• 03
  • Feb, 09

The Day The Music Died, 50 jaar later

The Day The Music Died - 3 februari 1959K: Pap?

V: Ja?

K: Wat is ‘The Day The Music Died’?

V: Ah, dat is de term waarmee Don McLean het fatale vliegtuigongeluk van Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper beschreef. Dat ongeluk vond vandaag (3 februari) precies 50 jaar geleden plaats, ergens in Iowa in de Verenigde Staten.

K: Buddy Holly? Ritchie Valens? The Big Bopper? Die ken ik allemaal niet.

V: Dat waren allemaal jonge Rock & Roll muzikanten, waarvan je misschien wel eens iets gehoord hebt. Ritchie Valens was toen net bekend geworden dankzij de Donna/La Bamba single…

K: Volgens mij ken ik La Bamba wel van een film of zo.

V: …en Buddy Holly was de bekendste van de drie. Hij schreef klassiekers als Peggy Sue, Oh Boy!, Not Fade Away en That’ll Be The Day, zijn doorbraakhit.

K: Ok, en Don McLean?

Don McLean - American PieV: Die is van veel later. Hij brak eind ’71 door en is o.a. bekend van het mooie Vincent (Starry Starry Night) en Crying. Zijn bekendste werk is American Pie, waarin hij o.a. terugblikt op dat vliegtuigongeluk uit 1959 en het ‘The Day The Music Died’ noemt.

K: Dat ken ik niet.

V: Ah, vast wel. Het gaat zoiets van: Bye bye, miss American Pie, drove my …

K: Hee, die tekst ken ik wel. Maar dat is van Madonna, toch?

V: Ha, die heeft er een paar jaar geleden ook een hit mee gehad, maar het origineel en tevens meest memorabele versie is die van Don McLean uit 1971. Het nummer bereikte in de VS de eerste plaats en is een klassieker geworden. Zijn versie is ook veel langer dan de ingekorte versie van Madonna. Hier, ik heb er nog wel een filmpje van:

K: Goh, wel oud, maar het klinkt wel leuk.

V: Ha ha ha, ja, we worden allemaal ouder…

V: Oh ja, als laatste wil ik je nog even wijzen op de leuke Weird Al Yankovic versie van dit nummer, getiteld The Saga Begins, waarin hij het verhaal van The Phantom Menace doorloopt. Dat is zo’n Star Wars film. Het leukste van deze parodie vind ik de grote overeenkomst in rijmwoorden met het origineel, iets waar Yankovic wel vaker in uitblinkt.

K: Star Wars? Cool! Laat eens zien?

V: Ok, ik heb hier dat filmpje van Yankovic. Druk jij op de ‘play’ knop?

2 reacties

  1. Wat een leuke blog weer, Peter. Ik realiseerde me dat ik ‘Vincent (Starry Starry Night)’ alleen ken van Vonda Shepard … Maar ja, ik ben natuurlijk ook nog hartstikke jong 😆

  2. American Pie, daar zijn allemaal leuke analyses van. Zie bijvoorbeeld hier:
    http://www.rareexception.com/lyrics/american-pie-the-analysis-and-interpretation-of-don-mcleans-song-lyrics/

    Prachtig nummer.

Reageer op dit bericht!