• 21
  • May, 08

The Ecstasy of Gold – Ennio Morricone

Wie is je favoriete filmmuziek componist?

Ennio Morricone - The Ecstasy of GoldOp deze vraag antwoord ik al jaren: Ennio Morricone, omdat hij zoveel klassieke en niet-Hollywood films van nog indrukwekkendere muziek voorzag.

The Ecstasy of Gold is een van Morricone’s vele meesterwerken, en hij maakte het voor Sergio’s klassieke film ‘The Good, The Bad & The Ugly’.

Indien je dit allemaal niets zegt, wel gewoon even doorlezen, straks op play klikken en luisteren. Wie weet ga je het wel leuk vinden. 🙂

Live uitvoering van The Ecstasy of Gold

Ik vond laatst deze schitterende live uitvoering van dit nummer op YouTube. Ennio Morricone dirigeert hierbij het orkest. Let ook op de indrukwekkende vrouwelijke zangeres:

The Good, The Bad & The Ugly versie

Zoals ik al eerder aangaf is dit nummer afkomstig uit de The Good, The Bad & The Ugly, een klassieke jaren 60 (spaghetti) western van Sergio Leone. Dit deel vormt overigens het laatste deel van een Western trilogy waarin Clint Eastwood de hoofdrol speelt. De andere twee delen A Fistful Of Dollars en For A Few Dollars More zijn eveneens klassiekers waaraan Leone en Morricone meewerkten.

Enfin, hierbij de versie van The Ecstasy of Gold, zoals deze in de film te horen en zien is:

Metallica – The Ecstasy of Gold

Ik herondekte dit nummer op het symfonische live album van Metallica (S&M) uit 1999, waar het als intro wordt gebruikt. Later ondekte ik dat Metallica er ook een, eh, minder symfonische versie van heeft gemaakt. Luister zelf:

Participatie

Ok, lezers, nu jullie weer. Kennen jullie dit nummer? En wat vinden jullie hiervan?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Death Magnetic – Metallica is terug in vorm
-The Day That Never Comes – Metallica is terug met nieuwe single!
-Leuke mashups van Wax Audio

3 reacties

  1. Ik kende het nummer niet, Ennio Morricone wel (*duh, the gothfather van de filmmuziek).

    De Metallicaversie vind ik best wel cool 🙂 De ÊÊn zal het zonde vinden, ik vind het een erg leuk ander jasje.

  2. Mooi! Die Metallica versie is best leuk, ook al blijf ik het origineel (al is het alleen al om de rijke instrumentatie) leuker vinden.

  3. De spaghetti westerns zijn voor mijn tijd, hoewel ik het hoofdnummer van The Good, The bad and The ugly wel kende, maar dit nummer was ik tot drie maanden geleden nog niet bekend mee.

    Ik sinds april dit jaar de hele soundtrack van die film, en hij is zonder meer briljant! Nummer 4, “The Desert” is ook een geweldige compositie met een enorme spanningsopbouw.

    Hoewel ik het oudere werk van Metallica erg kan waarderen, vind ik hun versie niet zo goed. Het origineel is altijd beter, dat blijkt maar weer. Wel leuk dat ze ondanks hun snelle en harde muziekstijl al bijna 25 jaar lang dit nummer aan het begin van hun concerten spelen, en het gewaardeerd wordt.

Reageer op dit bericht!