• 07
 • Apr, 08

Almost Lover – A Fine Frenzy – Alison Sudol

Alison Sudol - A Fine FrenzyIk hoorde Almost Lover van A Fine Frenzy vorige week voor het eerst op een radiozender en sinds een lange tijd voelde ik weer een muzikale liefde op het eerste gezicht.

Mijn zintuigen stonden op scherp en ik probeerde zoveel mogelijk van de rest van het nummer te kunnen volgen.

Helaas was er op dat moment vrij veel eh, omgevingsruis te horen, zodat deze zangeres zich nog niet direkt aan mij kon voorstellen. Gelukkig wist de site van de radiozender me te vertellen wat de titel en uitvoerende artieste van dit schone liedje was.

Wel, bij deze stel ik haar ook even aan jullie voor:

Almost Lover – A Fine Frenzy

A Fine Frenzy = Alison Sudol

Almost Lover - A Fine Frenzy singleA Fine Frenzy is de artiestennaam van Alison Sudol, een 22 jarige Amerikaanse singer-songwriter, die in de zomer van 2007 haar debut album One Cell in the Sea uitbracht. Op dit album is ook de Almost Lover single te vinden.

In de V.S. werden zowel de single als het album geen top 40 hits. In 2008 kwam het album in Europa aan wal en heeft dat haar thans een paar top 10 posities in met name Duitstalige landen opgeleverd. Nu is Nederland aan de beurt, en waarschijnlijk zullen we dit nummer veel vaker op de radio horen.

One Cell in the Sea

One Cell in the Sea - A Fine Frenzy album

Het album ademt, net als de Almost Lover single, een dromerige sfeer uit. Door gebruik te maken van piano, violen en zelfs een enkele accordion, maar ook elektrische gitaren en drums, leverde A Fine Frenzy een album vol lichte en soms zoete popmuziek af, dat me soms deed denken (o.a. Borrowed Time) aan het Coco album van Colbie Caillat.

Nummers als Ashes And Wine en Almost Lover doen me op het eerste gehoor ook denken aan Maria Mena, omdat Alison een vergelijkbare manier van (fluisterend) zingen en ademhalen heeft. Toch vind ik de teksten van Alison er nog niet vergelijkbaar uitspringen.

Weliswaar compenseert ze dit door haar emotionele manier van zingen, maar ik hoop toch dat ze met haar volgende album ook op het tekstuele vlak groei laat zien. De overige ingredienten (stem, emotie, instrumentatie etc.) zijn wat mij betreft ruimschoots aanwezig, om van haar een goede singer-songwriter te maken.

Wat vinden jullie van A Fine Frenzy?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-A Fine Frenzy is terug met het Bomb In A Birdcage album
-Tot jij mijn liefde voelt – Huub van der Lubbe in DWDD
-Dat liedje van de Cannonball Run en de mooiste auto ter wereld

4 reacties

 1. Als ik je recensie zo doorlees en het geplaatste nummer zo beluister, vermoed ik dat ik haar halverwege de cd haar een schop onder haar kont zou willen geven. Dit nummer vind ik leuk om te luisteren, ik denk dat ik een hele cd met dit niet zo tof ga vinden.

  Haar stemgeluid doet me een beetje denken aan Sheryl Crow.

 2. Ha, op haar One Cell In The Sea album overheersen inderdaad de rustige nummers. Er staan iets van 2 a 3 uptempo nummers op.
  Ik vind dat niet hinderlijk, maar ik kan me wel voorstellen dat het album er dynamischer van wordt wanneer er vaker van tempo gewisseld wordt.
  Tip voor je volgende album, Alison?

 3. Mooie track, kwam hem tegen in CSI NY. Erg mooie lyrics trouwens. CD is idd erg rustig, maar luisterd heel erg lekker weg. Dit is trouwens niet het enige nummer op de CD met sterke teksten.

  Momenteel zit ze weer in de studio, ben benieuwd naar CD 2

  😀

 4. Fantastisch album, beste wat ik in tijden heb gehoord. De teksten zijn soms wat dieper gelaagd dan je zou vermoeden, (her)luisteren blijft een avontuur. En dan te bedenken dat ze de meeste heeft geschreven voordat ze 18 was! 😯
  Ik hoop dat haar aankomende plaat het beter gaat doen in de hitlijsten zodat ze nog een keer naar Nederland komt. Ik ga zeker kijken! 😀

Reageer op dit bericht!