• 19
  • Sep, 08

Cause and Effect is het mooie nieuwe album van Maria Mena

Cause and Effect - Maria Mena album recensieMaria Mena bracht deze week haar nieuwe album Cause and Effect uit en verdomd, ze weet me er weer mee te raken.

Eerder twijfelde ik even over haar hierop-vooruit-lopende single All This Time maar ook dit nummer is inmiddels niet meer uit m’n hoofd te krijgen.

Verder merk ik, in vergelijking met haar vorige album, dat ze zowel tekstueel als muzikaal gegroeid is.

Zoet en kort

Ok, ik moet wel toegeven, dit album (en ook haar vorige) is wel vrij zoet en het klinkt daardoor misschien deels ook wel naïef. Maar gek genoeg weet deze Noorse artieste me er (stiekempjes) wel mee te raken. Cause and Effect bevat een soort van zoetige wegdroom muziek, waarbij je tijdens het beluisteren niet gestoord wilt worden.

Opvallend is verder dat het album, dat 10 nummers bevat, vrij kort is (33 minuten). Ik vind dit niet hinderlijk, want hierdoor leer je het album wel sneller kennen.

Maria Mena foto

Cause and Effect album highlights

Behalve de eerder besproken single All This Time bevat dit album nog meer mooie nummers. Het begint al met het interessante openingsnummer Power Trip Ballad. Het bevat spannende drums en een afsluitend zoet klinkend kinderkoor(!). Echter, door de een donkere tekst (vermoedelijk over familie problemen) krijgt het nummer een opvallende en interessante bittere smaak.

Ook opvallend is Cause and Effect, het titelnummer van dit album. Je hoort diverse organische instrumenten zoals een akoestische gitaar, strijkers en interessante tempo wisselingen. Daarnaast is ook nu weer de stem van Maria de slagroom op dit toetje. Let ook even op haar taalgebruik (o.a. het b-woord) en haar onverwachte vocale uitstapjes, wat de donkere tekst ook een interessant cynisch kantje geeft.

I’m On Your Side is een zoete, maar mooi uitgevoerde piano/strijker ballad, die je vanaf de eerste mooie regel (Each confession I make translates to you as an insult) dwingt om verder te luisteren. 

Ook het orkestrale Eyesore mag er zijn, omdat haar stem in een Just Hold Me achtige vorm zo mooi samengaat met de strijkers.

Het afsluitende Dear… is een ingetogen ballad met wellicht de fraaiste tekst van het hele album. Ik hoor prachtige regels als:

  • Our bodies grew much faster than our minds, but together we got good at stopping time
  • We were never meant to be lovers, we just mirrored each others self-destructiveness
  • You shut me up and challenged every wrong perception I’ve had of myself

Cause and Effect – recensie samenvatting

Met Cause and Effect levert Maria Mena weer een erg mooi album af, als opvolger van haar vorige en succesvolle Apparently Unaffected album uit 2005. Dit nieuwe album bevat weliswaar even zoet klinkende teksten, maar zijn toch donkerder en eisen meervoudige beluistering.

Verder is ook de muzikale vooruitgang van Maria opvallend. Ze blijft (gelukkig) trouw aan het gebruik van organische instrumenten, maar weet daar wel verdieping in te zoeken, zoals het meervoudig gebruik van strijkers, achtergrondkoortjes en zelfs een kinderkoor. Met deze groei ben ik erg benieuwd waar Maria Mena uit zal komen, omdat ze nu al zo indrukwekkend is.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-All This Time – Maria Mena’s nieuwe single
-Nieuw Heather Nova album: The Jasmine Flower
-Chinese Democracy van Guns N’ Roses is een prima album!

Reageer op dit bericht!