• 06
  • Aug, 08

Klokje van CD speler: Vooruit of achteruit?

Klokje van CD speler: Vooruit of achteruit?Het viel me laatst op dat ik bij het luisteren van CD’s meestal de instelling van het klokje van de CD speler aanpas, zodat ik kan zien hoeveel minuten en seconden er nog te gaan zijn voor het betreffende liedje voorbij is.

Vreemd genoeg staan de meeste CD spelers volgens mij standaard zo ingesteld dat ze de reeds verstreken tijd weergeven.

Ok, voor degene die nu hardop ‘uh?’ denkt even dit uitleg plaatje:

Klokje van CD speler - vooruit of achteruit?

Zie je die in het tweede klokje? Die geeft aan dat de tijd terugloopt i.p.v. vooruit.

Natuurlijk?

Enfin, dit aanpassen van de standaard instelling doet me afvragen welke van de twee het meest natuurlijk is. Een CD speler is ooit ontworpen om gebruikers op een vriendelijke en intuïtieve manier te kunnen helpen bij het afspelen en genieten van een geluidsdrager. Waarom dan deze keuze voor het weergeven van de verstreken tijd? Is dat intuïtief voor mensen?

Even nadenken. Bij een hardloop- of schaatswedstrijd wordt gelet op de reeds verstreken tijd. Bij voetbal en volleybal gaat het volgens mij voornamelijk om de tijd die nog te gaan is. Bij bellen gaat het om de verstreken tijd van een gesprek maar bij beltegoed gaat het om de hoeveelheid tijd die je nog over hebt. Ok, journalisten werken met deadlines, dus tellen ze de tijd die ze nog te gaan hebben. Het leven daarentegen wordt weer gemeten in de tijd die je er al op hebt zitten. Reizigers gebruiken dan weer zowel aankomst als vertrek tijden en gebruiken dus beide manieren. Dat geldt ook voor klok kijkers. Is 22:40 twintig voor elf of tien over half elf?

Dus?

Er zijn veel mogelijkheden, maar het is opvallend dat wanneer de totale hoeveelheid tijd vast ligt, er meestal gesproken wordt over de tijd die nog te gaan is.

Omdat de de speelduur van liedjes vast ligt, is het dan niet gebruikelijker dat de CD spelers standaard de nog te verstrijken tijd weer te geven? Of werkt dat intuïtief alleen bij hoeveelheden tijd die constant zijn? De verschillende liedjes op een album hebben niet dezelfde speelduur. Hmm, ik kom er zo 1-2-3 niet uit.

Help!

Wat hebben jullie liever? De tijd die nog te gaan is, of de tijd die reeds verstreken is?

Oh, begin aub niet over die discussie over die twee glazen waarbij er een halfvol is en de andere half leeg. Zo lust ik er nog wel eentje. 🙄

5 reacties

  1. Ik heb liever de tijd op het klokje die nog te gaan is. Of nog liever allebei: zowel de tijd die verstreken is als de tijd die het liedje nog duurt. Maar dat is dan op CD spelers weer niet echt haalbaar. Dat zou waarschijnlijk eigenlijk alleen bij computer applicaties (de iTunes van deze wereld) en mediadragers (mp3 spelers e.d.) werken.

  2. Verstreken tijd wil ik maar heel sporadisch weten, dus ik doe ook altijd aftellen!

  3. Ik ben ook voor terugtellen! En ook dat CD spelers de instellingen onthouden. En natuurlijk open source firmware zodat je zelf kan bepalen hoe dat ding nou precies functioneert.

  4. Het maakt mij persoonlijk niets uit of ie aftelt of niet, omdat als ik een cd draai, ik luister naar de muziek en niet naar het klokje ga zitten staren.. 😆

    Maar ik heb ook een part-time baan bij een radiozender en daar is het erg belangrijk dat het klokje terugtelt, omdat de dj moet weten wanneer hij weer kan gaan praten, en als ie live draait, moet ie weten wanneer de volgende plaat gestart kan worden.

  5. Kijk eens aan, tot nu toe kiest iedereen voor aftellen, wat zelfs bij dj’s gebruikt wordt.
    Ok, CD speler fabrikanten. Letten jullie ook even op? 😎

Reageer op dit bericht!