• 18
  • Nov, 10

The Sound Of The Westcoast 1965-1979 – Leo Blokhuis

Sound Of The Westcoast 1965-1979 - Leo BlokhuisRuim op tijd voor de feestmaand heeft Leo Blokhuis weer een nieuw boek uitgebracht: The Sound Of The Westcoast 1965-1979.

Eigenlijk gaat dit boek ongeveer verder waar zijn vorige uitgave City To City ophield: in het Californië rond 1970, waar vele singer-songwriters en door folk(rock) en country beïnvloedde bandjes op zoek zijn naar een doorbraak.

Wat dit boek verder onderscheid van zijn vorige werken is de opzet: Het is eigenlijk een verzamel cd box, bestaande uit 4 cd’s (90 liedjes) met een 140 pagina’s tellend cd boekje.

En dat levert een interessant concept op.

Het boek

Leo Blokhuis begint zijn reis in het Californië van rond 1965, dat de rol van muziek centrum van de VS overneemt van New York. Het is deze zonnige staat waarin vooral het Amerikaanse antwoord komt op de Britse Invasie (Beatles, Stones etc.), dankzij artiesten als de Byrds en de Beach Boys.

Leo eindigt zijn beschrijving van deze periode met Sad Cafe van de Eagles uit 1979, een tijd waarin drugs en geld de Westcoast muziek heeft getransformeerd naar gladgeschuurde softrock waarna het verder afglijdt naar de holle, galmende arenarock van de jaren 80.

De beschrijving van deze periode is vrij beknopt. Het grootste deel van het boek wordt ingenomen door pagina vullende beschrijvingen van de 90 liedjes die op de bijbehorende cd’s te vinden zijn.

Afsluitend is er nog een 30 personen tellende Who Is Who van deze periode, waarin o.a. de kleine selecte groep van sessiemuzikanten die op veel van de te horen liedjes speelde, opgenomen zijn.

De cd’s

The Sound Of The Westcoast is geen verzamelaar van de grootste hits uit het Californië van 1965-1979, maar een selectie van mooie, akoestische en meerstemmige liedjes uit deze periode.

Ok, er staan een paar bekende liedjes op zoals Mr. Tambourine Man, Good Vibrations en Guitar Man, maar Leo kiest voornamelijk voor de onbekende liedjes van de belangrijkste namen uit die tijd.

Daarmee is The Sound Of The Westcoast eigenlijk een reis door de ongetwijfeld omvangrijke platenkast van Leo Blokhuis. Elke artiest of groep komt maar 1 keer voor in deze verzameling en dat zorgt ervoor dat elk liedje een ambassadeur is van een nog verder te ontdekken groep of artiest. En dit zijn niet de minste namen zoals James Taylor, Carly Simon, Carole King, Crosby, Stills, Nash, Young, Jimmy Web, P.F. Sloan, Leon Russell, Rita Coolidge, Jackie Deshannon, J.D. Souther, Jackson Browne, David Ackles, Tim Buckley etc.

Daarbij vind ik na een eerste beluistering de alternatieve of originele versies van later door andere artiesten bekend geworden hits ook erg fraai. Zo vind je in deze verzamelbox hoor je o.a. deze liedjes:

  • California Dreamin’ van Barry McGuire
  • How Long – J.D. Souther
  • Killing Me Softly – Lori Lieberman
  • I Don’t Want To Talk About It – Crazy Horse
  • We’ve Only Just Begun – Paul Williams

Zie de volledige lijst op deze site.

Foutjes

Hoewel dit nauwelijks afbreuk doet aan dit boek, vond ik toch nog 2 foutjes:

  • Op pagina 113 wordt een overzicht gegeven van de hits die geschreven zijn door Tom Kelly en Billy Steinberg. Daarbij wordt So Emotional van Heart genoemd.  Dat moet natuurlijk Whitney Houston zijn.
  • Op pagina 120, over Lowell George wordt drummer Steve Porcaro genoemd. Dat moet volgens mij Jeff Porcaro zijn. Zijn broer Steve werd bekend als toetsenist.

Ietwat onhandig formaat

Ik vind deze combinatie van boek en cd’s een interessant concept, maar ik zie toevoeging van de cd houders aan het begin en einde van het boek wel als een nadeel: Het leest ietwat ongemakkelijk. Daarbij verkreukelen de blaadjes bij gebruik vrij snel door de rand van de cd houders. Ten slotte vraag ik me af waar ik dit audio boek moet bewaren: In mij boekenkast of bij mijn cd’s?

Conclusie

Na het verschijnen van zijn vorige boek City To City (dat de periode 1953-1971 besloeg) zag ik uit naar een vervolg waarin Leo Blokhuis ook de volgende 20 jaar uit de popmuziek per stad zou beschrijven (punk, disco, house, grunge etc.). Daarbij vroeg ik me wel af of Leo Blokhuis net zo gepassioneerd zou kunnen/willen schrijven over die periode uit de muziekgeschiedenis.

Na het lezen van The Sound Of The Westcoast 1965-1979 denk ik dat Leo Blokhuis een juiste keuze heeft gemaakt: In plaats van een geforceerd vervolg te schrijven over een periode waar hij minder mee heeft, blijft bij zijn leest en kiest hij voor een verdieping van een van zijn favoriete muziekgenres. En dat levert een prima boekje en verzamel cd box op, waar ik nog vele uren zoet mee zal zijn.

Ondanks het ietwat onhandige formaat vind ik dit type audioboek een interessant concept, waar hij nog wel meer delen van mag maken, o.a. over de opkomst van de Rock ‘n Roll, Motown, Stax, de 1e Britse invasie etc.

Lezers van dit bericht lazen ook:
-City to City is het leukste boek van Leo Blokhuis tot nu toe
-Het Plaatjesboek van Leo Blokhuis
-Laagland van Leo Blokhuis en Ricky Koole: leuk maar fragmentarisch

2 reacties

  1. Eens kijken of ik Sinterklaas zover kan krijgen… ‘t is nogal een duur boek. Dure cd, bedoel ik. Ik bedoel – cd box 😛

    Dank voor je bespreking. Nu weet ik een beetje wat ik kan verwachten.

  2. Graag gedaan 🙂

Reageer op dit bericht!