• 02
  • Dec, 13

Boek 50 Jaar Hitparade: Prima boek over de secundaire hitlijst van Nederland

Boek 50 Jaar Hitparade: Prima boek over de secundaire hitlijst van NederlandEen paar dagen geleden verscheen het boek Mega Top 50 presenteert 50 Jaar Hitparade van Bart Arens, Edgar Kruize en Ed Adams. Vandaag zag ik eindelijk kans dit boek in handen te krijgen en was daarbij positief verrast: Het boek bevat erg veel informatie en is veel dikker dan ik had verwacht: 650 pagina’s (!).

Eigenlijk krijg je hierbij twee boeken in één:

  1. Een bladerboek over de geschiedenis van de hitparades bij onze publieke omroepen.
  2. Een hitarchief van liedjes & artiesten die ooit deze hitparades hebben bereikt.

Laat ik hier eens verder induiken:

1. Geschiedenis van 50 jaar hitparade

De eerste 220 pagina’s geven per jaar een beschrijving van de veranderingen bij de publieke radio met aandacht voor DJs, zendercoördinatoren en natuurlijk de hitlijsten. Hierbij is 1963 als beginpunt gekozen, het jaar waarin de Tijd voor Teenagers top 10 voor het eerst werd uitgezonden. Bij elk jaar vind je ook een eindejaarslijst en een beschrijving van een uitgelichte hit. Op het einde van dit deel vind je een aantal leuke statistieken, vergelijkbaar met de hitfeiten in het Hitdossier. Denk hierbij aan o.a. meest voorkomende titels, langstgenoteerde hits en kortste groepsnamen (waar M (met Popmuzik) gek genoeg niet bij staat). Twee erg leuke lijstjes zijn die van de talen van de hits (Engels 80%, NL 16%) en landen van herkomst (NL 33%, VS 30% en UK 24%). Wat mij betreft mogen deze statistieken in een volgend deel wel worden uitgebreid.

2. Mega Hitarchief

In de tweede helft van dit boek (p. 225-560) vind je een uitgebreid hitarchief van liedjes & artiesten die ooit de vele betrokken hitlijsten hebben bereikt. Hierin schuilt, zoals de auteurs erkennen, een groot nadeel van dit archief: De publieke omroep heeft nooit lang een constante hitlijst gehad zoals de Top 40 dat was voor Veronica (etc.) vanaf 1965. Hierdoor is dit 50 Jaar Hitparade archief een aaneenrijging geworden van 11 (!) verschillende hitlijsten: Tijd voor Teenagers Top 10, Parool Top 20, Hilversum 3 Top 30, Daverende Dertig, Nationale Hitparade Top 30, Nationale Hitparade Top 50, Nationale Hitparade Top 100, Nationale Top 100, Mega Top 50, Mega Top 100 en weer de Mega Top 50.

Hierbij speelt de wisselende lengte van deze lijsten het archief parten: Soms zie je vermeldde topposities van boven de 50 waardoor je je kan afvragen welke liedjes er in dit archief ontbreken omdat een aantal van deze hitlijsten niet verder dan 50 reikten. Daarbij vraag ik me ook af waarom de Single Top 100 hier niet gebruikt is. Als ik het goed heb, is rond 2003 de Mega Top 100 gesplitst in een Single Top 100 en de 3FM Mega Top 50, waarbij de laatste ook (3FM?) airplay laat meewegen. Wellicht is deze splitsing, net als de eerder genoemde hitlijst wisselingen, een teken dat de publieke omroep er niet in geslaagd is één langdurige standaard lijst zoals de Top 40 of de Billboard Hot 100 te creëren (of in stand te houden).

Enfin, ondanks dit grote nadeel vind ik het verder een erg prettig vormgegeven archief en het doet me sterk denken aan de fraaie British Hit Singles & Albums naslagwerken. De artiesten zijn daarbij (zoals het hoort) op achternaam gesorteerd en de hoeveelheid aanvullende informatie (o.a. cover versies, zangers, betrokken films etc..) die hierbij vermeld staat is erg indrukwekkend en overtreft ruimschoots die van de mij bekende edities van het Top 40 Hitdossier. Ik zal hier zeker nog weken zoet mee zijn 🙂

Conclusie: Prima aanvulling

Het boek 50 Jaar Hitparade is een prima aanvulling op mijn collectie van muziekboeken. Het zijn eigenlijk twee boeken in één kaft: één over de geschiedenis van de hitparades bij de publieke omroep en één met een indrukwekkend hitarchief dat wat indeling en aanvullende informatie betreft, het Top 40 Hitdossier naar de kroon steekt.

Echter, het is geen naslagwerk zoals het Hitdossier dat is, simpelweg omdat het niet over de belangrijkste hitlijst van Nederland gaat: de Top 40. Voor onderzoek, verwijzingen, quizvragen etc. kan er maar 1 standaard hitlijst zijn (net zoals dat in de VS en Groot Brittannië al decennia lang het geval is) en dat is de Top 40. Dat neemt niet weg dat het een prima aanvulling is op het Hitdossier, o.a. om als een soort ‘second opinion’ te kijken hoe goed je favoriete liedjes het in deze hitlijsten hebben gedaan. 🙂

Lezers van dit bericht lazen ook:
-Top 40 Hitdossier – onmisbaar muziek standaardwerk
-Leuk boek: 800 nummer 1 hits uit de Top 40
-Hitdossier 2009 – Veel fouten in dit naslagwerk van de popmuziek

Een reactie

  1. !!? Mag je de dance lijsten vanaf 1983 ook tot de regulaire charts rekenen ???
    Je moet effe schuiven met van 2006 naar 2007, dan blijf je nog vrij redelijk overeind met deze chart.
    Ik heb het dan van de DiscoDance naar het huidige slamdance 30, in rode draad vorm.
    99% zal het hier wel niet mee eens zijn.
    Ik heb dit weg gezet in decenniacharts op m’n website.
    Velen die dit lezen zullen geen liefhebber zijn van deze tak van ………… muziekstroming.
    Maar toch gaarne u mening.

    TOP50 boek vind ik een aanwinst.
    Waarom gebruikt men in het buitenland wel de catalogue nummers / lab.no. en in NL niet.
    Blijft een vraag 🙂

Reageer op dit bericht!