• 27
 • Aug, 09

Tapestry van singer-songwriter Carole King wel eens gehoord?

Carole King - Tapestry albumHet begin van de jaren 70 was het tijdperk van de singer-songwriters.  Artiesten als Joni Mitchell, James Taylor en Carly Simon scoorden grote hits met voornamelijk zelfgeschreven en persoonlijke liedjes met minimale begeleiding.

Een van de succesvolste artiesten uit deze periode was Carole King, die met haar Tapestry album uit 1971 een blauwdruk legde voor alle latere (vrouwelijke) singer-songwriters. Het was een ongekend succesvol album: 6 jaar in de Amerikaanse album lijsten en 4 belangrijke Grammy’s, waaronder die van Album Of The Year.

Ik ben benieuwd in hoeverre dit album nu nog bekend is.

Over Carole King

Carole KingIn tegenstelling tot vele andere singer-songwriters uit het begin van de jaren 70, was Carole King al erg succesvol in de muziekwereld. Ze vormde samen met Gerry Goffin het songwriters echtpaar Goffin-King dat werkte vanuit het legendarische Brill Building. Dit voormalige paar schreef vanaf 1960 wereldhits als Will You Love Me Tomorrow (Shirelles), The Loco-Motion (Little Eva), Up On The Roof (Drifters), (You Make Me Feel) Like A Natural Woman (Aretha Franklin) en nog vele andere.

Enfin, Gerry moedigde Carole aan om zelf te gaan zingen en met haar tweede album Tapestry uit 1971 werd Carole een wereldster.

It’s Too Late

It’s Too Late was de grote hitsingle van Tapestry. Het bereikte de 1e plaats in de VS en won later een Grammy voor Record Of The Year. In Nederland kwam het overigens niet verder dan de Tipparade.

I Feel The Earth Move

It’s Too Late werd samen met I Feel The Earth Move als dubbele A-kant single uitgebracht. Dit aanstekelijke nummer is een van de weinige uptempo nummers op het Tapestry album:

Oh, op YouTube vond ik hier nog een vreselijke typische jaren 80 versie van, gezongen door Martika.

(You Make Me Feel) Like A Natural Woman

Voor Tapestry nam Carole King een aantal van de door haar mede-geschreven klassiekers op, zoals (You Make Me Feel) Like A Natural Woman, dat onsterfelijk werd gemaakt door Aretha Franklin. De versie van Aretha is de ultieme, maar die van Carole mag er ook zijn:

You’ve Got A Friend

Een laatste highlight van het Tapestry album is het tijdloze You’ve Got A Friend. James Taylor bracht zijn cover versie niet lang daarna op single uit en scoorde er ook een Amerikaanse nummer 1 hit mee. Carole King won er later als schrijver een Song Of The Year Grammy mee.

Na Tapestry

Carole King scoorde na Tapestry in de jaren 70 nog een paar single en album hits in de VS, maar tegen 1980 was het grote succes voorbij.

Eigenlijk is Tapestry van Carole King een soort Jagged Little Pill van Alanis Morissette. Beide albums waren ongekend succesvol en wonnen diverse Grammy Awards, waaronder die van Album Of The Year. Beide albums bleken ook het belangrijkste wat beide dames ooit hebben uitgebracht, en alle latere vervolgen zouden ervan in de schaduw staan.

Ken jij het Tapestry album of de bovenstaande nummers van Carole King?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Carole King en James Taylor – Live At The Troubadour
-Waarom is Come On Over van Shania Twain zo succesvol?
-Heb je Coco van Colbie Caillat al eens gehoord?

4 reacties

 1. Na het lezen van bovenstaande voegde ik wat nummers van haar toe in Grooveshark en zag er ook “Where you lead” tussen staan, de theme song van de serie “Gilmore girls”. Ook het noemen waard!

 2. Ha, dank voor die toevoeging. Ik heb GG nog nooit gezien.
  Ik las net dat Carole King Where You Lead (ook op Tapestry) opnieuw had opgenomen met haar dochter als intro tune van deze serie.
  Dit geeft wederom aan hoe invloedrijk Tapestry eigenlijk is.

  Dank ook voor het wijzen op Grooveshark.

 3. Tapestry is uit mijn eindexamen jaar: het was een absolute must als je een beetje van muziek hield. Zelfs vrienden van me die helemaal into Soft Machine waren vonden Tapestry goed. Kort geleden was Carol King nog bij Jules Holland en wat is ze mooi oud geworden. Haar stem is wel iets door de jaren aangetast: de hoge uithalen kwamen er niet vlekkeloos uit, maar nog steeds absolute klasse.

 4. Geweldig. Het album is van voor mijn geboorte, maar ik ben blij dat ik het alsnog ontdekt heb.

Reageer op dit bericht!