• 20
  • Feb, 08

Radio praatjesmakers

Vroeger luisterde ik graag naar de radio, mede omdat het de enige manier was waarop je oude en nieuwe muziek kon leren kennen. Je had toen nog geen internet of muziekkanalen en TV programma’s als Toppop en Countdown Cafe waren daarbij niet voldoende.
Het waren de radio disc-jockeys die me in eerste instantie van kennis voorzagen over de liedjes die ze ten gehoren brachten. Dat er af en toe minder interessante gesprekken over de hobbies van luisteraars tussen zaten, nam ik voor lief.

Nooit meer radio

Tegenwoordig luister ik nooit meer radio, deels omdat er andere manieren zijn waarop je muziek kan ontdekken. Radio praatjesWellicht speelde ook het ouder worden een rol, omdat ik merkte dat het deel van de actuele hitparades dat me niet meer aansprak steeds groter werd. (Voor de goede orde, ik vind nog steeds veel actuele popmuziek erg leuk, en schat dat ik ongeveer 40% van de huidige top 20 nog prima te beluisteren vind.)
Daarnaast wilde ik tegelijk ook graag oudere popmuziek (Dylan, Cohen, Zeppelin etc.) beter leren kennen en dit wordt bijna niet meer gedraaid op de populaire zenders. Zelfs op de classic rock stations hoor je eigenlijk alleen maar steeds weer dezelfde cliche nummers van classic rock artiesten.

Praatjesmakers

Radio bla blaMaar de belangrijkste reden waarom ik langzaam ben opgehouden met het bewust luisteren naar de radio is m’n toenemende irritatie over de praatjes die de disc-jockeys tussen hun liedjes maakten. Met de opkomst van luisterprofielen en zendercoordinaten veranderde in mijn optiek de rol van disc-jockey als muziekkenner deels naar die van een entertainer die steeds minder te maken had met de plaatjes die de geprogrammeerde zender-computer liet horen. Wellicht speelde ook m’n toegenomen interesse (en daarmee kennis) in popmuziek een rol, waardoor ik veel de van de DJ praatjes al eens gehoord of gelezen had en deze daardoor minder interessant vond.

Verzuiling

Zelfs de verzuiling van radio-land heeft dit niet weten te veranderen. Verzuiling? Ja, vroeger had je eigenlijk maar 1 a 2 pop radio zenders en daar luisterde iedereen naar. Met de intrede van de commerciele radiostations in Nederland ontstond er eigenlijk een soort verzuiling van zenders: Jeugd (538), jong-volwassenen (3fm), oudere-volwassenen (Radio2/Sky) en allerlei special-interest zenders zoals Kink FM, Slam FM en diverse classic rock stations, om van de regionale zenders nog maar te zwijgen.
Een deel van deze zenders heeft hierbij gekozen voor disc-jockey vrije uitzendingen, wat me op zich wel aanspreekt, maar deze zenders zijn wat hun repertoire keuze betreft toch vrij beperkt. Daarnaast bleven de ‘storende’ reclame en file ‘praatjes’ nog wel te horen, waardoor het me eigenlijk niet zoveel meer uitmaakte. Een CD opzetten of een Winamp playlist opstarten voldeed beter aan m’n wensen.

Enige?

Indien ik door toedoen van anderen tegenwoordig naar een radiozender luister, begin ik me na een half uurtje lichtelijk te irriteren aan de dikwijls zinloze gesprekken van de dienst doende disc-jockey. Ik ben gelukkig niet de enige die zich stoort aan de radio praatjesmakers.

Enfin, wat vinden jullie?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Is er een radio 3FM plugin voor Firefox?
-Altijd dezelfde liedjes in programma’s als Arbeidsvitaminen
-3FM plugin voor Firefox

3 reacties

  1. Ik luister tegenwoordig BBC Radio 1. Ook veel praatjesmakers en weinig muziek. Veel steeds hetzelfde. Maar toch… de praatjes zijn leuker en de muziek ook.

  2. De enige zenders die ik vaak luister zijn Radio 1 (de Nederlandse), Radio 3 en een lokale zender in de regio Arnhem (Keizerstad FM).

    Het klinkt een beetje als ‘vroeger was alles beter’. Want deze klachten waren ook al te horen over Hilversum 3. Ik kan me niet herinneren dat Erik de Zwart of Lex Harding nou zulke enorme erudiete muziekliefhebbers waren.

    Ik vermoed dat voor de meeste mensen radio een soort behang is en de radiostations spelen daar natuurljik op in. Men ‘wil’ blijkbaar domme belspelletjes en slap geouwehoer. De paar dappere pogingen om mensen zoals jij aan te spreken zijn niet echt gelukt (Kink FM).

    Misschien komt dat wel omdat de ware muziekliefhebbers sowieso niet van radio houden omdat iemand anders dan bepaalt waar ze naar moeten luisteren?

  3. Tja, de radio….dat is altijd al streng gecontroleerd geweest door diverse instanties.
    Ik dacht altijd, wat zij kunnen kan ik veel beter en leuker !

    Va 1993 tot 2003 heb ik een eigen radiozender gehad.
    Die bouwde ik zelf en de laastse zender heb ik gekocht.
    Die was 600 watt pll en in stereo. Ondanks dat ik in een rijtjeshuis woonde en de antenne op het dak dus niet zo hoog kon staan; had ik een bereik van Hoek van Holland- Utrecht-Zaandam en het kustgebied uiteraard.

    Als radiopiraat heb ik veel gekke dingen gedaan en gezeg op radio blabla fm.

    Helaas ook 6 keer uit de lucht gehaald door Divisie Behoud Censuur ehhh A.T.

    Na de actie Etherflits bleven er in iedergeval in de randstad en midden Nederland geen leuke zenders meer over en dat is nog zo tot op de dag van vandaag.

    Ach….we leven in een onvrij land in een onvrije wereld, en zonder vrije radiozenders dus.

Reageer op dit bericht!