• 21
 • Jan, 11

Weg met Times New Roman!

Weg met Times New RomanRegelmatig kom ik het lettertype Times New Roman tegen, o.a. in doorgestuurde verslagen, agenda’s bij vergaderingen, verouderde Office programma’s en zelfs op websites.

En elke confrontatie met dit lettertype leid me weer tot de vraag: Waarom wordt dit lettertype nog steeds gebruikt?

In dit stukje geef ik twee redenen waarom dit overschatte lettertype voor een onbepaalde tijd verbannen dient te worden.

 1. Scherm vs. Print

  Het mag algemeen bekend zijn dat serif lettertypen (lettertypen met haakjes zoals Times New Roman) minder geschikt zijn voor het gebruik op beeldschermen. De haakjes van serif lettertypen komen doorgaans op beeldschermen minder scherp over dan op papier, waardoor teksten minder goed te lezen zijn. Voor gebruik op beeldschermen genieten sans-serif lettertypen (zonder haakjes, zoals Verdana en Arial) de voorkeur.

  Dit zal het gebruik van Times New Roman op websites al moeten voorkomen.

 2. Clichรฉ lettertype

  Verder vind ik Times New Roman een veel te vaak gebruikt lettertype. Het is een clichรฉ geworden, waarbij het gebruik ervan een anti-reactie bij me oproept. Ik vraag me af waarom sommigen dit type nog steeds gebruiken. Is dit een gebrek aan smaak of gewoon onwetendheid hoe je een lettertype kan aanpassen?

  Er zijn prima serif alternatieven voor Times New Roman, zoals Georgia of Garamond.

Uitzondering: Sign ‘O’ The Times van Prince

Oh ja, er is wat mij betreft 1 uitzondering en dat is de leuke video clip vanย Sign ‘O’ The Times van Prince. In die klassieke Flashy-voordat-Flash-bestond video spelen woorden de hoofdrol. Deze woorden zijn volgens mij opgemaakt in Times New Roman.

Sign ‘O’ The Times New Roman

Om zeker te weten dat Times New Roman gebruikt werd in de clip, heb ik een screendump gemaakt:

Clip Prince Sign O The Timesen daar in Photoshop een half transparante tekstlaag opgemaakt in Times New Roman over heen gelegd:

Clip Prince Sign O The Times met tekstlaagMet uitzondering van het puntje op de ‘i’ komt dit vrijwel overeen met Times New Roman.

Weg met Times New Roman!

Enfin, bij deze mijn oproep aan Times New Roman gebruikers om eens een ander lettertype te kiezen. Wie weet bevalt het je wel en krijg je zelfs complimentjes van mensen uit je omgeving.

Op deze manier kunnen we langzaam maar zeker Times New Roman uit ons zichtveld verbannen tot het moment dat het herontdekt wordt en het weer cool kan worden.

Help me mee de wereld te verbeteren en boycot dit lettertype!

5 reacties

 1. Wees blij dat je studenten hun verslag niet in Comic Sans schrijven ๐Ÿ˜‰

 2. Ik weet eigenlijk niet welk lettertype ik erger vind ๐Ÿ™‚

 3. @Remi: ๐Ÿ˜† Ik gebruik Comic Sans MS ook te pas en te onpas. Wat heb je daarop tegen? Goed, het leest niet altijd even makkelijk, maar voor thuisgebruik vind ik het prima en niet al te doorsnee.

  Lappen tekst (op mijn werk) gaan inderdaad nog steeds in Times New Roman, al gebruik ik Arial ook regelmatig.

 4. @Sonja: ‘niet al te doorsnee’? ๐Ÿ˜
  Ik heb Comic Sans MS nu al zo vaak gezien, dat ik me afvraag wat er met me gaat gebeuren wanneer ik het weer tegen kom. ๐Ÿ˜•

  Hmm, misschien moet ik daar ook maar eens over gaan bloggen. Alhoewel, er zijn al zoveel anderen die er over klagen. ๐Ÿ™‚

 5. Tip van een vriendin: Google gaat ook over op Comic Sans ๐Ÿ˜‰

Reageer op dit bericht!