• 16
  • Sep, 10

Doorgaan – André van Duin parodieerde Ramses Shaffy

Wij zullen doorgaan - Ramses Shaffy - André van DuinDeze week hoorde ik Doorgaan van André van Duin weer eens en ik realiseerde me dat dit toch wel een erg fraaie parodie is op Wij Zullen Doorgaan van Ramses Shaffy.

Beide singles stammen uit een periode van voor mijn eerste muzikale herinneringen en het leek me leuk dit eens uit te zoeken.

Wij Zullen Doorgaan van Ramses Shaffy

In mei 1975 scoorde Ramses Shaffy sinds vier jaar weer een hit in Nederland: Wij Zullen Doorgaan. Het door Ramses geschreven nummer stamt uit 1972 maar werd in 1975 in een nieuwe versie op single uitgebracht. De single deed het niet onaardig en bereikte de 13e plaats in onze Top 40:

Doorgaan van André van Duin

In juni 1975 bracht André van Duin, die sinds 1972 al een paar grote parodie hits (o.a. Bananenlied, Tamme Boerenzoon) in Nederland scoorde, zijn versie van Doorgaan uit. Het nummer bereikte, mede dankzij de grappige videoclip, een 8e positie in de Top 40 en werd daarmee een grotere hit dan de versie van Ramses Shaffy:

Overigens komt de uitdrukking ‘tot het gaatje gaan‘ uit deze parodie van André van Duin. Hiermee doelde hij op het gaatje van de vinyl single.

Het leuke van deze parodie vind ik het tong-in-wang gehalte ervan (getuige de steeds vreemder wordende teksten, o.a. tot we in Toppop zijn) alsmede de sterk aan Ramses doen denkende vocale improvisatie van André tegen het einde van het nummer.

Enfin, ik heb ooit vernomen dat Ramses niet zo gecharmeerd was van deze parodie.

Tegenwoordig lijkt de versie van Ramses me de bekendere versie, getuige de frequentere verschijning ervan in de Top 2000 en de boost die het nummer kreeg na de recente dood van Ramses. Ter vergelijking: de versie van André heeft slechts 1 keer in de Top 2000 gestaan.

Welke versie vind jij eigenlijk leuker?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-De doorbraak van Weird Al Yankovic – Eat It
-Perform This Way en het Alpocalypse album van Weird Al Yankovic
-Gabbertje – Parodie als einde van een genre?

4 reacties

  1. Ha, de versie van Van duin vind ik leuker, maar de versie van Shaffy is mooier.

  2. 😈 mooi gezegd. 🙂

  3. Ik ook denk nog wel eens terug aan deze fraaie parodie. In feite, juist vandaag was er in de Guardian website een artikel over parodie songs. Ik kan me eigenlijk geen betere parodie voorstellen dan dit prachtstuk. Als je de tenenkruller van Shaffy naast deze speelt zie je hoe uitermate goed de Van Duyn parodie is.

  4. Bedoel je dit blogartikel?
    http://www.theguardian.com/music/musicblog/2014/jul/22/parody-songs-five-of-the-best

    Volgens mij zijn parodieën het leukst wanneer ze erg dicht bij het origineel blijven (o.a. muziek, tekst en zelfs videoclip). Weird Al Yankovic is hierin onvolprezen, zie o.a. zijn recente Word Crimes. 🙂

Reageer op dit bericht!