• 11
 • May, 09

Hallelujah – Lisa (X-factor) vs Jeff Buckley vs Leonard Cohen etc.

Hallelujah - Lisa X-factor - Burke, Buckley en Leonard CohenLisa won vorige week de finale van X-factor met het klassieke Hallelujah.

Vanzelfsprekend is deze Hallelujah van Lisa per direkt te verkrijgen op single en het zal me niet verbazen dat dit nummer straks op 1 binnenkomt en daarmee ook (volgens mij) de eerste hitversie van dit lied in Nederland zal zijn.

Normaal gesproken kijk ik niet naar Holland’s Got Idol-Factory Rivals, maar iemand wees me hierop en om te voorkomen dat velen straks gaan denken dat dit liedje speciaal voor Lisa is geschreven, lijkt het me verstandig een aantal belangrijke versies van Hallelujah op een rijtje te zetten.

Hallelujah – Lisa (X-factor)

Met deze versie won Lisa de recente X-factor finale:

Ik vind dat Lisa hier geweldig zingt en de uitvoering is niet onaardig (o.a. koortje en klarinet sopraan sax). Toch mis ik de beleving van de tekst, o.a. door het commerciële laagje van het geheel (‘ontroerde’ jury/sms oproep etc.).

Hallelujah – Alexandra Burke

Vorig jaar won Alexandra Burke de X-factor finale in Groot Brittannië met Hallelujah en scoorde ze er de grootste hit van het jaar mee. Het lijkt me daarom geen toeval dat dit nummer ook in Nederland als eerste single wordt uitgebracht.

Of Alexandra beter zingt dan Lisa weet ik (nog) niet, maar ik vind deze uitvoering iets fraaier. Kijk zelf maar:

Hallelujah – Jeff Buckley

Overigens werd naar aanleiding van dit succes van Alexandra Burke ook de Jeff Buckley versie van Hallelujah (uit 1994) op single uitgebracht in Groot Brittannië en bleef steken op de tweede plaats (achter de versie van Alexandra Burke). Deze Buckley versie wordt door velen gezien als de ultieme versie van dit nummer. Oordeel zelf:

(er is ook een clip van maar $#@% Sony laat me dat ding niet embedden)

Hallelujah – Leonard Cohen

Vorig jaar verscheen ook het origineel van Leonard Cohen (die het nummer schreef) op single in Groot Brittannië, maar dit nummer kwam daar niet verder dan de 36e plaats. Toch zorgde het voor toename van belangstelling voor het werk van Cohen, en droeg het ongetwijfeld bij aan het succes van de recente toernee van de 74 jarige Leonard Cohen.

Hallelujah van Cohen is te vinden op zijn Various Positions album uit 1984. Hij heeft er naar verluid meer dan 80(!) verschillende coupletten voor geschreven, wat ook verklaart waarom zijn live uitvoeringen aanzienlijk afwijken van de studio versie.

Ik vind zijn studio versie van Hallelujah de fraaiste, omdat Jennifer Warnes (o.a. Time Of My Life/Up Where We Belong) de fraaie achtergrond vocalen verzorgt. Helaas kan ik hier geen YT filmpje van vinden, vandaar deze eveneens fraaie (doch niet volledige) live versie uit 1988:

Hallelujah als hit en klassieker

Leonard Cohen heeft nog nooit zelfstandig een hit gescoord in Nederland en ik ben benieuwd of het recente succes van Lisa (X-factor) hem net zoals in Groot Brittannië een hit(je) zal opleveren. Wie weet wordt daarnaast de versie van Jeff Buckley ook hier wel een hit, of een van de andere fraaie  uitvoeringen van dit nummer zoals die van Rufus Wainwright, John Cale of zelfs Jan Rot.

Enfin, hit of niet, Hallelujah is door deze recente cover successen wellicht de bekendste klassieker van Cohen geworden en versterkt daarmee de rol van Leonard Cohen als tijdloze en invloedrijk artiest.

Welke versie van Hallelujah vind jij eigenlijk het beste?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Leonard Cohen live in London
-Pap, wie is Leonard Cohen?

23 reacties

 1. Ik vindt de vertaling van Jan Rot wel geinig. Verder: dat eeuwige ge-tremmolo van al die lui moet ook maar eens afgelopen zijn. Dat begint me aan die x-factor versie direct al weer te ergeren.. Niet elke lange noot hoeft te bewegen vindt ik.. (hoewel Jeff het ook doet, maar daar ergert het me niet… toeval of vooroordeel? dunno really)

  En verder: Buckley of Cohen denk ik als favoriet

 2. Hè, je was me voor Peter. Ik had er ook een blogpost aan willen wijden. 😉

  Overigens is mijn favoriete versie die van Cohen denk ik wel. Ik heb thuis overigens alleen de versie die op ‘The Essential’ staat, geen idee of die afwijkt van de versie op ‘Various Positions’.

  Overigens heeft het nummer ook nog (in ieder geval) twee film uitvoeringen: in ‘Shrek’ zat de versie van Rufus Wainwright (als ik het goed heb) en ook in het recente ‘Watchmen’ zat een uitvoering, uit mijn hoofd weet ik zo alleen even niet welke uitvoering dat was.

 3. John Cale, definitely John Cale.

 4. @Robert: Laat me je er vooral niet van weerhouden om er ook iets over te schrijven. Ik ben wel benieuwd eigenlijk.

  The Essential versie is dezelfde als die op Various Positions.

 5. Voor mij is de “ultieme versie” idd die van Buckley. Kippenvel!

 6. Weet niet welke ik het beste vind, iig niet die van die britse x-factor, ook wel goed maar wel de minste vind ik.
  Die van Cohen is natuurlijk origineel, dus daar moet je respect voor hebben;)
  Die van Buckley is natuurlijk prachtig.
  Die van Lisa vind ik ook erg mooi, iig de mooiste vrouwenstem die bij het nummer past, vind ik.
  Er is ook nog een versie van Kurt Nilsen(World idol)en nog 3 zangers, die ik ook erg mooi vind.
  Welke versie ik het allerbeste vind weet ik niet, maar in ieder geval is het het mooist gecomponeerde nummer ooit vind ik:)

 7. http://www.youtube.com/watch?v=WJTiXoMCppw

  hier trouwens een link naar de originele van Cohen, studioversie:)

 8. @Robin: Thanks voor dat filmpje. Volgens mij is dat ook een live versie, kijk maar naar de de labels en de speelduur. De studio versie duurt iets van 4:30.

  En ja, je moet respect hebben voor het origineel 😉

 9. Goed initiatief. Ik heb op mijn weblog en nog een paar andere site een oproep geplaatst om andere versies van Hallelujah te promoten.

 10. Opmerkelijk…
  Ik heb op dezelfde dag een soortgelijk bloggie gemaakt. En niet alleen soortgelijk, de inhoud is ook praktisch hetzelfde.

  Nu even ontopic,
  Lisa: mooi, heel mooi.
  Jeff Buckley, ik vind het mooi worden. Zeker nu je deze vaker hoort. Maar de man heeft niet echt een stem. Vind ik dan hè. Zingt het dan wel uit z’n tenen, met veel gevoel. Ook wel weer wat hebben
  Rufus Wainwright, ook mooi
  Cohen: the original! Prachtig, de mooiste naar mijn mening.

  Ik werd op mijn weblog getipt op een versie van Bono. Vind ik een draak van een nummer trouwens. Voor de ‘hallelujah-freaks’: http://www.youtube.com/watch?v=BA048pcITlA

 11. Idd, het orgineel moet je respect voor hebben! 🙂
  Verder, Jeff Buckley zingt het met ontzettend veel beleving en gevoel, dat evenaart niemand hem denk ik.
  Qua vrouwenstem vind ik Alexandra Burke van de Britse Xfactor verreweg superieur tov de Nederlandse Lisa (veel meer beleving, gevoel en soul + krachtigere stem). Erge mooie versie naar mijn mening.
  Gavin Degraw heeft overigens (voor de liefhebbers) ook een versie van dit liedje, echter met een hele aparte timing, waar ik dan weer minder gecharmeerd van ben: http://www.youtube.com/watch?v=g09HYUX1K1I

 12. Wel een supermooi versie van LIsa, maar het orgineel van Cohen tipt ze nog niet aan…

 13. En jawel hoor, wat er in de UK gebeurde, zien we hier nu ook: Lisa komt met Hallelujah op 1 binnen, en Jeff Buckley staat op 7 (mega top 50) of 3 (Top 100).
  Hiermee scoort Jeff Buckley eindelijk zijn eerste hit in Nederland, 12 jaar na zijn dood.

  Ook leuk is dat de originele Leonard Cohen versie ook in de Top 100 binnenkomt (op 27), maar helaas nog niet te zien is in de Mega Top 50. Wellicht gebeurt dat binnenkort? Enfin, dat zou dan ook zijn eerste hit (onder eigen naam) in Nederland zijn, 25 jaar nadat hij het voor het eerst uitbracht.

 14. En wat te denken van de versie van Nynke Laverman. Prachtig.
  http://www.youtube.com/watch?v=YDBmjC5DZrM

 15. Ik heb niet de indruk dat Lisa exact begrijpt wat ze nu precies aan het zingen is, emotie en dramatiek zit vaak op verkeerde plek, wel leuk gezongen met die “jazz-franje”

  Versie van Alexandra moet ik nog horen

  Voor mij staat de Jeff Buckley versie op nummer 1
  en meteen daarna Leonard Cohen
  het is per slot van rekening zíjn nummer en het het zijn zíjn extra coupletten,
  oftewel:
  RESPECT

 16. In de versie van Lisa is de solo gespeeld op Sopraan Sax en niet op Klarinet…

 17. @Lagaffe: Dank. Ik heb het instrument aangepast.

 18. hallo, bedankt voor je onderzoekswerk naar dit liedje! Vraagje, kan jij mij de link sturen van de Alexandra Burkley versie zoals jij hem gepubliceerd hebt? Via you tube krijg de lange versie maar jij hebt m gestart bij wanneer Alexandra gaat zingen. Ik vind t zo’n mooie versie! Thanks gr. Valentina.

 19. @Valentina: Dank je. 🙂

  Aan het adres van het YouTube filmpje kun de begintijd toevoegen, zoals: #t=4m20s
  Dus:
  http://www.youtube.com/watch?v=mhxwlfR5-MA#t=4m20s

 20. Wat iedereen toch trekt in de uitvoering van Jeff Buckley (zelfs de meester is lyrisch) zal ik nooit begrijpen. Ik word er niet warm of koud van. Anders is dat bij Lisa, ik zit als een klein kind te huilen als zij dit nummer brengt. Alexandra is zeker niet slecht, maar het vertrouwen dat ik in Lisa heb dat zij het blijft trekken, mis ik bij alexandra, alexandra bewijst mijn gelijk daarin tweemaal. Voor mij komt Lisa eerst, dan de meester en de rest mag naar believen worden ingevuld.
  Ben overigens met Robert eens dat de versie van Rufus hier ontbreekt, Verder complimenten voor deze site.

 21. de hallelujah versie van ildivo vind ik toch met het allermooiste..

  en hoorde laatst een nederlandse vrije vertaling.. en daar werd het ook kerst nummer kippevel!

  hier is de link van ildivo

  http://www.youtube.com/watch?v=f2SZ-nCBmsU

 22. Dank voor de toevoeging. Die kende ik nog niet.

 23. love it

  de versie van jeff, is mooi qua emoties. Diep vanuit z’n hart.

  Die van de noorse kurt nilsen blijft ook een hele mooie naar mijn mening.

  Moet je de versie van nick eens luisteren heeft geen gevoel bij get nummer (helaas) en die relnicht van een gordon maar janken

  arjan

Reageer op dit bericht!