• 25
 • Apr, 08

De leukste intro quizzen van Nederland

Intro quiz - quizzen van NederlandHeb jij ook wel eens, dat je een intro van een bekend liedje hoort, maar net niet op de naam van titel en de uitvoerende artiest kan komen?

Ik heb dit regelmatig en daarom mag ik graag af en toe een online intro quiz spelen om te zien hoe het met m’n parate kennis is gesteld.

Voor dit artikel heb ik m’n bookmarks er maar eens bij gepakt en een overzicht gemaakt van de leukste intro quizzen van Nederland.

Xoox intro quizz

Xoox intro quizzDe Quizz op Xoox.nl is een leuke muziek quiz waarbij elke maand 15 nieuwe geluidsfragmenten te raden zijn. Deze 15 vaak pittige vragen zijn gebaseerd op top 40/50/100 hits van 1965 tot nu, en hebben per maand met een bepaald thema te maken.

Het leuke van deze site is dat er ook een archief is (vanaf 2004!) waarbij je de antwoorden ook kan zien, zodat je lekker voor jezelf kan oefenen en geen antwoorden hoeft op te sturen o.i.d.

Introkwis.nl

Introkwis - intro quizOp Introkwis.nl verschijnen elke maand 14 nieuwe en aan een thema gekoppelde geluidsfragmenten: 10 reguliere, 3 bonussen en 1 extra moeilijke superbonus.
Deze leuke intro quiz is iets eenvoudiger dan de Xoox quizz, omdat hierbij de fragmenten top 15 hits moeten zijn geweest, of in de Top 2000/Top 1000 Aller Tijden moeten hebben gestaan en omdat de intro’s vaak wat langer zijn.

Er is helaas geen quiz archief op deze site te vinden, zodat je je de antwoorden alleen kan achterhalen door mee te spelen. Overigens is het moment van inzenden ook van invloed op je totaal score.

Introkwis.be

Introkwis.be - intro quiz voor VlaanderenDeze introkwis is vergelijkbaar met de .nl versie, maar heeft daarbij ook aandacht voor Vlaamse geluidsfragmenten. Oh ja, op het moment van schrijven werkt deze site bij mij niet in Firefox, maar wel in Internet Explorer.

Introquiz.nl

Introquiz.nlIntroquiz.nl is eveneens een leuke geluidsfragmenten quiz waarbij je elke maand weer intro’s mag raden. Ook deze vragen behoren tot eenzelfde thema. Er is geen quiz archief aanwezig, maar je kan als gebruiker wel kiezen voor een normale (11 top 10 hits) of een heavy (11 top 40 hits) quiz.

Introquiz.tk

introquiz.tk intro quizzenOp Introquiz.tk vind je eveneens een leuke introquiz die elke maand 10 nieuwe, volgens mij niet gerelateerde geluidsfragmenten aanbiedt. Hoewel deze site geen fragmenten archief heeft, bevat elke quiz wel een tiental raad-de-artiest foto’s van bekende en minder bekende artiesten.

De quiz is redelijk pittig, omdat deze zich richt op top 40 hits. Daarbij zijn de fragmenten en foto’s gelijkmatig verdeeld over de decennia van 1960 tot nu.

Radio 2 – Top 2000 introspel

Top 2000 introspel Radio 2De bovenstaande quizzen zijn voornamelijk bedoeld om er maandelijks aan deel te nemen. Het top 2000 introspel is weer van een geheel andere orde. Deze intro quiz is uitsluitend bedoeld om er mee te oefenen en is redelijk goed te doen, omdat het alleen maar fragmenten uit de Top 2000 betreft.

Er zijn ongeveer 300 verschillende intro’s te vinden, verspreid over meerdere dag-quizzen van 10 vragen per dag. Met een beetje zoeken kun je ook de introspellen van eerdere edities vinden, ook al hoor je daarin bijna dezelfde fragmenten.

Top 2000 info muziekquiz

Top 2000 info muziek quizDe Top 2000 muziekquiz is duidelijk geinspireerd door het hierboven genoemde Top 2000 introspel en toont willekeurig 10 intro’s van nummers die in (of ooit in) de Top 2000 (hebben ge)staan. Net als het Radio 2 Top 2000 introspel is ook deze quiz is redelijk goed te doen, ook omdat er gebruik wordt gemaakt van een handige player, waarbij je met 1 klik ook het antwoord kan zien.

Hoewel de geluidskwaliteit van de fragmenten iets minder is, bevat deze quiz er aanzienlijk er meer (2786) dan het Radio 2 Top 2000 introspel.

Conclusie

Er zijn in Nederland vrij veel gratis toegankelijke introquizzen online te vinden en voor elk is er wat wils. Indien je vrij veel van popmuziek weet, dan kun je meedoen aan de maandelijkse competities, waarbij de ene introquiz wellicht iets beter bij je past dan de andere.
Mocht je kennis van de popmuziek nog gemiddeld zijn, dan raad ik je aan eens te oefenen met die twee Top 2000 introquizzen, omdat deze iets makkelijker zijn.

Veel luisterplezier!

Oh, indien ik nog een belangrijke Nederlandse introquiz site vergeten ben, dan lees ik die graag hieronder.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wie pakt de kat?
-The Target: Met de politie op de hielen door Groningen
-Boek Groeten uit Grolloo is aardig maar heeft weinig diepgang

12 reacties

 1. Ik vind introquizzen erg leuk, maar ik zie liever gelijk hoe en wat ipv dat ik de antwoorden moet doormailen. Overigens weet ik het antwoord vaak gewoon heel zwart-wit wel of niet.

  Daarom vind ik die van Radio 2 het leukste 🙂

 2. Ze zijn allemaal een beetje vergelijkbaar. xoox.nl heeft een rijk archief, introkwis.be is op die manier ook stilaan bezig. introkwis.nl is wschl. de populairste en ga zo maar door.
  Antwoorden gestaafd zien aan de hand van een clip vind ik wel echt de max.
  En prijzen winnen of niet, het maakt niet veel uit. Het is en blijft uiteraard leuk vertier …

 3. ik vind introkwis.nl het leukst ! Er zitten altijd wel een aantal nummers in die ik ken en dat is bij de anderen niet altijd zo.
  Toch is het me nog nooit gelukt om ‘m helemaal goed te maken; er zitten er altijd een paar heel moeilijken tussen.
  Het thema maakt het wel gemakkelijker om te zoeken welke nummers het kunnen zijn.

 4. Zelf speel ik elke maand mee met http://www.introquiz.nl dit is de quiz met de meeste nummers. Ik vond ze via Google en ik ben eigenlijk bij deze Quiz gebleven aangezien ik te weinig tijd heb voor 3 quizen.

  Ik zag wel dat het een oude foto is van http://www.introquiz.nl nog voor de tijd dat ik mee deed! haha

  Leuk dat ik nu zie dat er nog veel andere zijn.

  Groetjes Joep!

 5. En dan is er vanaf 15 januari 2009 ook de Prikbordkwis van de muziekpagina van Startpagina.nl
  De moeite waar om te gaan proberen!

  Hoi,
  Jason

 6. Die Prikbordkwis was een initiatief van de (ex)moderator van dat bord (Postiljohn) en is thans omgedoopt in “Muziekwispel”.
  http://www.postiljohn.eu
  Moet nog een beetje op gang komen, maar gaat de goede kant op 😈

  Groetjes,
  Mieke

 7. Xoox heeft de quiz drastisch veranderd. Omdat het programma Shazaam door sommige deelnemers gebruikt wordt spelen ze nu 3 nummers door elkaar af. Een kakafonie van geluid. Ik vind er in ieder geval nu niets meer aan.
  Doe mij introkwis.nl maar. Ik sluit me geheel bij Femke aan !

 8. Ik doe al zo’n twee jaar elke maand mee met introkwis.nl. Een vriend van mij maakte me erop attent en sindsdien ‘strijden’ we elke maand tegen elkaar.
  Hij kan het alleen niet zo goed hebben dat ik meestal meer punten scoor dan hij 😆 , dus gaan we vanaf volgend jaar deelnemen als team, en gaan we samen voor een plaats in de top 10!

 9. Peter,

  ik heb me je kritiek aangetrokken: sinds deze week heb ik een (speelbaar) archief op m’n site geplaatst.
  Kom me maar eens bezoeken en laat eens weten wat je er van vindt !

  http://www.introkwis.nl

 10. @Jaap: Fantastisch. Dat archief ziet er wat mij betreft prima uit. Ik zal hier wel een tijdje plezier aan beleven. 🙂

 11. 😈 Jaap ! Wat goed, je speelbaar archief. Helemaal verslavend. Ook leuk om met een groepje te spelen 🙂
  Superbedankt !

 12. Ik speel alweer een paar jaar de verschillende introkwissen. Maar deze site kende ik nog niet. Een leuke verzameling waarvan ik de meeste al ken. Maar er zitten gelukkig ook weer een paar nieuwe sites tussen. Bedankt voor de links. 😎

Reageer op dit bericht!