• 18
  • Jan, 14

Google Music Timeline toont ontwikkeling van genre populariteit

Een vriendin wees me net op de Music Timeline van Google. Dit is een grafische weergave van de (relatieve) populariteit van muziekgenres vanaf 1950:

Google Music Timeline

Let wel, deze gegevens zijn gebaseerd op de muziekcollecties van Google Play Music gebruikers. Omdat deze dienst nog niet lang bestaat, betreft het een herinterpretatie van het verleden. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat bepaalde genres de tand des tijds minder goed doorstaan hebben en daardoor minder vertegenwoordigd zijn in de muziekcollecties van de gebruikers van Google Play Music.

Verder lijkt het me onmogelijk duidelijke scheidingen aan te brengen tussen de genres omdat er volgens mij vaak sprake is van overlap. Waar ligt bijvoorbeeld de grens tussen Pop en Rock? Waar hoort bijvoorbeeld Madonna bij? En Bon Jovi? Metallica? Beastie Boys?

Desondanks is deze Music Timeline een interessant hulpmiddel om een big picture te krijgen van de ontwikkeling van de populaire muziek. Wanneer je op een bepaald genre klikt krijg je ook het verloop van subgenres te zien, kijk zelf maar:

Music Timeline

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Wat is het nut van het virtuele toetsenbord van Google?
-Waarom ik Google Chrome niet als standaard browser gebruik
-Ik wil mijn Sign out link in Gmail terug!

Reageer op dit bericht!