• 23
 • May, 08

Pink Floyd vs Supertramp

Pink Floyd vs. SupertrampOoit viel het me op dat Pink Floyd en Supertramp een aantal opvallende overeenkomsten hebben, waardoor in mijn beleving, deze bands vrij dicht bij elkaar staan.

1. Britse bands

Zowel Pink Floyd als Supertramp zijn opgericht in Groot Brittannie.

2. Vergelijkbare muziek

De muziek van zowel Pink Floyd als Supertramp laat zich vaak omschrijven als symfonische, art of progressive rock.

3. Piek in de jaren 70

Pink Floyd albumsZowel Pink Floyd als Supertramp behaalden in de jaren 70 hun commerciele en wellicht ook artistieke pieken.

Dark Side Of The Moon (73) maakte van Pink Floyd een superband, en zette qua samenstelling en muziek de toon voor de daaropvolgende succesvolle albums:

 • Wish You Were Here (75)
 • Animals (77)
 • The Wall (79)

Dit laatste album kan worden gezien als de commerciele en artistieke tegenhanger van Dark Side Of The Moon, het album dat deze serie begon.

Supertramp albumsSupertramp behaalde, na 2 geflopte albums, haar eerste commerciele en artistieke successen met Crime Of The Century in 1974. Ook dit album met een zwarte albumhoes, zette qua samenstelling en muziek de toon voor een serie daaropvolgende succesvolle albums:

 • Crisis? What Crisis? (75)
 • Even In The Quietest Moments (77)
 • Breakfast in America (79)

Ook dit laatste album kan worden gezien als de commerciele en artistieke tegenhanger van Crime Of The Century, het album dat deze serie succesalbums begon.

4. Aflsuitende albums

In het begin van de jaren 80 brachten zowel Pink Floyd als Supertramp een album uit waarvan de titel op een einde duidt. Bovendien betekenden deze albums het einde van de meest succesvolle samenstellingen van beide groepen.
Famous Last Words - The Final Cut

Zo verscheen in 1982 Famous Last Words van Supertramp, waarna de belangrijkste zanger en componist Roger Hodgson de band verliet.

In 1983 overkwam Pink Floyd hetzelfde. Na het album The Final Cut viel de band, eveneens door interne spanningen uiteen. In 1987 ging de rest van de groep verder, zonder Roger Waters, de belangrijkste zanger en componist.

Beide groepen brachten na deze albums nog wel nieuwe albums uit, maar deze vielen toch minder goed bij de critici, mede door het ontbreken van beide Rogers.

5. Samenwerking in de jaren 80

Verder is het opvallend dat David Gilmour, die na het vertrek van Roger Waters de belangrijkste persoon van Pink Floyd werd, op het eerste post-Hodgson album van Supertramp te horen is: Brother Where You Bound.

En dus?

Vanzelfsprekend zijn er net zoveel verschillen tussen beide bands op te noemen. Pink Floyd is wellicht belangrijker geweest voor de popgeschiedenis, had in Roger Waters een uitstekende songschrijver en was meer een (concept)album dan een singles band. Bij Supertramp daarentegen waren de teksten minder belangrijk en had deze band aanzienlijk meer hitsingles.
Dat neemt niet weg dat de overeenkomsten tussen beide bands opmerkelijk zijn.

Enfin, om het niet te moeilijk te maken voor deze lezers van dit stuk maak ik de kijkersvraag ditmaal erg eenvoudig:

Wat vind je leuker: Pink Floyd of Supertramp?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Supertramp voor beginners
-A Foot In The Door – Het beste van Pink Floyd op 1 cd
-Rocket Man vs. Piano Man

4 reacties

 1. Ha! Deze is makkelijk! Pink Floyd natuurlijk! Ik bedoel, heb je ooit Supertramp Dreamer zien spelen in die naargeestig lege arena in Pompeii?

 2. Oh, en voor de beeldvorming:
  http://www.youtube.com/watch?v=iNTYIQnWOWk

 3. Die Pompeii show is leuk he?

  Hmm, Dreamer in een leeg Pompeii kan ik me niet voorstellen, tenzij ze er een 10 minuten versie van hadden gemaakt. Nah, Supertramp had wel een zaal nodig.

 4. Wie ooit Comfortably Numb heeft gehoord kan alleen maar voor Pink Floyd kiezen natuurlijk!

Reageer op dit bericht!