• 30
 • Sep, 10

Wat is jouw muziekjaar?

Wat is jouw muziekjaar?Ok, tijd voor een hersenspinseltje:

Muzieliefhebbers houden selectief van muziek. Sommige liedjes vinden ze wel mooi, andere weer niet. Daarbij speelt volgens mij de tijd ook een rol. Liedjes uit bepaalde jaren zullen wellicht iemand meer aanspreken dan andere jaren.

Stel dat je voor jezelf en anderen het jaar kan bepalen waarin of rondom de leukste liedjes zijn uitgebracht. Dan zou je dit jaar als epicentrum van je muziek kunnen zien.

Laat ik dit jouw Muziekjaar noemen. Dit kan het jaar zijn waarin de meeste van je favoriete liedjes voorkomen, of een jaar waarin je muzikaal volwassen werd, of dat de muziek uit dat jaar de meeste nostalgische gevoelens oproept etc.

Stel dat je dit kan bepalen, wat zou dan jouw muziekjaar zijn en waarom?

Laat ik hierbij een voorzetje geven: Ik denk dat 1988 mijn muziekjaar is. Ik kocht mijn eerste voorbespeelde cassette albums, ging intensiever naar de radio luisteren en koester nog veel liedjes uit dat jaar. Gevoelsmatig is vanaf dat jaar veel veranderd in de muziek.

Goed, nu jij: wat is jouw muziekjaar en waarom?

Oh ja, lezers die moeite hebben met het precies aangeven van een muziekjaar: Je mag ook een helft van een decennium aangeven.

Nou, laat maar horen. Ik ben benieuwd. 🙂

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 2000 van 2022
-Verdeling van liedjes per jaar in de Top 2000 van 2020
-Nederlandse liedjes in Top 2000 van 2012 zijn opmerkelijk jonger

5 reacties

 1. Dat jaar moet ergens tussen 1995 en 1998 liggen vermoed ik. Toen britpop op z’n hoogtepunt was.

 2. Hier ook 1988. Wint nipt van 1987, wat voor mij het jaar was dat ik echt bewust naar (top40) muziek ging luisteren. 1988 wint vanwege nog meer goeie nummers dan 1987.

  Leuke tijd: het goeie ouwe tapen m.b.v. de radio met dubbel cassettedeck, zodat je ook opnames kon kopieren voor vriendjes en zelfs een beetje je eigen 12 inch versies kon maken, haha.

  Herinneringen: in december 1986 verhuisden we naar een nieuwbouwwijk in Groningen. Verschrikkelijk vond ik dat als 11-jarige, al je vriendjes achterlaten en de zesde klas op een nieuwe school en later toch weer op de oude toen bleek dat ik op de nieuwe mijn draai echt niet kon vinden. De radio heeft me er destijds doorheen gesleept vermoed ik 😉 Elke vrijdag de top40 en vrijdagavond uiteraard Curry en van Inkel en later Stenders en van Inkel, heerlijke tijd.

 3. Ik denk dat ik kies voor 1978. Ik was toen 10 en “Grease” was toen de eerste film die ik in de bioscoop gezien heb. Het dubbelalbum heb ik helemaal grijsgedraaid!

  Voor mijn verjaardag kreeg ik een cassetterecorder en toen was het hek van de dam. Hele dagen zat ik met mijn vingertjes op de ‘record’ knop. Achteraf gezien was dat het begin van mijn radio-carriere. Jaren later kwam ik bij verschillende lokale omroepen terecht en heb daar enkele radio-programma’s gemaakt. Uiteindelijk heb ik dat werk zo’n 10 jaar gedaan en heb er warme herinneringen aan.

  Als ‘muziekperiode’ kies ik voor 1980 – 1986. Ik kende letterlijk elk nummer uit de Top 40, las de Hitkrant, de Popfoto en ook nog veel Engelse popbladen, die inmiddels geen van allen meer bestaan 😆

  Vanaf 1988 werd mijn belangstelling voor muziek minder. Ik ging van school, ging werken, verhuizen, kortom: een nieuwe levensfase. Ik had gewoon geen tijd meer om me zo intensief met muziek bezig te houden.

  Radio ben ik wel altijd blijven luisteren (Radio 2), maar de hitparades volg ik al jaren niet meer.

 4. Dank voor jullie leuke bijdragen. 🙂

  Ik haal hieruit dat een hitjaar zich vaak kenmerkt door nostalgie en in het begin van iemand’s muzikale ontwikkeling bevindt.

  Verder overlappen deze muziekjaren elkaar niet of nauwelijks en ik vermoed dat leeftijd een grote invloed heeft op de keuze van dit hitjaar, wellicht groter dan de muziek uit dat jaar zelf.

  Kan ik hieruit ook concluderen dat de muziek na dat hitjaar (gevoelsmatig) minder is geworden?

 5. Moeilijke vraag.
  Als ik het begin van mijn muzikale ontwikkeling zou duiden, zou dat het jaar 1975 zijn. Op 23 mei nam ik (12 jaar) voor de eerste keer de Nationale Hitparade met Felix Meurders op, en draaide die de hele week af. Zomaar opnemen en terugluisteren, en Meurders maakte er een beleid van niet door de plaatjes heen te kletsen. Geweldig! Ook kocht ik in die maand mijn eerste singletje; Love is All van Roger Glover & Guests. Dat singletje koester ik en heb ik nog steeds. De Avro had toen ook een poster uit de clip van toen in de aanbieding, die poster heeft lang aan mijn slaapkamermuur gehangen en zit nu bij het singletje opgeborgen.

  Nu terugkijkend vind ik 1975 niet bepaald een jaar waar ik muzikaal vrolijk van word. Ik vind de periode 1968-1973 een muzikale toptijd, Ên de jaren 1977-1980 (punk en new wave). Dat was muzikaal ook een bijzonder boeiende tijd. Heel creatief. Het is daarna nooit meer zo leuk geweest.

Reageer op dit bericht!