• 10
  • Jan, 08

Het kleine groene tasje

‘Zes mannen in pak, met zonnebril en een sigaret of tandenstoker, lopen langs een rode bakstenen muur.’ Menig persoon herkent hierin een scene van Quentin Tarantino’s Reservoir Dogs uit 1992:

Coupling

De scene uit Reservoir Dogs is wereldberoemd en daardoor vaak geparodieerd. In het eerste seizoen (2000) van de briljante Britse TV serie Coupling is bijvoorbeeld deze scene te zien:

Little Green Bag – George Baker Selection

Little Green Bag - George Baker SelectionDeze Reservoir Dogs scene is mede zo beroemd geworden door de begeleidende muziek van de George Baker Selection. George Baker schreef Little Green Bag samen met Jan Visser, en nam dit in 1969 op. De tekst verwijst volgens velen naar een klein groen tasje waarin marihuana zit, waarmee de ik-figuur zijn ‘loneliness’ probeert te vergeten. Het werd de eerste hit voor de groep (top 10 in Nederland) en behaalde in 1971 zelfs de 21e plaats in de Amerikaanse Billboard lijst. Overigens was er in die tijd sprake van een ‘Dutch Invasion’ van Nederlandse successen in de VS. Behalve dit nummer, werden ook Venus van Shocking Blue en She Likes Weeds van Tee Set (ook een suggestieve tekst over drugs) hits in de VS.
Het nummer betekende eveneens het begin van een lange serie Nederlandse hits voor de groep, ook al werd de artistieke kwaliteit van de latere nummers wel beduidend minder. Een van de latere hits, Paloma Blanca, werd zelfs een wereldhit en behaalde eveneens de Amerikaanse top 25.

Cult status dankzij Reservoir Dogs

In 1992 kreeg Little Green Bag een cult status omdat regisseur Quentin Tarantino het gebruikte in zijn film Reservoir Dogs uit 1992. Mede hierdoor werd het nummer in 1999 weer een kleine Nederlandse hit. Op dat moment was het nummer al 30 jaar oud. De oorspronkelijke zwart-wit videoclip (uit 1970) laat dat ook duidelijk zien. Je zou je overigens kunnen afvragen wat de jongedame op het paard in deze clip te zoeken heeft. Als je goed kijkt, zie je dat ze een klein tasje draagt. Zouden ze hiernaar op zoek zijn?

Reageer op dit bericht!