• 09
  • Sep, 11

Idee voor de toekomst – dynamische ramen

Dynamische ramenDenkend aan een eerder idee over slaap cd’s bedacht ik me hoe het zou zijn wanneer je het uitzicht door een raam zou kunnen aanpassen.

Stel je voor dat we in de toekomst huizen bouwen die voorzien van dynamische ramen. Deze ramen kunnen transparant zijn en kunnen ook projecteren in 3D, zoals een moderne televisie.

Daar kun je volgens mij hele leuke dingen mee doen.

Ok, het gaat er dus om dat je deze dynamische ramen in transparante modus kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld dit uitzicht:

Dynamisch raam 1Maar stel dat je dit type glas ook iets kan laten projecteren in een 3D-achtige weergave, dan kan je binnen een fractie van een seconde opeens wakker worden in Parijs:

Dynamisch raam 2

of gaan slapen in Alaska of zo:

Dynamisch raam 3Vanzelfsprekend zou je hierbij ook een bijpassende lichtinstelling moeten hebben en zachte geluidseffecten, waar ik eerder al over schreef.

Volledig dynamische wanden

Nog mooier zou het zijn dat alle wanden van een vertrek van dit glas-projectie materiaal zijn gemaakt, waardoor het concept van een raam vervangen wordt door een volledige projectie van een omgeving op de wanden. Dit zou bijvoorbeeld bij het kijken naar films een versterkend effect kunnen hebben. Piratenfilms kijk je dan in een oceaan projectie, science fiction films in een sterrenhemel etc..

Touch sensitive

En nu ik toch bezig ben: stel je voor dat deze panelen touch sensitive zijn. Dat je net als op een iPad of andere tablet met je vingertop de omtrek van een raam kan tekenen en dat er dan automatisch een transparant kader verschijnt in je wand waardoor de zon naar binnen kan schijnen.

Een collega wees me er al op toen ik over dit idee vertelde, dat het dan alleen aan de binnenkant van een vertrek touch sensitive moet zijn. Je wil immers niet dat bijvoorbeeld je buren zo bij je naar binnen kunnen kijken. πŸ™‚

Toekomst

Enfin, ik denk dat de techniek nog niet zover is om dit soort dynamische ramen realistisch te laten lijken, maar ik acht het niet ondenkbaar dat dit ooit wel gaat gebeuren. Het lijkt me prachtig.

Nu moet ik alleen nog iets bedenken voor het daadwerkelijk kunnen openzetten van deze dynamische ramen πŸ™‚

Enfin, wat vind jij hiervan?

3 reacties

  1. Geweldig idee! Maar dan kom ik nooit meer uit mijn bed πŸ˜€

  2. πŸ˜†

  3. …Hoe het dynamische raam dan precies open gaat is nog niet uitgewerkt, maar ik ben wel voorstander om daar dan ook rondvliegende digitale muggen met bijpassend irritant gezoem (“muggenbotjes”, zo u wilt) bij de leveren, om zo de Γ©chte experience van een open raam volledig digitaal en in 3D te beleven…

    …nu ik er langer over na denk: “muggenbotjes” die niet zoemen, maar die de meest zinloze tweets van de dag voorlezen. Onder het motto: “irritant Γ©n functioneel Γ©n extragratis marketingkansen!”. Ik zeg win-win-win!

Reageer op dit bericht!