• 14
  • Jan, 08

Het geschenk van Waldo Jeffers aan Marsha Bronson

The Gift van de Velvet Underground vertelt het verhaal van Waldo Jeffers, een Amerikaanse jongen die zich zorgen maakt om z’n vriendin Marsha Bronson, die twee maanden geleden naar een andere staat is verhuist. Omdat hij haar mist en bijna blut is, besluit hij zichzelf in een groot postpakket naar haar toe te sturen.

White Light White Heat - Velvet UndergroundLou Reed schreef dit verhaal tijdens zijn studietijd en nam het later op voor het tweede album van de Velvet Underground, White Light/White Heat uit 1968. De tekst is erg fraai, grappig en gedetailleerd. Let bijvoorbeeld eens op hoe hoe naief Marsha eigenlijk is.

Behalve dit erg leuke en onderhoudende verhaal is ook de geluidsopname erg bijzonder. Het linker audiokanaal laat een monotone en tekst-voordragende John Cale (destijds lid van de Velvet Underground) horen, terwijl het rechter audiokanaal de ruizige distortion muziek laat horen. Hiermee kon de luisteraar kiezen hoe ze het nummer wilden horen: Alleen het verhaal, alleen de jam-muziek, of de combinatie ervan.

Video clip van The Gift

Het nummer van de Velvet Underground is nooit uitgebracht op single, en het nummer heeft ook geen originele videoclip. Echter, doordat de Velvet Underground nog steeds een legendarische band is, en dit nummer decennia na dato nog steeds indruk blijft maken, zijn er allerlei particuliere filmpjes (school projecten etc.) van dit nummer op YouTube te vinden. Deze versie van Carla Pontes (e.a.) springt er wat mij betreft uit, ook al valt het einde een beetje tegen:

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Metal Machine Music – Wie durft?

Reageer op dit bericht!