• 29
 • Apr, 08

Rock Around The Clock – Bill Haley & His Comets

Rock Around The Clock - Bill Haley & His CometsEen van de belangrijkste nummers uit de geschiedenis van de popmuziek is Rock Around The Clock van Bill Haley & His Comets dat in juli 1955 als eerste rock ‘n roll plaat de eerste plaats in de VS wist te behalen.

Volgens velen begon hiermee het tijdperk van dat wat we de moderne popmuziek noemen.

Het ontstaan van de Rock and Roll

Aan het einde van de jaren 40 en begin jaren 50 ontwikkelde de rock en roll zich uit bestaande populaire genres als gospel, folk, blues, jazz, rhythm & blues en zelfs country & western. In eerste instantie waren het vooral zwarte Amerikanen die die deze stroming ontwikkelden. Een van de belangrijkste nummers in deze periode is Rocket 88 van Jackie Brenston and his Delta Cats uit 1951. Eigenlijk was dit een schuilnaam van de Kings of Rhythm, de band van Ike Turner (die van Tina).

Rock Around The Clock – voorgeschiedenis

Zoals vele in de VS onstane muziekstromingen, was het een blanke artiest die de stroming mainstream wist te maken. In het geval van de rock en roll was dat Bill Haley & His Comets die (We’re Gonna) Rock Around The Clock opnamen.
Bill Haley & His Comets

Dit nummer was in 1952 geschreven door Max C. Freedman en James E. Myers. Haley & Co namen het pas in de lente van 1954 op, als b-kantje van de single Thirteen Women (And Only One Man in Town). Deze single werd geen hit.
Danny Cedrone, die de lead gitaar speelde op Rock Around The Clock, en ook de gitaarsolo voor zijn rekening nam, was een paar maanden na de opname overleden.

Een paar maanden na deze opname braken Bill Haley & His Comets door met het nummer Shake, Rattle And Roll, dat een Amerikaanse top 10 hit werd.

The Blackboard JungleToen zijn eerder opgenomen Rock Around The Clock in 1955 werd toegevoegd aan de film ‘The Blackboard Jungle‘ werd het alsnog een hit, en wist het in juli 1955 als eerste rock and roll plaat de eerste plaats in de Billboard lijsten te behalen. Het nummer bleef daar 8 weken staan en zorgde ervoor dat Rock en Roll muziek mainstream werd.

Rock Around The Clock

Na Rock Around The Clock – afnemende successen

Na Rock Around The Clock bracht Bill Haley nog meer rock en roll singles uit, waarvan Burn That Candle (’55) en See You Later Alligator (’56) nog Amerikaanse top 10 hits werden. In 1958 scoorde hij zijn laatste Amerikaanse top 40 hits.

Bill Haley had inmiddels zijn troon moeten afstaan aan jongere Elvis Presley, die in 1956 doorbrak met Heartbreak Hotel en daarna nog vele Amerikaanse nummer 1 hits scoorde.

Ondanks zijn tanende roem en een alcohol verslaving, toerde Haley met zijn Comets nog tot 1980 de wereld rond. In 1981 overleed hij op 55 jarige leeftijd aan een hersentumor.

3 reacties

 1. 😈 Men zegt altijd dat Elvis Presley de king of rock is. Voor mij is dat Bill Haley.

 2. Interessante visie. Omdat hij voor de grote doorbraak zorgde?

 3. Bill Haley’s Comets live in Nederland!

  Maandag 24 mei (2e Pinksterdag) – 19.30
  ‘t Oude Theater, Oss (NB)

  Voorprogramma: Crazy Cadillac

  Entree: 25 euro (vvk)

  Voor meer informatie & reserveringen:
  rockaroundtheclock2010@live.nl

Reageer op dit bericht!