• 08
  • May, 08

Israelites – Desmond Dekker & The Aces

Israelites - Desmond Dekker & AcesIk las dat Israel vandaag 60 jaar is geworden, en dat doet me denken aan het vrolijke Israelites van Desmond Dekker & The Aces.

Desmond schreef dit nummer samen met de bekende Jamaicaanse producer Leslie Kong en ze scoorden hiermee in 1969 een van de eerste Jamaicaanse wereldhits.

Overigens was My Boy Lolipop van Millie Small, al in 1964 een internationale Jamaicaanse hit, maar was bijvoorbeeld niet geschreven door Jamaicanen.

Israelites

Hoe dan ook, dit nummer werd een nummer 1 hit in veel Europese landen (waaronder Nederland en Groot Brittannie) en behaalde de top 10 in de VS. Niet veel later zouden andere Jamaicaanse artiesten zoals Jmmy Cliff (ook een protege van Leslie Kong) en Bob Marley de rol van Desmond Dekker als belangrijkste Jamaicaanse artiest overnemen. Wellicht is dit te vergelijken met de machtswisseling tussen Bill Haley en Elvis in 1955-1956.

Desmond DekkerDesmond scoorde hierna nog een paar kleinere Europese hits waarna hij eigenlijk in de mid-jaren 70 geen successen meer boekte, ook al trad hij nog regelmatig op om o.a. remakes van Israelites ten gehore te brengen. In 2006 overleed hij op 64 jarige leeftijd aan een hartaanval.

Reageer op dit bericht!