesterday eh, foutje?Welke moet ik dan kiezen? 😕 Deze zelfde fout komt ook voor bij een raadplaatje van Hans Schiffers.

Desondanks plezierig en leerzaam!

Ondanks de minder interessante vragen uit de ‘Top 2000’ categorie en de kleine bovenstaande foutjes, blijft deze Top 2000 popquiz een leerzame quiz waar ik veel plezier aan beleef. Ik zal deze quiz ook nog wel een tijdje blijven spelen, o.a. om meer kennis op te doen en om stiekem te proberen alsnog een plaatsje in de highscores lijst te krijgen 😎

Speel ook!

Wat vind jij van deze Top 2000 quiz?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 2000 van 2013
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 2000 van 2019
-Leuk quiz boek: 2012 Popquizvragen

2 reacties

 1. Op dit moment lijkt de ‘Luisteren’ ronde van de Top 2000 Quiz het niet te doen. Je krijgt maar 1 antwoord te zien, en wanneer je op een fout antwoord klikt, krijg en behoud je een score van ‘NaN’ punten. Heel vreemd. 🙁

 2. Leuk om te doen. Ben het helemaal met je eens over die laatste categorie. Heeft niets met muziekkennis te maken.

Reageer op dit bericht!