• 22
  • Aug, 08

Mama – het leukste nummer van Genesis?

Mama - Genesis single - close upWat ik het leukste nummer van Genesis vind? Land Of Confusion? I Can’t Dance? Invisible Touch? No Son Of Mine? Abacab? Ripples?

Hmm, ik zou toch kiezen voor Mama uit 1983, DE Top zoveel Aller Tijden klassieker van Genesis, mede omdat het nummer door de machinale drumbeat en het ijle keyboard riedeltje vrij experimenteel, duister en krachtig klinkt.

Genesis – Mama video

Daarbij draagt ook de video clip van Mama bij aan het duistere van dit nummer. Denk aan de broeierige sfeer, en vooral de (simpele?) lichteffecten die gebruikt worden om Phil Collins tijdens het ‘haha ha’ deel zo eng mogelijk te laten lijken:

Overigens doet deze clip me sterk denken aan het 2 jaar eerder verschenen In The Air Tonight van Phil Collins, waarin vergelijkbare lichteffecten (in combinatie met deuren) te zien zijn.
Daarnaast is ook de krachtige drum solo van Mama (op 3:30) te vergelijken met die uit In The Air Tonight (op 3:19).

Het succes van Mama

Enfin, de vergelijking met In The Air Tonight van Phil Collins is nog niet zo vreemd. Phil scoorde er in 1981 een wereldhit mee, en overtrof daarmee eigenlijk het succes van Genesis tot dan toe. Dit zorgde er (blijkbaar) voor dat Genesis na de solo doorbraak van Phil Collins een commerciëler klinkend geluid (noise gate op drums etc.) liet horen. Het effect hiervan is op het Abacab album uit laat-1981 al een beetje te horen, maar in Mama uit 1983 komt dit nog duidelijker naar voren.

Mama - Genesis singleEn deze aanpak leidt ook tot succes voor Genesis. Zo wordt Mama, de eerste single van het titelloze Genesis album uit 1983, in o.a. Nederland en Engeland, de grootste hit van de groep tot dan toe (top 10 hit in beide landen).

Overigens werd Mama (vreemd genoeg) geen top 40 hit in de VS. Daar werd de volgende single That’s All pas hun eerste top 10 hit, terwijl dit nummer in Nederland en Groot Brittannië het weer minder goed deed.

Genesis - Genesis album uit 1983Enfin, het titelloze Genesis album uit 1983 werd o.a. door deze singles de meest succesvolle tot dan toe. 3 jaar later bracht Genesis het nog succesvollere opvolgende album Invisible Touch uit, waarmee de groep (vooral in de VS) hun commerciële piek bereikte, mede door de 5 (!) top 5 hitsingles die dit album bevatte.

Mama live in Wembley 87

Tijdens de succesvolle wereldtour van Genesis die op dat album volgde werd ook Mama gespeeld:

Deze versie is afkomstig van de prima ‘Genesis Live At Wembley Stadium‘ DVD. Ik vind het hierbij opvallend dat Mama de opener van deze tour was. Mama wordt over het algemeen gezien als DE Top zoveel Aller Tijden klassieker van Genesis en dan verwacht ik eigenlijk dat dit nummer bij een concert als een van de laatste nummers wordt gespeeld. Dit komt overigens ook voor bij Hotel California van de Eagles en School van Supertramp op hun klassieke live albums.

Mama van Genesis live in Rome 2007

Vanzelfsprekend stond Mama ook op de setlist van de veelbesproken reünie tournee van Genesis uit 2007. Onlangs kwamen daarvan de live CD en DVD (Live Over Europe / When in Rome 2007) uit. Uit deze opname van Mama blijkt dat Phil Collins toch wel wat stemkracht is kwijtgeraakt:

Enfin, wat vinden jullie het leukste nummer van Genesis?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Genesis Live Over Europe
-Vergeten diamantje: Ripples – Genesis
-Twilight Zone – Golden Earring

Een reactie

  1. ‘Mama’ is inderdaad het beste Genesis nummer, al komt ‘Land of Confusion’ dicht in de buurt. Is ‘Calling all Stations’ niet een beetje onderschat?

Reageer op dit bericht!