• 18
 • Apr, 08

Je eerste gitaarliedje?

Plectrum voor gitaarIedereen heeft wel eens op jeugdige leeftijd met een tennisracket een indrukwekkende gitaarsolo nagespeeld. Bij sommigen riep dit zoveel inspiratie op dat er uiteindelijk een echte gitaar voor in de plaats kwam.

Ik behoor in ieder geval tot deze categorie en weet nog heel goed het moment te herinneren waarop ik m’n eerste gitaar uit de doos pakte. Ik wilde er graag op gaan spelen, maar ik ontdekte toen pas dat ik nog helemaal niets kon, behalve dan natuurlijk het weggeven van indrukwekkende tennisracket solo’s. 😉

Tjsa, daar zat ik dan met dat dure apparaat.

Teleurstelling

Ik was teleurgesteld. Eindelijk had ik dan zo’n magisch voorwerp in m’n handen, maar kon ik er niets mee. En voor de bijbehorende thuiscursus lessen was ik veel te ongeduldig. Bovendien stonden daar van die liedjes in die me niets zeiden of deden. 🙁

Stemmen

Gitaar stemmenVoordat ik uberhaupt kon gaan spelen, moest dat ding ook nog eens gestemd(!) worden. Wat een gedoe was dat. Wat draaien aan die kleine knopjes, en bij elke draai bang zijn dat die snaren je gezicht wisten te vinden. Destijds had ik er cassettes bij die voor een aantal seconden 6 verschillende tonen lieten horen, waarmee ik m’n gitaar snaar voor snaar kon stemmen. Maar ik hoorde niet goed genoeg of de snaar strak genoeg stond. Ik had namelijk geen enkele muzikale basis en moest dat allemaal gaan leren. Pjoeh. Gelukkig bood uiteindelijk een stemapparaatje me hierbij uitkomst.

Eerste gitaarliedje

GitaarIk herinner me nog goed, weken later, nadat ik toch een paar lessen van de thuiscursus had doorgenomen, dat ik m’n eerste liedje (wel, noten) kon spelen en ook hoorde dat dit overeenkwam met het betreffende liedje, zoals ik dat kende van m’n cassettes. Dat was Sounds Of Silence van Simon & Garfunkel, dat nummer dat begint met ‘Hello Darkness my old friend, I’ve come to talk with you again‘.

Enfin, uiteindelijk heb ik wel het een en ander geleerd. Ik heb lang geleden m’n beginners gitaar opgeborgen en een lichter bespeelbaar exemplaar gekocht en speel ik nog regelmatig met veel plezier op m’n gitaar.

Interactief moment

Goed, nu jij. Wat was het allereerste liedje dat je leerde spelen op een gitaar (of desnoods op een ander instrument)?

En mocht je geen muziekinstrument bespelen, geen paniek, want dan kom je nog in aanmerking voor de bonuscategorie:

Stel dat je een muziekwinkel binnen loopt, je gaat naar de gitaren toe en je pakt een gemiddeld geprijst exemplaar van de muur. Welk liedje zou je dan willen kunnen spelen?

18 reacties

 1. Naast wat accoorden die mijn vader me had proberen te leren, was het eerste ‘liedje’ wat mijn gitaarleraar me leerde een simpele blues in A, waar langzaam wat extra noten in kwamen…

 2. Mijn kennismaking met de gitaar was soort van vergelijkbaar, behalve dan dat ik badmintonsolo’s deed op vakantie en ik al ettelijke jaren muziekles had toen ik echt vond dat ik wel even gitaar ging leren. Ik leende een gitaar van een vriendin die er niks meer mee deed, haar beginnersboekjes en gaan met die banaan.

  Tot op zekere hoogte ging de zelfstudie best goed, “Scarborough Fair” (Simon & Garfunkel scoren hoog in muziekboekjes) en de “Streets of London” kon ik notewise aardig snel spelen. Met blaren op de vingers, dat wel. Kleppen op een dwarsfluit indrukken vereist nu eenmaal minder eelt op je vingers dan het indrukken en van de juiste gitaarsnaren.

  Toen er akkoorden aan te pas kwamen ben ik helaas afgehaakt. Dat was wat ingewikkelder dan plain noten lezen en begrijpen welke noot waar zit op de gitaar. Toen was de lol van “het zelf wel even doen” er af voor mij.

  Vragen naar allereerste liedjes die je ooit kon spelen op een muziekinstrument is overigens niet zo spannend, als je op les zat tenminste. Kleuterspul leer je het eerst wegens de simpele nootjes. Wip-wap wip-wap wipperdewipperde wip-wap leerde ik op blokfluitles.

 3. Dat brengt herrineringen naar boven! Het eerste liedje dat ik kon spelen (op de gitaar van mijn moeder) was You Can’t Always Get What You Want van de Rolling Stones. Gellerd van een muzikale oom. Ondertussen zijn er wel wat nummers bijgekomen (alleen akkoorden ter ondersteuning van zang, dat blijft de hoofdmoot). Maar dat liedje zal ik altijd blijven spelen!

 4. ben net begonnen met gitaar maar ik kan het liedje jingo-bells al dat is m’n eerste liedje 😈

 5. Vrijdag a.s mijn eerste gitaarles! Yeah! Werd ook wel tijd, ben tenslotte al 38 (maar nooit te oud om te leren….toch?) Raak wel in paniek als ik al die noten zie, kan nog geen noot lezen, laat staan spelen….surf nu alle sites af die ik kan vinden naar simpele beginners liedjes. 😀 heb nog een hoop te leren, maar heb er onwijs veel zin in!

 6. @Clau: Succes! Uit eigen ervaring weet ik dat doorzettingsvermogen hierbij belangrijk is.

  Mocht je ook nog piano willen leren spelen, dan kun je m’n drie stappen plan volgen 😉

 7. Ik, liesje heeft een lammetje. 😈

 8. wat een schattige berichtjes allemaal ja ik heb net een computer gekocht. IK!!!! als oude vrouw van 79!!!!!!

 9. bedankt ik moet een groepje kinderen leren spelen en hier heb ik wat aan 😈 😆

 10. Wildwood flower van Mother Maybelle Carter.
  Het is best een moeilijk liedje om als beginner te leren spelen, want het is fingerstyle en hameren op de snaren.

  Blaren op de vingers heb ik ook gehad, maar ik wilde het zoooo graag dat het me toch gelukt is.
  Ik heb ook pas leren spelen met 43!
  Je bent nooit te oud om iets te leren, wel doorzetten ondanks de pijn aan de vingers in het begin!

 11. dag,
  Het eerste liedje dat ik begon te spelen was Jackson, van june carter and johnny cash.
  Hierna ben ik gelijk overgegaan op Wildwood flower, leuk dat jij dat ook al kon Linda.
  Nu heb ik het probleem dat ik WIldwood flower op de carter scratch kan, maar de rest van de liedjes wil ik ook zo leren, maar hoe?
  Weet iemand misschien een goede site hiervoor?

 12. wie weet er nog ➡ een beginners liedje in het nederlands??? ik speel sinds 4 dagen 😎 het is erg leuk!!!! 😎 ! 😛 ! 😆 ! 😈 ! 😉 !

 13. Als we allemaal goed oefenen, worden we net als deze “amateur” op YouTube. Welk beginnersliedje heeft hij geoefend?

  http://www.youtube.com/watch?v=uyfDLAmh16Q

 14. 😆

 15. hoi peter. ik zit nu net een paar weken op gitaar les en ik vind het super.

  suzzane 😆

 16. @suzzanne: 😈 heel goed. 🙂

 17. hooi! mijn eerste liedje was: advokaatje ging op reis
  en ik kan al meer liedjes maar niet zo veel
  🙂

 18. Lenny kravitz- are you gonna go my way 🙂

Reageer op dit bericht!