• 02
 • Mar, 10

Waar ga jij zitten in de trein?

Waar ga jij zitten in de trein?Stel je reist in je eentje met de trein en bij het instappen ben jij de eerste die een plekje mag uitzoeken.

Waar ga je dan zitten?

Meestal maak ik die keuze onbewust, maar het is leuk even stil te staan bij de overwegingen die daarbij gemaakt worden.

Plattegrond van treinstel

Stel dat je 2e klas reist met een Koploper, dan ziet een (halve) coupé van deur tot glazen wanden er ongeveer zo uit:

Plattegrond coupe van treinstel

Enfin, bij het uitzoeken let ik (onbewust) op deze factoren:

 • Raam

  Mijn voorkeur gaat meestal uit naar een zitplaats bij het raam. Ik kan dan lekker leunen in het hoekje tussen rugleuning. Ondertussen kan ik makkelijk naar buiten kijken (koeien tellen) of stiekem de reflectie van de ramen gebruiken om verderop in de coupé te kijken.

 • Deur

  Verder kies ik doorgaans een plekje dat niet naast de deur te vinden is. Dit ondanks dat deze plekken wellicht handiger zijn om snel uit te stappen bij drukte. Maar zitplaatsen 1, 2 en 3 lijken me erg vervelend. De nabijgelegen deur wordt tijdens het reizen vrij vaak gebruikt en de tocht of het lawaai storen me dan.

 • Drukte

  Als het niet druk is, kies ik meestal voor een 2-zits plaatsje. Als het wel druk wordt, dan zit ik liever in een 4-zits plekje, nabij de tafeltjes (A,B,C of D).

 • Inkijk

  Daarbij geef ik ook de voorkeur aan een plekje met weinig inkijk. Veel plaatsen hebben door een vreemde constructie van de bankstellen in de Koploper een inkijk gat tussen de leuning en het hoofdkussen, waardoor je op plaatsen als 4, 20 of 27 bekeken kan worden door de personen achter je. Ik schrijf regelmatig tijdens het reizen in de trein en dan stel ik minder inkijk op prijs.

 • Rails/Spits/Metro

  Verder laat ik me soms ook beïnvloeden door de aanwezigheid van achtergelaten lectuur, zoals de Rails of frommelblaadjes als de Spits en de Metro. Deze vind je meestal op de tafeltjes (A, B, C en D) of in de rekken boven de stoelen.

 • Rijrichting

  Eigenlijk maakt de rijrichting me niet veel uit. Als ik een gedwongen keuze moet maken, dan kies zou ik het liefste vooruit willen reizen.

Mijn ideale zitplaats in de trein

Na al deze overwegingen lijken plaatsen 28 en 31 me de meest ideale bij een niet drukke treinreis. Anders lijken 12 en 15 me fijne zitplaatsen.

En jij?

Nu mag jij. Waar zou jij gaan zitten, er hierbij van uitgaande dat de trein reist in de richting van de deur? En waarom kies je die plaats?

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Heb jij wel eens een spontaan gesprek in de trein?

6 reacties

 1. 12, 15, 20 of 23. De redenen: vooruit reizen, raamplaats en aangezien ik best lang ben is een plek met tafeltje prettiger voor mijn benen. 🙂

  Daarnaast is de kans groter dat er wat leuk kijkspul tegenover je komt zitten bij zo’n tafeltjes blok, dus heb je ook nog wat te kijken tijdens de treinreis… 😉

  Door de aanwezigheid van kranten laat ik me eigenlijk nooit leiden, aangezien ik meestal zelf wel een boek (of tegenwoordig e-reader) bij me heb.

  Bij hele korte ritjes geef ik overigens wel de voorkeur aan plaats 1, 2 of 3 omdat ik dan snel kan uitstappen.

 2. Ik vermijd de plekken dat je halvewege een raam zit, dus 24,27,4,8 vallen af. Als ik verwacht dat het rustig is kies ik voor 8 of 16, 11 of 19. En anders 28,31,1.

  Wedervraag: loop je zo ver mogelijk naar voren of stap je zo snel mogelijk in? En ga je bewust eerder van huis zodat je tien minuten te vroeg in de trein kan stappen?

  Ik ga maar even uit van de luxe Groningse situatie waar je rustig en verwarmd in de trein kan wachten op het vertrek.

 3. Ik zit meestal in de trein naar Leeuwarden en die zijn anders van binnen. Maar ik heb weldegelijk een voorkeur.

  Ik wil bij een raam zitten en naar rechts kunnen leunen met weinig mensen in de buurt, in de juiste rijrichting en geen schuifdeur achter mee. Dus dan wordt het 24 als we naar links rijden en 7 als we naar rechts rijden.

 4. @Rutger: Ik ben graag op tijd, zodat ik rustig een plekje uit kan zoeken. Een stukje naar voren lopen vind ik daarbij geen probleem. Jij?

 5. Wat grappig dat er weinig overlap in de bovenstaande voorkeursplekken zit. Als dat representatief is voor de doorsnee trein reiziger, dan doet de NS daarmee blijkbaar iets goeds.

 6. Denk ook eens aan de optie waar de elektrische en magnetische velden het kleinst zijn.

Reageer op dit bericht!