• 03
  • Aug, 10

Tanita Tikaram – Twist In My Sobriety

Tanita Tikaram - Twist In My SobrietyUit welk liedje komt deze tekst?

Look my eyes are just holograms
Look your love has drawn red from my hands

Dit hoorde ik laatst in een pubquiz en ik had geen idee. Gelukkig wisten twee iets oudere teamleden wel dat dit uit Twist In My Sobriety van Tanita Tikaram kwam.

Toch baalde ik ervan dat ik het niet herkende, omdat ik het liedje wel ken en ook leuk vind.

Wellicht is dit te verklaren doordat nog vrij jong was toen ik het liedje uit 1988 leerde kennen. In die tijd sloeg ik veel Engelstalige liedjes nog fonetisch op. 🙂

Tijd voor een update!

Twist In My Sobriety video

Dit is de prijswinnende video van Twist In My Sobriety:

Het leuke van dit liedje vind ik de spanning-opwekkende nadruk die op elke eerste tel van de vierkwartsmaat ligt. Daarnaast is er natuurlijk nog de opvallend donkere doch fraaie stem van de destijds 19 jarige Tanita Tikaram.

De carriere van Tanita Tikaram

Met Twist In My Sobriety scoorde Tanita Tikaram in 1988 haar eerste hit in Nederland. In Engeland had ze toen op 19 jarige leeftijd al een top 10 hit gescoord met het vrolijke Good Tradition.

Ancient Heart - Tanita TikaramNa Twist In My Sobriety verschenen de prima, doch minder succesvolle singles Cathedral Song en World Outside Your Window. Haar door Rob Argent (Argent, The Zombies) geproduceerde debuut album Ancient Heart deed het daardoor erg goed en bleef o.a. een jaar lang in onze hitlijsten staan.

Helaas kon Tanita dit succes niet vasthouden. Latere albums als The Sweet Keeper en Everybody’s Angel leverden haar geen top 40 hits meer op en zo verdween Tanita langzaam van het grote podium.

En jij?

Ok, nu jij. Ken jij Tanita Tikaram en wat vind je van Twist In My Sobriety?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Word cloud quizzen van hits uit de jaren 1980-1989

5 reacties

  1. Heel aparte stem had (heeft?) ze. Ik vraag me dan altijd af wat zo’n artiest ná zijn of haar platencarrière is gaan doen… zo te lezen op haar website is ze nog steeds actief in de muziek – al heb ik zo het idee dat ze geen type is dat de “Back to the 80’s”-festivals afloopt.

  2. Interessante vraag die voor veel meer artiesten geldt. Wat doen ze nu? Ik ben dan ook geïnteresseerd in waarom ze niet meer op het grote podium staan. Kon ze de verwachtingen van haar tweede album niet waarmaken? Verkeerde singles uitgebracht? Verkeerde producer? Writersblock?
    En hoeveel tijd steek je in het werken aan nieuw materiaal, of stop je meer tijd in het klassiek maken van je eerdere successen, door bijv. met die ‘Back to the 80’s’ festivals mee te doen en daar je hits te spelen?

  3. Origineel nummer! Leuk om het weer even onder de aandacht te krijgen, lang niet gehoord. Mooie stem en goede muziek …

  4. 😈 Een hele mooie, donkere en daardoor zwoele stem en een begeleiding die het numme afmaakt.
    Jammer dat er geen vervolg is gekomen.

  5. Opvallend dat haar stem zo vaak genoemd wordt. En Gerwin, ik had ook graag gezien dat ze nog wat langer bekende liedjes ging maken.

Reageer op dit bericht!