• 02
 • Feb, 11

Skandal Im Sperrbezirk – Spider Murphy Gang

Skandal Im Sperrbezirk - Spider Murphy Gang32 16 8

Dit is het nummer van Rosi dat genoemd wordt in de tekst van Skandal Im Sperrbezirk van de Spider Murphy Gang. Deze Duitse band, onderdeel van de Neue Deutsche Welle en genoemd naar een karakter uit Jailhouse Rock van Elvis Presley, scoorde hiermee in 1982 een top 5 hit in Nederland.

Enfin, ik kende het nummer vaag, maar dankzij een bouwvakkerradio waar ik onlangs langs liep en een (te moeilijke) vraag over dit telefoonnummer tijdens een pubquiz, besloot ik het toch maar eens vaker te luisteren.

Wat een aanstekelijk nummer!

Skandal Im Sperrbezirk video

Nou, een video kan ik niet vinden op YoutTube, mede omdat EMI jacht maakt op alle studioversies van dit nummer. Desondanks vond ik nog wel deze energieke live versie uit 1989:

Het liedje gaat over ene populaire Rosi uit München die in een bordeel werkt. Als ik de tekst goed begrijp is het voorkomen van deze prostitutiezone (= Sperrbezirk) in München een morele schande.

Enfin, dit onderwerp zal ongetwijfeld bijgedragen hebben aan het succes (vergelijk dit met Roxanne van de Police) alsmede de energieke keyboardpartij en het meezingbare Skandal – Skandal in het refrein.

Spider Murphy Gang

De groep begon in 1977 als een Rock ‘n’ Roll coverband en ging geleidelijk over tot het schrijven van eigen nummers. In 1982 scoorde de band met Skandal Im Sperrbezirk hun eerste en grootste hit. Daarna volgde nog een hitje met Ich schau Dich an (over peepshows) en toen verdween de band van het grote podium. De band is nog wel steeds actief in Duitsland.

Nu jij

Ken jij Skandal Im Sperrbezirk en wat vind je hiervan?

7 reacties

 1. ‘t Is een nummer uit mijn tienerjaren 🙂 Zucht. Jeugdsentiment! Eén van de weinige Duitse nummers die ik echt leuk vind. Je had ook nog Geier Sturzflug met “Bruttosozialprodukt”. Is ook nog steeds leuk.

  http://www.youtube.com/watch?v=7ndJbcqltQA
  (Met tekst, maar eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet waar het nou precies over gaat).

 2. Ik ken dat nummer niet, maar ik hoor wel dat het hitpotentie heeft/had.

 3. Beste Peter,

  Muenchen wilde juist alle bordelen de stad uitgooien: buiten de stad waren de bordelen toegestaan. Rosi zette een advertentie in de krant met het bekende nummer en nu kon iedereen haar bellen om van haar service gebruik te maken. Zij had het druk en de dames buiten de stad en in Hotel l’Amour hadden geen werk meer.
  Rois was dus eerder een thuiswerkster.

 4. Ah, zo zat dat. Dat verklaart ook het telefoonnummer etc. Dank voor je uitleg. 🙂

 5. Heb je het tel nr wel eens gedraaid en nam Rosi op?
  😎 😎 😎 😎

 6. Na een paar keer bellen kreeg ik te horen dat ze al lang geleden verhuist was (en dat ik moest ophouden met bellen) 😉

 7. HAHAHA…dan was je te laat 💡 💡 💡

Reageer op dit bericht!