• 19
 • Dec, 08

Nikita als lichtpuntje in de tanende carriere van Elton John

Nikita van Elton John met AnyaIn de winter van 85-86 scoorde Elton John met Nikita zijn grootste hit tot dan toe in Nederland. Dit lied over zijn verlangen naar een Oost-Duitse grensbewaakster werd zijn eerste nummer 1 hit in Nederland en hield het maar liefst 7 weken bovenaan onze hitlijst uit.

Destijds deed het nummer me niet zoveel en het is pas recentelijk dat dit nummer me echt weet te boeien, o.a. door het spelen van dit nummer op gitaar, en proberen te ontdekken welke achtergrondstem van George Michael is, en welke van Nik Kershaw.

Op dit moment beschouw ik het nummer als een lichtpuntje in de tanende carrière van Elton John.

Nikita – Elton John video

Ongetwijfeld heeft de memorabele videoclip van Nikita bijgedragen aan het succes van deze Elton John single. Herken je deze beelden nog?

Let vooral even op de eerste foto in het paspoort van Elton en de stoel-naast-dia-projector scene, die vermoedelijk ter inspiratie diende voor de video van Groovy Kind Of Love van Phil Collins uit 1988.

Nikita - Elton John singleIs Nikita een jongensnaam?

Ok, het gekke van dit nummer is dat Nikita in Oost Europa (voornamelijk) een mannelijke naam is (zoals die van Nikita Chroetsjov) en niet die van een meisje/vrouw (zoals La Femme Nikita). Vermoedelijk heeft tekstschrijver Bernie Taupin (de Lennaert Nijgh van Elton John) zich hierin vergist, of was dit een subtiele verwijzing naar de geaardheid van Elton John.

Anya Major als Nikita

Enfin, de videoclip laat duidelijk zien dat het in Nikita om een (aantrekkelijke) vrouw gaat. Atlete en model Anya Major speelde de rol van de mooi beoogde grensbewaakster Nikita, die zichtbaar  geraakt wordt door Elton John z’n paai kunsten. (Zou het toch de Rolls zijn? 😛  )

Anya werd in 1984 bekend door te verschijnen in een beroemd geworden Apple MacIntosch commercial, waarin het bijbehorende jaartal vanzelfsprekend tot inspiratie diende:

Anya – Moscow Nights

Moscow Nights - Anya MajorEnfin, na haar verschijning in Nikita van Elton John, wist Anya Major haar roem nog even te verlengen, door ook als zangeres door te breken, volgens mij voornamelijk in Nederland.

Haar single Moscow Nights, uitgegeven op Elton’s Rocket label, werd begin 1986 een top 10 hit in Nederland. Ik kon de videoclip niet vinden, maar wel deze geluidsopname:

anya – moscow nights

Enfin, hierna werd het stil rond Anya. In 2000 verschenen er berichten dat ze was overleden aan borstkanker, maar dit bleek niet correct te zijn. Op dit moment leeft ze met haar man en drie kinderen in Engeland.

De verdere carrière van Elton John

Elton John - Nikita videoNikita betekende een opleving in de carrière van Elton John, met name in Nederland. Ik heb het altijd gek gevonden dat Nikita eigenlijk veel succesvoller was in Nederland dan in Groot Brittannië (no 2) en de VS (no 7), terwijl Elton John’s klassieke periode (~1970-1976) hem hier amper grote hits opleverde (2 top 10 hits, tegen 15 in de VS, waarvan 6 nummer 1 hits).

Enfin, ik beschouw Nikita als een uitzondering in de latere periode van Elton John, omdat hij wat mij betreft al lang niet meer de artistieke kracht bezat, die zijn eerder genoemde klassieke periode kenmerkte. Het bijhorende en saaie ‘Ice On Fire’ album uit 1985 (naar een regel uit de tekst van Nikita) bevatte nog 1 top 10 hit (Cry To Heaven) en een andere samenwerking met George Michael: Het inspiratieloze Wrap Her Up

Elton zou daarna nog een aantal grote maar eveneens minder geinspireerde hits scoren, zoals het emotieloze Sacrifice, de tamme live remake van Don’t Let The Sun Go Down On Me (weer met George Michael), een handvol Oscar genomineerde Lion King nummers (die me evenmin aanspreken) en natuurlijk zijn Candle In The Wind remake voor Lady Di uit 1997 (die ik ook vind onderdoen voor het origineel uit 1973/74).

De artistieke status van Elton John

Ik herinner me hoe een inspirerende muziek docent van me ooit vertelde dat het voor Elton John’s artistieke status goed zou zijn geweest dat hij in het midden van de jaren 70 om het leven zou zijn gekomen. Eigenlijk ben ik het daar wel mee eens, maar hoop dan wel dat hij in 1985 nog even terugkwam om het schone Nikita te maken.

Wat vinden jullie van Nikita? Kunnen jullie die video clip nog herinneren?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Rocket Man vs. Piano Man
-De Top 2000 van 2019: De belangrijkste veranderingen

12 reacties

 1. Absoluut een mooi nummer! De video clip heeft me toentertijd geïnspireerd een eigen ‘Nikita foto’ te maken tegen de deurpost aangeleund met bontmuts op. 😉

 2. Zien! Die wil ik zien!

 3. Als ik eraan denk zal ik eens een keertje bij mijn ouders in de fotoalbums ‘duiken’. Met als indicatie dat ik toen een jaar of 11 geweest moet zijn, zal het vast lukken hem, of liever gezegd haar, te vinden.
  Overigens heb ik nu ook nog wel een soort van bontmuts in de kast liggen, dus ik kan natuurlijk ook een nieuwe variant proberen te maken …

 4. Mijn oma vond dit liedje, net als ik, enig! Op haar begrafenis hebben we het liedje gedraaid! Als ik dit liedje hoor, denk ik altijd aan mijn oma.

 5. Grappig, in de familie hebben we inmiddels een kleine ‘traditie’ dat we de intro quiz doen van de top 2000 a gogo website, ieder jaar weer garant voor een leuke anekdote afgewisseld met fanatisme waar menig voetbalfan jaloers op zou kunnen zijn.. dit jaar kwam Elton John met Sacrifice voorbij, waarbij het grappige was dat we bijna allemaal dachten dat dit het nummer was met de ‘Nikita clip’, youtube bracht uitkomst; nu 1 dag later lees ik dan ook met veel plezier het hele verhaal Peter!

  Toch denk ik dat bij mij de clip meer indruk heeft gemaakt dan het nummer zelf…

 6. Nikita is inderdaad een mannennaam en Elton John verwijst dan ook naar indirect naar Nikita Chroestjov in dit nummer. De tekst gaat eigenlijk over de Koude Oorlog.

 7. Mijn naam is Nikita en ik zie net voor het eerst pas de clip op internet. Ik begrijp dus dat de naam Nikita door Elton John dus gebruikt is vanwege Nikita Chroetsjov?? Maar waarom precies dan?? Geschiedenis was niet mijn beste vak… ook zie ik dat het in 1985 gepubliceerd is.. mijn ouders vertelde mij dat het nummer geschreven is toen de muur gevallen is, ik weet echter dat dat in 1989 was.. 2 jaar voor mijn geboortejaar.. weet iemand precies hoe het zit??

 8. @Nikita: De muur viel in 1989 en dit nummer werd in de winter van 85/86 uitgebracht als single. Dit nummer heeft dus niet met de val van de muur te maken.

  De link met Chroetsjov vind ik moeilijk aan te tonen. Bernie Taupin (de vaste tekstschrijver van Elton John) maakte volgens mij een liedje over een onbereikbare liefde, met als setting de Berlijnse muur. Indirect kun je dit zien als een protest, maar het is niet zo duidelijk als in Over De Muur (Klein Orkest) of Russians (Sting).

  M.b.t. de naam, Wikipedia geeft aan dat Elton John wel wist dat Nikita in de Sovjet Unie een mannelijke naam was, en hiermee kon hij een hint geven over zijn homosexualiteit.

  Ik weet niet of dit liedje er veel mee te maken heeft, maar ik zie Nikita nog steeds als een naam voor een vrouw. Zoek in Google Afbeeldingen maar eens op ‘Nikita‘. Ik zag daarbij pas op de derde pagina een foto van een man: Chroetsjov. 🙄

 9. Hallo Peter, bedankt voor de snelle reactie en voor de antwoorden op mijn vragen. groeten

 10. Elten john durfde toen indertijd niet voor zijn geaardheid uit te komen dus beelden hij een vrouw uit in de clip.
  Bij skychannel voorloper van MTV heeft hij dat ook toe gegeven.

  NIKITA was een Russisch mannelijke staathoofd die in 1964 aftrad, 20 januari 1965 kwam ik en daar heb ik mijn Naam van, Google http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikita_Chroesjtsjov !!
  Greetzz Mr.Nikita.©

 11. De clip van Anya is gewoon te zien op youtube. Sappig accent, heerlijk vals gezongen. In 1985 wist ‘iedereen’ al dat Elton John homo is, al hield ‘ie nog een tijdje vol bisexueel te zijn. Dat neemt niet weg dat ‘Nikita’ een prachtig nummer is, een mooi restant uit de Koude Oorlog, met een fraaie clip!

 12. Is het pro-amerikaans of rusisch?

Reageer op dit bericht!