• 09
 • Jun, 08

Favoriete gitaarliedjes voor bij het kampvuur?

Gitaar bij kampvuurAfgelopen weekend ben ik met m’n collega’s wezen zeilen en ik had, net zoals voorgaande jaren, m’n gitaar meegenomen. Ervaring leerde me dat op zo’n tocht wel een aantal gelijkgestemden meegingen, waarmee je, net zoals bij een kampvuur, in een klein kringetje een aantal bekende gitaarliedjes kon gaan spelen.

Van klein groepje naar koor

Hoe dan ook, dat was ook dit jaar weer zo, dus op een gegeven moment zaten we met een klein groepje (met o.a een echte drummer die op indrukwekkende wijze een meubelstuk als slagwerk gebruikte) op het achterdek van 1 van onze 3 naast elkaar in de haven gelegen schepen liedjes te zingen.

Een behoorlijk goede sfeer en het al vrij vroeg op de dag beginnen met drinken van bier zorgde ervoor dat het bescheiden meeneurien al snel overging in het luidkeels meebl.., eh, voordragen van die nummers, wat weer liefhebbers van het op deze wijze voordragen aantrok. Voor ik het doorhad stond het halve bedrijf op spreekkoor achtige wijze mee te doen aan die paar liedjes waarvan ik de akkoorden kende.

Te klein repertoire

GitaarNa een handjevol nummers (o.a. When The Lady Smiles, Sweet Child O’Mine, I Want To Break Free en Another Brick In The Wall) kwam ik er helaas achter dat m’n repertoire te klein was om de eerder genoemde groep op deze wijze langdurig te vermaken. Nadat ik 3 keer het refrein van Fire Water Burn (‘The roof, the roof’ etc.) had ingezet, hield ik m’n gitaar bij gebrek aan voor de hand liggende liedjes even stil en nam de groep het over door eh, a capella verder te gaan met het zingen van liedjes in de moerstaal, zoals die over dat meisje met die blonde haren, blauwe ogen.

Toen op een gegeven moment de kite runner van onze dr. ‘Dre voorbij kwam, stopte ik m’n gitaar weer in de koffer en tegen de tijd dat de klassieker over de stilte aan de overkant werd gezongen, zat ik al weer op een van de andere boten, te genieten van de sfeer die op deze wijze ontstaan was.

Leerpunt

Enfin, het viel me daarbij op dat er van de ongeveer eh, 12.000 hits die in Nederland sinds 1965 de top 40 hebben bereikt er maar erg weinig hiervan tot de elite groep van voor iedereen meezingbare klassiekers behoren. De meeste hiervan zijn te onbekend om op zo’n moment te gaan spelen. Van de de overgebleven nummers bevat een deel te veel tekst om te onthouden (eh, Stairway, Twilight Zone, House Of The Rising Sun, Bleeding Love), zijn gewoon weg te moeilijk te verstaan (Wherever Whenever, All Good Things (Come To An End)) of bevatten te veel akkoorden-wissellingen om te onthouden (Paradise By The Dashboard Light).

Achteraf gezien had ik wel wat meer Nederlandstalig repertoire mogen oefenen, ook al leek me dat voordien minder geschikt, omdat we een aantal internationale (en leuke) collega’s bij ons hadden die het Nederlands niet machtig waren. Dan had ik bijvoorbeeld eh, Oerend Hard, Ben Ik Te Min, Vriendschap en Suzanne (VOF versie) willen spelen.

Nu jullie: Welke gitaarliedjes zijn leuk om in zo’n kampvuur achtige setting te horen?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-How Music Works is een leuk boekje over de werking van muziek

19 reacties

 1. –> Ervaring leerde me dat op zo’n tocht wel een aantal gelijkgestemden meegingen, waarmee je, net zoals bij een kampvuur, in een klein kringetje een aantal bekende gitaarliedjes kon gaan spelen.

  –> Voor ik het doorhad stond het halve bedrijf op spreekkoor achtige wijze mee te doen aan die paar liedjes waarvan ik de akkoorden kende.

  –> Na een handjevol [..] kwam ik er helaas achter dat m’n repertoire te klein was om de eerder genoemde groep op deze wijze langdurig te vermaken.

  –> Leerpunt

  –>Dan had ik bijvoorbeeld eh, Oerend Hard, Ben Ik Te Min, Vriendschap en Suzanne (VOF versie) willen spelen.

  Antwoord: Doe die es oefenen dan.

 2. Haha, geweldig. Ik had blijkbaar gewoon bevestiging nodig 🙂

 3. Ik kan je nog “Oh Susannah,” of “I will survive” aanbevelen. Maar dat leek zo suf ineens :s

 4. Heb ook nog wat “The Wild Rover” en “Whiskey in the jar” in de aanbieding?

 5. Het zou overigens maar al te grappig zijn als je ÊÊn van bovenstaande suggesties niet zou kunnen spelen 😀

 6. Minus post 1 dus 😉

 7. *Wishfull thinking

 8. Wow, mag ik nu weer? 😉

  Ehm, I Will Survive kende ik wel, alleen daar kwam ik op dat moment niet op. Die andere zijn erg goede suggesties. Die gaan ik binnenkort maar eens oplooken en dan oef’nen.

 9. hier is een lijstje, een aantal van jouw liedjes staan er al tussen:
  – Wonderwall
  – Bloodhoundgang – Firewaterburn
  – Het is een nacht
  – This is the life
  – Nothing else matters
  – No woman no cry
  – Come as you are
  – RHCP – By The way
  – Under the bridge
  – Acda en de munnik – Het regent zonnestralen
  – laat me slapen
  – aint no sunshine
  – Here without you
  – Anouk – Nobody’s wife
  – Lost
  – Michel
  – Sacrifice
  – Girl
  – Beatles – Let it be
  – Blof – harder dan ik hebben kan
  – wat zou je doen
  – Colbie Caillat – Bubly
  – Realize
  – De Dijk – Groot hart
  – stil in mij
  – Breakfast at tiffany’s
  – Eagle Eye Cherry – save tonight
  – Hotel California
  – Fratellis – chelsea dagger
  – Killing me softly
  – Katie Melua – nine million bicycles
  – K’s choice – Something’s wrong
  – I’m not an addict
  – KT Tunstall – Black Horse and a Cherry Tree
  – Linkin park – numb
  – No Doubt – Don’t speak
  – One Republic – stop and stare
  – plain white T’s – Hey there delilah
  – The lion sleeps tonight
  – Train – Drops of jupiter
  – Joshia Kadison – Jessie
  – Knockin on heaven’s door
  – oh oh den haag
  – van voor naar achter van links naar rechts
  – uptown girl
  – Coldplay – Violet Hill
  – Stairway to heaven
  – House of the rising sun
  – Wonderful world
  – Oerend hard
  – Whiskey in the jar

 10. Dank Bart, dat zijn goede suggesties. Een aantal speelde ik eigenlijk al (Rising Sun, Stairway, Heaven’s Door, FireWaterBurn, Hotel Calif.. etc.) maar was ik alweer vergeten. Enfin, leuke lijst!

 11. Leuke tip van iemand die jou probleem goed begrijpt:
  http://dano.nl.nu/sshots/gitaarliedjes.pdf

  Er is als het goed is ook een deel 2 beschibaar

  Hier houd je het wel een avond mee uit!

  grt,

  Stefan

 12. @Stefan: Thanks! Dat is een geweldig mooi document, die ik volgende keer geprint wil meenemen. Dat 2e deel moet ik ook maar even gaan zoeken denk ik.
  Dank nogmaals!

 13. :O waar blijfen die lietjes brb ❗

 14. 😮 😈 đŸ˜¯ 😐 :mrgreen: ➡ 🙂 😕 😎 đŸ‘ŋ 😀 💡 đŸ˜ŗ 😛 🙄 😉 đŸ˜Ĩ 😮 😆 😡 🙁 ❗ ❓

 15. hooi willen jullie mischien met akkoorden der bij doen ik zoek al heel ergt lang muziek voor mijn gitaar bij het kampvuur ik kan al heel erg goed gitaar spelen maar ik tiep in gitaar liedjes en er komen wel liedjes alleen dan de tekst kunnen er alsjebliefd akkoorden bij

  thnx

  xxx hopenloos meisje đŸ˜Ĩ

 16. versie twee gespot

  http://dano.nl.nu/sshots/gitaarliedjes2.pdf

  groeten,

 17. Heee, ik heb een vriend die best wel chill kan gitaar spelen, en natuurlijk gaan wij op vakantie, en ik kan redelijk zingen..
  Dus ik vroeg me af of jullie nog leuke nummers hadden.
  Wat onwijs veel vrolijkheid met zich mee brengt, ik heb de lijst van die Bart al door geneust.. maar ik mis er nog wat aan.. Natuurlijk Satellite heart van anya marina ook nog hÊ!

  Liefs

 18. Haaj, ik zoek makkelijke liedjes om te spelen op mijn gitaar, dat is een opdracht.

  Het liefst akkoorden.

  Deze akkoorden kan ik: A, Am, D, Bm, F, Em

 19. @Serena: Zo uit mijn hoofd moet ‘What’s Up’ van de 4 Non Blondes hiermee (A/Bm/D) te spelen zijn: http://www.e-chords.com/chords/4-non-blondes/whats-up

  Het aantal mogelijke liedjes zal aanzienlijk toenemen wanneer je ook de C, G en E akkoorden kan spelen. Succes! 🙂

Reageer op dit bericht!