• 17
 • May, 10

The Flood – Katie Melua is terug met een veelbelovende single

Katie Melue - The Flood singleThe Flood is de veelbelovende nieuwe single van Katie Melua.

In een eerdere post over Katie Melua vroeg ik me al af of ze zonder Mike Batt, haar ontdekker, producer, schrijver etc. muzikaal zou kunnen overleven, maar The Flood lijkt erop te wijzen dat dit gaat lukken.

Voor deze comeback heeft Katie Melua o.a. Guy Chambers (tekstschrijver van o.a. Robbie Williams) en producer William Orbit (o.a. Madonna, All Saints, U2) ingeschakeld.

The Flood – Katie Melua video

Het is vooral de invloed van William Orbit dat The Flood een veelbelovende single maakt. Zijn ‘sound’ is erg herkenbaar en geeft de zoete doch fraaie klanken van Katie Melua een extra dimensie. Naast de strijkers en de lichte elektronische klanken vind ik vooral de opbouw van het nummer erg interessant. De eerste helft bouwt langzaam spanning op, om vervolgens halverwege het nummer in een prettige en bijna hypnotiserende tempo-versnelling terecht te komen.
De ietwat vreemde videoclip kan dan weinig afbreuk meer doen aan dit nummer:

The House – album

Katie Melua - The House albumThe Flood is het voorproefje van het geheel door William Orbit geproduceerde The House, het vierde album van Katie Melua dat over een paar dagen uit zal komen.

Dankzij The Flood ben ik erg benieuwd naar dit album en hoop dat het nog meer fraaie tracks zal bevatten.

Voor Katie Melua zal dit album erg belangrijk zijn, om te bewijzen dat ze zonder Mike Batt (het album verschijnt wel op zijn label) ook succesvol kan blijven. Het succes van dit album hangt daarbij voor een groot deel af van The Flood single. Zal ze hiermee een nieuwe doelgroep aan kunnen spreken, en tegelijkertijd veel van de liefhebbers van haar ‘oude’ geluid weten te behouden?

Mij overtuigt ze in ieder geval wel en wat mij betreft wordt dit een top 10 hit.

Wat vind jij van The Flood van Katie Melua?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-The House van Katie Melua is nauwelijks een koerswijziging
-Waarom brengt Katie Melua nu al haar The Collection uit?
-Pictures – Katie Melua

9 reacties

 1. Als ik Katie Melua op de radio hoor, gaat-ie uit. Altijd.
  Sorry. Kan er écht niet naar luisteren.

  Als iemand nog in is voor een pittige discussie, dan merk ik het wel 😀

 2. Wat zuur en jammer zo’n negatieve reactie. ❓ ik vind haar suprelaxed zingen. Ik heb haar afgelopen zomer in Apeldoorn gezien en kon het geheel helemaal plaatsen. Zo naturel en open Katie als persoon is. Uiteraard luister ik niet de hele dag naar haar muziek, maar zo later op de avond is dit super ontspannend hoe simpel en eenvoudig zij zingt.

 3. Ik ben het een beetje met Sonja eens. Als ik Katie Melua hoor doet het me eigenlijk niets. Zo weinig zelfs dat ik niet eens de moeite neem om de radio uit te zetten. Die stem klinkt ook altijd hetzelfde.
  Persoonlijk vind ik het kabbelend behangmuziek voor babyboomers die ‘s avonds voor het slapen gaan nog even een glaasje wijn nemen met een fijn rustgevend CD’tje van Katie Melua in de speler. Ieder zijn meug natuurlijk. Hoe hoog zijn haar verkoopcijfers in Wassenaer eigenlijk?
  Katie Melua is eigenlijk niet spannend. Het enige spannende is haar naam waar je een beetje mee kan spelen. Ik noem haar ook wel Kaatje Meloen.

 4. 😆 Nooit gedacht dat Katie Melua zoveel uiteenlopende reacties zou opleveren. Het gekke is dat ik in beide wel iets zie:

  Ze heeft volgens mij een braaf, zoetig giebel-meisjes imago, waarvan slechts een paar liedjes kapot zijn gedraaid op de radio.

  Daarentegen houd ik pseudo-stiekum wel van haar zoete stem, haar voorliefde voor organische instrumenten/producties (wellicht muv het bovenstaande nummer) en hoop ik dat ze wat ruiger imago ontwikkelt, zodat haar zoete kant meer eh, dynamiek/diepgang krijgt.

  Enfin, ik zie The Flood als een stap om haar muziek (en deels haar imago) te veranderen.

 5. Dit is nog eens fijne luistermuziek 🙂

 6. Zuur? Mja, misschien. Maar smaken verschillen nu eenmaal en de muziek van Katie is niet mijn kopje thee, om het zo maar te zeggen.
  Het gaat me niet eens om haar imago. ‘t Is een mooi meisje en als persoon zal ze best naturel en open zijn, maar haar stem… neuh. Te zoet, te zeurderig, te zweverig. Ik word er niet relaxed van, maar geïrriteerd.

  Als ze nou es een stevige rockplaat zou maken… 😆 Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat zou klinken.

 7. @Sonja: Ik ben ook wel benieuwd hoe dat zou klinken. 😎

 8. Ik koop zo goed als nooit CD’s, maar deze keer ben ik echt wel geneigd om hem te kopen. Het maakt niet uit wat Katie in het verleden gezongen heeft, ik zou het ook niet weten. Maar dit is een prachtig verzorgd nummer, met een unieke melodie waarin je meteen wegdroomt. En ook de mooi verzorgde clip past perfect in het plaatje.

  @Sonja. waarom zou ze een rocknummer moeten maken? Je moet niet bewijzen dat je ALLES moet kunnen zingen. Ik ken haar imago niet, maar je moet zingen wat je goed kunt zingen en je daarin specialiseren. Dat is dan weer deels een taak van de producer om te ontdekken wat iemand het best kan.

  Voor mij mag ze zo nog eventjes voortgaan.

 9. Bij mij thuis staat zo goed als altijd de radio aan ,gewoon als achtergrond muziek. Toen ik voor het eerst THE FLOOD hoorde ,wist ik niet wat ik hoorde ! Wie is dat ? Ik vind het gewoon PRACHTIG ! ! ! Geen monotoon gedoe ,zoals er duizenden tracks bestaan. Neen ,deze song heeft gevoel. Het afwisselende ritme spreekt mij zeer aan. Ik kan begrijpen dat niet iedereen dezelfde smaak heeft ,maar voor mij is dit echt één van de beste songs van de laatste tien jaar. Interessant dat Guy Chambers die o.a. voor Robbie Williams songs schreef ,dit nu ook doet voor Katie Melua. Schreef deze tekstschrijver FEEL voor Robbie W. ? Als fan van onder meer Kate Bush en Tori Amos ,zal ik vol ongeduld op de CD THE HOUSE wachten.
  Katie Melua heeft er in ieder geval ‘n nieuwe fan bij 😉

Reageer op dit bericht!