• 14
  • Oct, 10

De vijfde Symfonie van Beethoven in de popmuziek

De vijfde symfonie van Beethoven in popmuziekLaatst hoorde ik tijdens het pubquizzen een popliedje waarin de Vijfde Symfonie van Beethoven was verwerkt.

Toen bedacht ik me dat deze Vijfde Symfonie in redelijk wat bekende popliedjes te horen is.

Tijd voor een kort overzicht van hits waarin deze symfonie te horen is:

De Vijfde Symfonie van Beethoven

Ok, voor alle nog onwetende cultuurbarbaren, het gaat om dit meesterwerk dat in 1808 haar première beleefde:

(dit is overigens alleen het bekende eerste van vier delen. Ik vind het tweede deel bijvoorbeeld ook erg fraai.)

The Fifth – Ekseption

Een van de eerste hits waarin de Vijfde van Beethoven voorkomt is bij mijn weten The Fifth van Ekseption, een Nederlandse progressieve rockband die er in 1969 een Nederlandse top 3 hit mee scoort:

Roll Over Beethoven – ELO

In 1973 scoort het Electric Light Orchestra (ELO) een coverhit met Roll Over Beethoven van Chuck Berry. ELO voegde aan deze versie het bekende intro van de Vijfde Symfonie toe:

Walter Murphy – A Fifth Of Beethoven

Dan in 1976 scoort Walter Murphy & The Big Apple Band weer een hit met een bewerking van de Vijfde van Beethoven: A Fifth Of Beethoven. Ondanks de groepsnaam was dit was dit een solo opname van ene multi instrumentalist Walter Murphy. Deze disco versie kwam terecht op de soundtrack van Saturday Night Fever en haalde als single zelfs de 1e plaats in de VS. In Nederland bleef het net buiten de top 20 steken:

Hooked On Classics – Royal Philharmonic Orchestra

Wellicht geïnspireerd door de versie van Walter Murphy en het Nederlandse Stars On 45 project scoorde het Britse Royal Philharmonic Orchestra een top 20 disco hit met een medley van allerlei bekende klassieke werken, waaronder natuurlijk de Vijfde van Beethoven:

Enjoy Yourself – A+

In 1999 scoort rapper A+ zijn enige belangrijke hit Enjoy Yourself. Deze versie is voor het grootste deel gebaseerd op A Fifth Of Beethoven van Walter Murphy:

When I Get You Alone – Robin Thicke

De versie van Walter Murphy diende ook als basis voor When I Get You Alone van Robin Thicke uit 2003. Het nummer werd een top 3 hit in Nederland:

De leukste?

Eigenlijk gaat er niets boven de bombastische schoonheid van het origineel. Daarna volgt wat mij betreft de versie van ELO (omdat ik die op vrij jonge leeftijd hoorde) en de invloedrijke versie van Walter Murphy.

Welke vind jij de leukste?

2 reacties

  1. Pasgeleden hoorde ik Thicke na lange tijd weer es op de radio. Heeft vervolgens de hele dag in m’n hoofd gezeten 😉
    En omdat ‘Saturday night fever’ één van m’n favoriete soundtracks is, toch ook Walter Murphy.

  2. Bij deze nog een indicatie van de tijdloosheid van deze Vijfde Symfonie: Een prachtige animatie die ik vandaag tegenkwam:
    https://www.youtube.com/watch?v=vcBn04IyELc

Reageer op dit bericht!