• 11
  • Aug, 08

Isaac Hayes overleden

Isaac Hayes overledenGisteren werd bekend gemaakt dat soul en funk legende Isaac Hayes op 65 jarige leeftijd is overleden. Hij was een van de belangrijkste namen van het Stax label en werd wereldberoemd door zijn soundtrack van de film Shaft uit 1971.

Stax & solo carrière

Isaac Hayes werkte vanaf het begin van de 60 als belangrijke liedjesschrijver en producer bij het befaamde Stax label, en schreef o.a. mee aan de wereldhit Soul Man voor Sam & Dave. Later scoorde hij ook onder eigen naam een paar hitjes als Walk On By en By The Time I Get To Phoenix.

Theme From Shaft

In 1971 brak de glorietijd van Isaac Hayes aan toen hij de soundtrack voor de film Shaft maakte. Het leverde hem een Amerikaanse nummer 1 hit, 2 Grammy’s en 1 Oscar op:

Afname succes en faillissement

Met het opvolgende album Black Moses won hij in 1973 weer een Grammy. Toch nam zijn hitsucces daarna langzaam af, terwijl zijn geldzorgen groeiden. In 1974 klaagde hij Stax zelfs aan. Een overstap naar het ABC label waarbij hij de disco sound omarmde, wist geen einde te maken aan zijn financiële problemen en in 1976 werd hij failliet verklaard. In de jaren daarna bleven z’n albums slechts mondjesmaat verkopen en was hij te zien in bijrollen in films en series als The A-Team en Miami Vice.

Chef - Southpark - Isaac HayesSouthpark

Pas in de jaren 90 wist hij weer wat grotere bekendheid te behalen. Zo verzorgde hij de stem van Chef, een bekend figuur uit de Southpark tekenfilms. In deze rol wist hij in 1998 zelfs met de single Chocolate Salty Balls weer een wereldhit te scoren:

In 2006 stopte hij met zijn rol als Chef vanwege een uitzending van Southpark waarin de Scientology kerk, waar hij sinds 1995 lid van was, op de hak werd genomen.

Op 10 augustus 2008 werd hij op 65 jarige leeftijd dood gevonden in zijn woning in Memphis. Op het moment van schrijven is zijn doodsoorzaak nog niet bekend.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Bo Diddley overleden
-She’s Like The Wind – Patrick Swayze
-Leo Sayer overleden?

Een reactie

  1. Sinds de “Chocolate Salty Balls” weet ik wie Isaac Hayes is. Ik vermoed stiekum velen van mijn generatie met mij 🙂 Pas daarna werd ik gewezen op de wondere wereld die Shaft! heet.

    Ik vond ook dat hij veel ouder was dan 65. Dat bleek dus van niet 😕

Reageer op dit bericht!