• 21
 • Sep, 09

The Resistance van Muse lijkt op de bombastische sound van Queen

Muse - The Resistance albumIk wist niet wat ik hoorde toen ik het The Resistance album van Muse voor het eerst beluisterde.

Wauw, wat een klassieke en bombastische sound, en wat lijkt dat bij vlagen op Queen.

Uprising video

Eerlijk gezegd kende ik Muse tot nu toe maar amper, en ik heb ik eerdere albums als Black Holes And Revelations, Absolution en Origin Of Symmetry maar een paar keer beluisterd.

De ommekeer in mijn beleving van Muse begon nadat ik Uprising, de eerste single van The Resistance, voor het eerst hoorde. Wat zit daar een heerlijke drive in, en ook de video mag er zijn:

The Resistance album

Enfin, het The Resistance album bevat nog veel meer verrassingen. Het klinkt erg toegankelijk, bevat veel uptempo stukken alsmede klassieke instrumentatie:

Luister maar eens naar United States of Eurasia, en dan vooral vanaf 1:10. Dat stuk doet sterk denken aan Queen uit de tweede helft van de jaren 70:

Prachtig toch?

Daarnaast zijn de andere nummers op The Resistance ook de moeite waard, zoals het lekkere uptempo Unnatural Selection, het aanstekelijke MK Ultra en het afsluitende klassieke drieluik Exogenesis Symphony waarin de stem van zanger/componist/gitarist/pianist Matthew Bellamy me sterk aan Thom Yorke van Radiohead doet denken.

Conclusie

Petje af voor Muse, voor het durven veranderen van hun sound en het daarmee eindelijk winnen van mijn aandacht. Wat mij betreft is dit een grote stap vooruit voor Muse, wat toegankelijkheid en wellicht ook succes betreft. Ik ben erg benieuwd waar deze ontwikkeling Muse zal brengen.

Wat vind jij van The Resistance van Muse?

Oh, en ik ben ook wel benieuwd wat Muse fans/kenners van dit album vinden, ten opzichte van hun vorige.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-The Cosmos Rocks van Queen en Paul Rodgers valt me tegen
-Perfectly Clear – Jewel
-Wanted van Jessie James lijkt op Christina Aguilera en Katy Perry

9 reacties

 1. Ik wist niet eens dat Muse met een nieuw album bezig was! Zelf ben ik afgehaakt na Origin of Symmetry maar Uprising klinkt super! Nu de rest van het album beluisteren.

 2. Het album ken ik (nog) niet, maar ga ik zeker kopen/uitproberen. De cover vind ik in ieder geval erg mooi 😉

  Het nummer Uprising kende ik al wel en was al vreselijk goedgekeurd hier.

  United States of Eurasia klinkt eigenlijk gewoon als een nieuwerwets, maar good old fashioned, Queennummer.

 3. Wauw. Leuk dat jullie ook enthousiast zijn. De album cover is idd fraai. Hmm. Die kan ik nog wel eens gebruiken voor een album quiz. 😎

 4. Ik vind The Resistance een beetje bagger, ik ben erg Muse-fan, maar ik ga nog steeds hard voor Absolution en Black Holes. The Resistance vind ik slappe hap vergeleken met die albums en het naäpen van Queen wordt hier niet erg gewaardeerd. Hoor ook van anderen om mij heen (oa op Twitter) dat The Resistance best tegenvalt. Het is wel oke om naar te luisteren, maar niet meer om lekker mee te stampen etc, ik mis gewoon iets, pit ofzo. MK Ultra is wel één van de betere nummers van het album. Eh, niet zo enthousiast dus 😉

 5. En oja, de cover daarentegen is idd vet!

 6. @Annelies. Ja, die berichten ving ik ook op. Wellicht heeft dat met verwachtingen te maken.
  Wat vind je dan van de Uprising single?

 7. @peter, wel oke, maar beetje populistisch, heeft ook het bekende “klapje” op de beat wat tegenwoordig meer artiesten hebben (die blonde van What would my mama do bijv.) maar verder wel aardig, maar ook die tips toch net niet helemaal aan eerdere singles van eerdere albums 🙁 en de gitaren worden wel lekker aangeslingerd, maar nét te weinig, kon iets meer power in dat nummer…

 8. Helemaal eens met Annelies. Ikzelf begin het album nu langzaam meer te waarderen, maar in vergelijking met OofS, Absolution en Black Holes is het natuurlijk drie keer niks.

 9. Nou, dan zal ik mijn tweede steentje ook maar bijdragen aan deze discussie! Ik vind het eigenlijk een heel goed album, minder dan eerder werk, dat dan wel, maar wel gaaf en knap dat ze een andere koers op zijn gegaan! Ik vind artiesten die keer op keer hetzelfde trucje herhalen ook best wel saai eerlijk gezegd!

Reageer op dit bericht!