• 06
 • Jun, 08

Sailing – Rod Stewart

Sailing - Rod StewartBij varen moet ik bijna altijd denken aan het klassieke Sailing van Rod Stewart. Het tokkelende intro doet me denken aan golven en het tempo van het nummer kabbelt voort alsof het meedeint met het ritme van de zee.

Enfin, Sailing is wellicht het bekendste nummer van Rod Stewart (in Nederland) en wist als enige van zijn singles de 1e plaats van de top 40 te halen. Het nummer is afkomstig van zijn ‘Atlantic Crossing’ album. Dit album was zijn eerste voor Warner Bros en klonk een stuk commercieler dan z’n voorgangers. I Don’t Want To Talk About It, een andere single van dit album, werd eveneens een grote hit voor Stewart.

Overigens deden Sailing en I Don’t Want To Talk About It het ook erg goed in Groot Brittannie, maar helemaal niet in de VS. Daar zou Rod Stewart pas met z’n volgende album (A Night On The Town, met daarop de monsterhit Tonight’s The Night) weer heel veel succes hebben.

Sailing videoclip

Toen Rod Stewart dit nummer in 1975 uitbracht nam hij er deze, ietwat gedateerde, video clip erbij op:

Ligt het aan mij of gaat dit nummer over iemand die ergens naar toe gaat, maar het reizen niet leuk vindt?

3 reacties

 1. Ietwat gedateerd? Moehahaha 🙂

 2. Deze blog ligt precies in ons straatje: gaat het nou om het reizen of om de aankomst? Één van de vragen waarvan wij ons in clubverband afvragen waar deze precies naar toe zal leiden.

  Echter, we gaan in deze niet over één nacht ijs, wanneer we stellen dat de oplossing van heer Stewart niet de juiste weg is. “De beste stuurlui staan aan wal”, zo luidt één van onze credo’s, en wij zien dan ook een hele andere koers voor ons. Graag willen wij hem waarschuwen voor het feit dat zijn onderneming, vooral bij zwaar weer, snel kopje onder zal gaan. Hoewel wij uit betrouwbare bron hebben dat hij onze argumenten afdoet als een storm in een glas water, wijzen wij de heer Stewart er nogmaals op dat er enkele gaten zitten in de theorie waarop zijn idee drijft. Zo wijzen wij hem er graag op dat zijn theorie vooral uit een hoop uit lucht bestaat. Daarnaast blijft het moeilijk te voorstellen hoe de wind nu weer waait.

  Daarbij moet wel worden gezegd dat de heer Stewart een goede kapitein van zijn eigen schip is. Zo weten we dat alleen hoge bomen veel wind vangen. Door de creatie van zijn alter ego (de rockster) heeft de potentie om, vooral in delen van het land waar Pop- en Roddelbladen gelezen worden, in combinatie met zijn imago, is hij in staat veel (edoch slechts spreekwoordelijke) wind te vangen. Ook blijkt uit dat hij al een eind is gekomen. Elke keer wanneer wij inschatten dat zijn carrière nu toch echt voorbij is, komt hij weer boven drijven, terwijl zijn smaak een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Je vraagt iedere keer weer af waar het schip ditmaal zal stranden. We zijn er echter van overtuigd dat het nooit meer zo mooi zal zijn als in zijn periode met The Faces. In onze ogen is hij na deze woelige beginperiode de weg volledig kwijtgeraakt.

  Onze club ziet op de roadmap naar de oplossing een route die meer lijkt op deze eerste meer rebelse periode van Rod Stewart; een hele andere koers dan hij tegenwoordig zou varen. Daarbij maken wij melding van het feit dat onze CC (Centrale Commissie) heeft al veel toeren uitgehaald om ons avontuur tot een succes te maken.

  Ik spreek namens de gehele club wanneer ik u bij deze meld dat wij goede hoop hebben dat we deze queste ooit uit de roadmap of life kunnen strippen. Ondanks de aan de steeds hoger worden prijs van onze vooruitgang, denk ik dat we eerder bij de oplossing zijn dan de heer Stewart.

  Met vriendelijke groet,

  Lieuwe Jansons
  Districtsvoorzitter en algemeen bestuurder Beijum en Noorddijk,
  Motorclub voor Motorlozen

 3. @Ilse: Ok, wellicht heb ik het iets te subtiel verwoord.

  @heer Jansons: Ik ben onder de indruk van uw kennis over de carriere van de heer Stewart en u maakt een mooie opmerking over het steeds weer komen bovendrijven ervan.
  Toch vind ik dat hij vanaf 1975 tot eh, begin jaren 90 vele mooie (doch commerciele) dingen heeft gedaan.

Reageer op dit bericht!