• 05
  • May, 08

Metronomen synchroniseren

Metronoom muziekIk zag gisteren een filmpje waarin verschillende metronomen (zo’n ding waarmee je een muzikaal tempo aangeeft) op verbazingwekkende wijze werden gesynchroniseerd.

Wat me verraste was dat je voor dit maatwerk slechts een plankje en twee blikjes nodig hebt.

Metronomen filmpje

Ok, het gaat om dit leuke filmpje.

Zie je dat het synchroniseren zonder de blikjes niet werkt?

Uitleg over de synchroniserende metronomen

In deze video wordt eerst een klein stukje uitleg gegeven, waarna het bovenstaande experiment nogmaals, maar nu met 2 metronomen wordt uitgevoerd. Let er hierbij op dat de blikjes en het plankje op een gegeven moment stilstaat, volgens mij wanneer de twee metronomen precies tegen elkaar ingaan, en dat het geheel niet lang daarna begint te bewegen.

De uitleg vind ik overigens maar beperkt en heb nog niet het idee dat ik het 100% kan beredeneren. Maar ach, het is ook al weer lang geleden dat ik natuurkunde lessen volgde. Hmmm.

Enfin, grappig filmpje he?

3 reacties

  1. Interessant fenomeen! Hoe ben je in vredesnaam nou toch weer bij deze filmpjes terecht gekomen???

  2. Ik ben blij dat ik gewoon zelf aftel voordat we beginnen met muziek maken. Stel je voor op een plank, met blikjes daaronder, een solo gitarist, een bas gitarist, een zanger en een slag gitarist. Mag wel stevig plankje zijn dan! 😉

  3. @Désirée: M’n vader wees er op en ik vond het zo leuk (en het had met muziek te maken) dat ik dit moest delen.

    @Michael: Misschien moet je dat eens met je band gaan proberen. Het is een leuke stunt en in het uitzonderlijke geval dat iemand uit de maat speelt, dan corrigeert dat plankje het vanzelf wel 😉

Reageer op dit bericht!